Plastic of echte aquariumplanten?

Mari

Mari

LAST UPDATED:

aquarium plants

Sharing is caring!

Hoewel ik zelf altijd een voorstander zal zijn van echte, levende aquariumplanten, zijn er ook redenen om voor planten van plastic of zijde te gaan. Deze nepplanten kunnen niet doodgaan of opgegeten worden door hongerige vissen en ze hoeven er zeker niet lelijk of nep uit te zien! Hieronder een aantal voordelen en nadelen van nepplanten ten opzichte van echte planten.

Navigatie

De voordelen van nepplanten

 • Nepplanten kunnen niet doodgaan. Dit punt is een beetje logisch, maar wel een belangrijke factor voor veel aquarianen – en niet alleen de mensen die denken dat ze elk plantje per ongeluk om zeep zullen helpen. Nepplanten kunnen bijvoorbeeld ook handig zijn als je je aquarium regelmatig moet verplaatsen. Echte planten kunnen er namelijk niet altijd even goed tegen om steeds opnieuw geplant te worden, en dan is het soms een stuk makkelijker om onverwoestbare nepplanten te hebben.
 • Nepplanten hebben geen extra zorg nodig. Geen speciale lampen, geen plantenvoeding, geen extra CO2 en nooit snoeien. Geen zorgen als je aquariumlampen kapot gaan, want waar levende planten na een aantal dagen al een flinke klap kunnen oplopen hebben nepplanten hierbij nergens last van.
artificial aquarium plant
aquarium by zenme on Flickr.

 • Vissen lusten geen nepplanten. De goudvishouders onder ons zullen het probleem met goudvissen en levende planten herkennen. Met Javavaren en anubias als uitzondering zullen levende planten genadeloos worden opgeslokt , wat een duur grapje kan worden. Hierbij kunnen nepplanten een uitkomst bieden.
 • Nepplanten kunnen geen parasieten meedragen. Zoals te zien in bijvoorbeeld dit artikel over waterjufferlarven kunnen levende planten uit een aquariumwinkel soms onaangename beestjes meedragen die je liever niet in je bak hebt. Met nepplanten is dit niets om bang voor te zijn/
 • Nepplanten zien er tegenwoordig superrealistisch uit. Hoewel er nog steeds meer dan genoeg neon en glitter te vinden is, zijn er ook nepplanten te koop die bedoeld zijn om er zo echt mogelijk uit te zien – en dit lukt behoorlijk goed!
 • Nepplanten zijn erg makkelijk schoon te maken. De meeste echte planten moeten in het aquarium zelf schoongemaakt worden omdat ze niet uit het substraat gehaald kunnen worden, dus als je een algenuitbraak hebt kan dit behoorlijk vervelend worden. Nepplanten kunnen gewoon opgetild en schoongemaakt worden/
 • Nepplanten zijn verkrijgbaar in alle kleuren en vormen. Liefhebbers van neon, gekke palmbomen, glitter èn mensen die liever iets realistisch hebben kunnen hun hartje ophalen met nepplanten.

De nadelen van nepplanten

 • Nepplanten absorberen geen nitraat. Ze zijn lege decoraties, wat in sommige situaties handig kan zijn, maar wat ook betekent dat ze geen extra functie hebben. Ze helpen niet je aquarium gezond te houden, waardoor een aquarium met levende planten meestal stabieler is dan een aquarium met nepplanten. Een te hoog nitraatniveau kan uiteindelijk schadelijk zijn voor je vissen, dus een extra buffer is handig.
 • Plastic planten kunnen kwetsbare vissen beschadigen. Harde, plastic planten kun je beter ontwijken als je bijvoorbeeld goudvissen met telescoopogen hebt, of een betta met lange vinnen. Deze harde planten kunnen de ogen beschadigen of vinnen scheuren, dus zachte, zijden planten zijn dan een beter idee. Als je het niet zeker weet, kun je de ‘panty test’ gebruiken die op Amerikaanse aquariumblogs vaak wordt aangeraden: ga met een oude panty langs de plant. Als de panty blijft haken, kun je de plant beter niet gebruiken bij delicate vissen!
 • Nepplanten zijn vaak duurder. Omdat plastic niet groeit moet je vaak meer nepplanten kopen dan nodig zou zijn als je echte planten gebruikte. Echte planten groeien, waardoor ze uiteindelijk een groter deel van de bak vullen en er minder van nodig zijn. Als je een goed beplante bak hebt hoef je vaak helemaal geen nieuwe planten meer te kopen – de stekjes zijn dan al voldoende, wat een hoop geld bespaart.
 • Nepplanten zijn niet natuurlijk. Dit klinkt misschien onzinnig voor sommige mensen, maar als het belangrijk voor je is om een zo natuurlijk mogelijke omgeving voor je vissen te creëren zijn levende planten de beste keus. Nepplanten zien er tegenwoordig soms erg natuurlijk uit, maar ze zijn het niet, en dat blijf je zien.
 • Nepplanten houden algengroei niet tegen. Zoals eerder gezegd hebben nepplanten geen extra ‘functies’, in tegenstelling tot levende. Levende planten vechten om voedingsstoffen met algen, waardoor in een gebalanceerde bak met levende planten vaak weinig algengroei is. Dit bespaart een hoop tijd omdat er veel minder schoongemaakt hoeft te worden en het ziet er stukken beter uit.
 • Nepplanten kunnen niet als voedsel dienen. Veel herbivore vissen knabbelen zo nu en dan graag op een plantje, waardoor ze voedingsstoffen missen in een bak met alleen nepplanten. Ik zie m’n dwerggarnalen bijvoorbeeld altijd op de planten zoeken naar kleine voedseldeeltjes – veel aquariumbewoners waarderen levende planten gewoon ontzettend.

Of je uiteindelijk gaat voor nepplanten of echte planten is iets persoonlijks. Zelfs de meest ervaren aquarianen zijn het er niet over eens wat beter is. Met deze lijst voordelen en nadelen is de beslissing hopelijk makkelijker – en als je nog steeds geen beslissing kunt nemen, is een combinatie ook nog altijd een optie.

Als je echt graag levende planten in je aquarium wilt maar bang bent dat je ze niet in leven kunt houden, neem dan een kijkje naar deze lijst met makkelijke aquariumplanten. Sommige soorten zijn min of meer onverwoestbaar, dus zelfs voor de mensen die elk kamerplantje om zeep weten te helpen is er hoop.

Als je nog steeds niet zeker weet welke optie voor jou beter is of als je je ervaringen met echte- of nepplanten wilt delen, laat dan een comment achter.


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.