Neocaridina garnaal | Dwerggarnaal verzorging & info

Mari

Mari

LAST UPDATED:

Neocaridina garnaal

Sharing is caring!

Het houden van dwerggarnalen is een tak van de aquariumhobby die al jaren toeneemt in populariteit. De kleurrijke garnaaltjes hebben geen groot aquarium nodig en je kunt de zaken zo gemakkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt.

Als je op zoek bent naar een makkelijke dwerggarnaal, bijvoorbeeld als het je eerste garnalenaquarium is, dan kom je al snel uit bij het geslacht Neocaridina. Vooral Neocaridina davidi is erg populair en verkrijgbaar in kleuren als rood (de bekende vuurgarnaal), oranje, blauw, geel, groen, zwart en (deels) doorzichtig. Lees verder om meer te weten te komen over deze fascinerende kleine ongewervelde!

Neocaridina garnaal aquarium & benodigdheden

Aquarium

Zoals vermeld in de introductie hebben dwerggarnalen geen groot aquarium nodig. Een kolonie Neocaridina garnalen kan het al goed doen in een bakje van 20 liter mits de waterkwaliteit in orde is. 

Techniek

Een aquarium voor dwerggarnalen heeft geen afwijkende techniek nodig, hoewel het belangrijk is om een filter te gebruiken dat geen kleine garnalen kan opzuigen. Veel aquarianen gaan daarom voor een sponsfilter, hoewel je ook een beschermer over de inlaat kan plaatsen.

Hoewel dwerggarnalen op kamertemperatuur gehouden kunnen worden is het toch een goed idee om een thermostaatverwarming in het aquarium te plaatsen. Dit om plotselinge veranderingen in watertemperatuur tegen te gaan, aangezien deze snel kunnen optreden in kleinere aquaria. Houd de thermometer (liefst elektronisch) altijd goed in de gaten om problemen voortijdig te kunnen spotten.

Inrichting

Dwerggarnalen zoals de Neocaridina garnaal zijn prooidieren die veel waarde hechten aan de mogelijkheid om zich te kunnen verstoppen. Paradoxaal genoeg zul je de garnalen juist vaker zien als er meer verstopplekken aanwezig zijn, omdat ze zich dan veilig genoeg voelen om tevoorschijn te komen.

Je kunt decoraties van plastic en steen gebruiken, maar de meeste aquarianen gaan voor een natuurlijkere look met aquariumplanten. Deze geven de garnalen een plek om zich terug te trekken en dragen ook bij aan de waterkwaliteit en stabiliteit van het aquarium.

Bijvissen

De hardcore dwerggarnalenliefhebber zal niet snel gaan voor bijvissen in het aquarium, aangezien er slechts een handjevol soorten zijn die écht 100% garnaalveilig zijn. De rest zal misschien volwassen dwerggarnalen met rust laten, maar nog steeds baby’s opeten als ze de mogelijkheid krijgen.

Als het verder niet je doel is om zoveel mogelijk garnalen te kweken (voor bijvoorbeeld de verkoop), kun je de Neocaridina kolonie combineren met kleine bijvissen zoals tetra’s, Corydoras en rasbora’s. Zorg voor voldoende beplanting zodat jonge garnalen zich kunnen verstoppen en dan zal de kolonie meestal genoeg kweken om eventuele pechvogels snel te vervangen.

Lunchtime

Neocaridina garnaal waterkwaliteit

Waterwaarden

Dwerggarnalen staan erom bekend dat ze vrij fragiel kunnen zijn als het aankomt op slechte waterkwaliteit, maar gelukkig zijn Neocaridina’s nog relatief sterk. Tenzij het kraanwater in je streek sterk afwijkt in hardheid en pH-waarde hoef je meestal geen speciale maatregelen te nemen. 

Wel is het heel belangrijk dat het aquarium volledig ingedraaid is alvorens je de garnalen introduceert. Ammoniak en nitriet zijn dodelijk, dus gebruik regelmatig een vloeibare testkit om er zeker van te zijn dat alles nog in orde is.

Onderhoud

Het onderhoud van een aquarium met Neocaridina garnalen verschilt niet veel van dat van een normale bak, hoewel het belangrijk is om alles langzaam en voorzichtig te doen. Een waterwissel van 10-20% per week is meestal voldoende; zorg dat het nieuwe water dezelfde temperatuur heeft en dump niet zomaar een hele emmer in de bak.

IMG_7179c

Neocaridina garnaal voeding

Basisvoeding

Dwerggarnalen zoals Neocaridina’s eten in het wild algen en aufwuchs. In het aquarium zijn  over het algemeen niet genoeg algen beschikbaar voor een hele populatie, dus zul je de garnalen zelf moeten voeren.

Er is veel verschillende garnalenvoeding verkrijgbaar, van algentabletten tot hooisticks. Het belangrijkste is om niet teveel te voeren en overgebleven voedsel na een paar uur te verwijderen. Rottend voer kan de waterkwaliteit snel beïnvloeden. Houd ook in gedachten dat hoewel dwerggarnalen normaal visvoer zullen eten, het belangrijk is om een speciaal garnalenvoer te gebruiken. Ze hebben namelijk voldoende calcium nodig om te kunnen vervellen.

Variatie

Variatie in het dieet is belangrijk voor alle dieren en dit is niet anders voor Neocaridina garnalen. Een basisvoeding is prima voor dagelijks gebruik, maar bied ook andere opties aan. Bijvoorbeeld geblancheerde groenten zoals erwtjes, ontdooid diepvriesvoer en andere opties zoals garnalenlollies.


Vragen over de verzorging van Neocaridina garnalen of wil je je ervaringen delen? Laat dan hieronder een comment achter.

Coverfoto: Blue Pearl door Ida (CC BY-NC 2.0)

Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.