Aquarium beginnen Aquariumplanten Artikels

Doe-het-zelf: Een alternatief voor die vissenkom!

Last Updated juni 25, 2021

Sharing is caring!

Aangezien bijna iedereen er inmiddels wel achter is dat vissenkommen niet geschikt zijn om ook echt vissen in te houden, heb je misschien nog wat exemplaren rondslingeren. Gelukkig hoeven die niet te eindigen als snoepkom of bloemenvaas, maar kun je er nog een mooie plantenkom van maken. Met een lampje erboven, lekker veel groene plantjes en misschien wat slakjes is zo’n kommetje een echte blikvanger!

Lees verder voor alles dat je moet weten over het opstarten van een plantenkom.


Wil je weten waarom vissenkommen niet geschikt zijn voor de klassieke goudvis? Lees dan de waarheid over goudvissen. Ook voor andere visjes is een kommetje helaas niet groot genoeg.


Wat is een plantenkom?

Sommige aquariumtuiniers voegen een filtertje toe, maar over het algemeen is een plantenkom een ongefilterde, onverwarmde en sterk beplante miniversie van een aquarium. Vissen zul je er niet in vinden, alleen planten, wat ervoor zorgt dat zo’n kommetje weinig onderhoud vergt. Natuurlijk hoef je niet per se een echte vissenkom te gebruiken: een grote vaas of zelfs een leuke glazen drankdispenser zoals deze werkt ook prima.

De plantjes in de plantenkom werken als een natuurlijk filter, wat het mogelijk maakt om wat kleine slakjes of garnaaltjes te houden. Dit heet de Walstad methode naar Diana Walstad, die hier een heel boek over schreef.

Plantenkom benodigdheden

Het starten van een plantenkom is niet moeilijk of duur. Goede kans dat je alle benodigdheden zelfs al hebt liggen!

  • Een kom of vaas van minstens 3.5 liter. Zoals gezegd kun je hier creatief zijn: een drankdispenser of misschien een flinke glazen koekjespot werkt ook prima.
  • Substraat. Er komen plantjes in de kom, dus het is belangrijk om te zorgen voor een goed substraat. Je kunt een laag potgrond gebruiken en die bedekken met een laag zand. Als dit je te rommelig is dan werkt zand met wat voedingscapsules ook prima.
  • Verlichting. Plantjes hebben natuurlijk altijd licht nodig. Als je gaat voor gemakkelijke plantjes die niet teveel eisen stellen dan is een supersterke lamp echt geen must, een normale bureaulamp werkt ook prima.
  • Planten. Het belangrijkste! Het is het handigst om voor makkelijke plantjes te gaan. Een lijst met 8 gemakkelijke aquariumplanten vind je hier.
  • Ongewervelde dieren (optioneel). Als je plantenkom aan de grote kant en goed beplant is kun je eventueel wat dwerggarnalen zoals vuurgarnaaltjes toevoegen. Je kunt ook voor een aantal kleine slakjes gaan, bijvoorbeeld zebraslakken.

Een plantenkom starten

Als je alle benodigdheden bij elkaar gezocht hebt is het tijd om te beginnen. Je kunt het beste eerst het substraat goed leggen en de plantjes erin zetten. Daarna voeg je voorzichtig water toe (let erop dat je de substraatlagen niet verstoort). Vervolgens is het een kwestie van de lamp aanzetten, eventueel op een timer, en wachten! Na een paar maanden zouden de plantjes goed gegroeid moeten zijn en is de kom als het goed is stabiel genoeg om wat kleine ongewervelden erin te kunnen zetten.

Een plantenkom vergt weinig onderhoud. Ververs wekelijks een deel van het water. Als je er alleen plantjes in hebt hoef je verder alleen te snoeien waar nodig en misschien ééns in de zoveel tijd nieuwe plantenvoeding toe te voegen. Zitten er ook garnalen of slakken in het kommetje geef ze dan regelmatig een algentabletje. Verwijder eventuele etensrestjes binnen een paar uur, want anders kan de waterkwaliteit snel achteruit gaan.


Als je nog meer vragen hebt over het starten van een plantenkom of je eigen ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Coverfoto door Charli.

Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


Sharing is caring!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.