Aquarium filter soorten | Welk filter past bij jouw aquarium?

Mari

Mari

LAST UPDATED:

aquarium sponge filter

Sharing is caring!

Het kiezen van het juiste filter is één van de belangrijkste stappen bij het inrichten van een nieuw aquarium, maar door alle zaken waar rekening mee gehouden moet worden en vooral het grote aantal filtersoorten kan het nog wel eens moeilijk zijn om uit te vogelen welk filter nu het beste is.

Lees verder voor een lijst van de verschillende soorten aquariumfilters en hun voor- en nadelen!

Binnenfilter

Het binnenfilter is waarschijnlijk de populairste filtersoort. Binnenfilters worden vaak standaard bij aquariumkits geleverd en zijn verkrijgbaar in elke aquariumwinkel. Hoewel binnenfilters een aantrekkelijke keus zijn door de lage prijs kan de kwaliteit helaas nogal variëren: sommige exemplaren produceren behoorlijk wat geluid, wat onhandig kan zijn als het aquarium bijvoorbeeld in een slaapkamer staat. Daarnaast nemen ze ruimte binnen het aquarium in beslag.

Nano Hardscape 1
Nano Hardscape 1 door brianlow

De meeste binnenfilters bevatten alleen spons en missen daardoor de biologische filtermedia die het grootste deel van de goede bacteriën bevatten en helpen de waterwaarden stabiel te houden. Desondanks zijn binnenfilters vaak een prima keus, vooral voor kleinere aquaria. Let erop dat je een binnenfilter van hoge kwaliteit koopt dat past bij de grootte van het aquarium en vervang eventueel een deel van de spons door bioballen of ander poreus materiaal.

Indien gewenst kun je het filter verbergen, zoals rechts te zien.

Extern filter

Externe filters, soms ook wel potfilters genoemd, zijn niet al te populair voor nanobakken maar eigenlijk één van de beste keuzes die je kunt maken als het op filtratie aankomt. Ze kunnen ietwat prijzig en lastig te installeren zijn maar hebben veel voordelen: ze nemen geen ruimte in beslag in het aquarium en kunnen gemakkelijk verborgen worden, aangezien het de bedoeling is ze in de aquariumkast te plaatsen. Daarnaast is er in een extern filter meer dan genoeg ruimte voor biologisch filtermateriaal.

Fluval 205 Canister Filter
New filter door nhn_2009

Als je een groter aquarium hebt of erg vervuilende vissen houdt is een extern filter zeker iets om te overwegen. Een extern filter is iets duurder dan een binnenfilter maar de kwaliteit is meestal vele malen hoger, er zijn meer opties wat betreft filtermedia en in-/uitstroom en ze gaan vaak jarenlang mee. Voor de populaire merken zijn reserve-onderdelen daarnaast vaak gemakkelijk te vinden.

Ik gebruik zelf een Eheim Classic filter en ben hier erg tevreden over.

Hang on filter

Hang on (of hang on back) filters worden aan de achterkant van het aquarium gehangen en zijn een prima keus voor vooral de kleinere aquaria door de rustige, “waterval”-achtige uitstroom. Echter hebben ze ook een aantal nadelen.

De power en mogelijkheden wat betreft filtermedia zijn bij hang on filters vaak vrij beperkt (biologisch materiaal zit er meestal niet standaard in), waardoor ze niet ideaal zijn voor grotere aquaria of erg vervuilende vissen. Een ander, meer praktisch probleem is dat het hang on filter door de bevestiging aan de achterkant van de bak niet altijd even gemakkelijk te plaatsen is: soms moet een deel van de aquariumkap verwijderd worden en het aquarium kan niet tegen de muur aangezet worden.

Net als binnenfilters zijn hang on filters niet de allerbeste keus. Voor kleinere aquaria met een normaal visbestand werken ze over het algemeen echter prima, vooral als je een deel van de spons vervangt door bijvoorbeeld bioballen.

Sponsfilter

Sponsfilters verschillen op een belangrijk onderdeel van de voorgaande filtersoorten. Ze worden namelijk niet aangedreven door een rotor maar door lucht, waardoor de geproduceerde stroom een stuk minder krachtig is. Omdat ze daarnaast geen biologisch filtermateriaal bevatten zijn ze niet geschikt voor de meeste aquaria, maar ze kunnen wel voordelen hebben.

Sponsfilters worden gebruikt in situaties waar krachtige filtratie niet nodig of gewenst is, zoals in kleine garnalenaquaria, slakkenkweekbakken of quarantainebakken. Fragiele vinnen en babygarnaaltjes kunnen niet het filter in gezogen worden en de uitstroom is nooit te sterk.

Sponsfilters zijn verbonden met een luchtpomp, waardoor een water- en bubbelstroom wordt gecreëerd. De meeste sponsfilters zijn erg goedkoop, maar houd er rekening mee dat je met alleen het filter dus niet erg ver komt: je hebt ook een de pomp en de vereiste slangen nodig. Je kunt wel meerdere sponsfilters aandrijven met één luchtpomp door een meerdelig opzetstuk te gebruiken. Tot slot zijn luchtpompen nooit honderd procent stil en sommige exemplaren produceren zelfs erg veel herrie, waardoor ze misschien niet ideaal zijn in een slaapkamer.

Vijverfilter/trickle filter

Als je op zoek bent naar een filtersysteem voor een zeer groot aquarium of een binnenvijver maar geen extreem duur extern filter wilt kopen (of gewoon een supereffectief filter met veel ruimte voor biologisch materiaal wilt) is een vijverfilter of trickle filter waarschijnlijk de beste optie.

Our new wet/dry filter w/protien skimmer.
Our new wet/dry filter door bc219

Een trickle filter of wet/dry filter is een groot filtersysteem dat onder het aquarium wordt geplaatst. Water stroomt uit het aquarium in het trickle filter, waar het door biologisch (en soms mechanisch) filtermateriaal sijpelt om vervolgens in een sump (waterhouder) terecht te komen en teruggepompt te worden in het aquarium. Het “trickle”-proces zorgt voor veel zuurstof in het water, wat zeer gunstig is voor de goede bacteriën in het filtermateriaal en de effectiviteit van het filterproces bevordert.

Trickle filters worden vaak gebruikt voor grote aquaria maar zijn ook prima geschikt voor kleinere bakken. Ze worden vooral gebruikt door ervaren aquariumhouders omdat het lastig kan zijn om zelf een trickle filter te maken en een exemplaar kopen nogal in de kosten kan lopen. Echter zijn ze zeer effectief en dus zeker de moeite waard!

Als je geen moeite hebt met een beetje herrie kan een vijverfilter een optie zijn. Deze grote filtersystemen geven veel ruimte voor biologisch filtermateriaal (zoals lavasteen) en kunnen een zeer groot aantal liters per uur filteren. Door deze krachtige stroming is een vijverfilter voor normale aquaria waarschijnlijk niet ideaal. Daarnaast moet een vijverfilter vaak boven het waterniveau geplaatst worden, waardoor er mogelijk een verhoging nodig is.

Vijverfilter zonder deksel.
Vijverfilter zonder deksel.

  • Meer informatie over waarom filters nodig zijn en het indraaien van een aquarium nodig is vind je hier.
  • Meer informatie over hoe filters en de verschillende soorten filtermateriaal werken vind je hier.

Als je nog meer vragen hebt over de verschillende soorten aquariumfilters op deze lijst of als je je eigen ervaringen wilt delen laat dan hieronder een comment achter!

Coverfoto: Garnelenbecken: Station 3 door grafzahl


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.