Aquariumslakken kweken

Mari

Mari

PUBLISHED:

breeding aquarium snails

Sharing is caring!

De meeste aquarianen zullen het kweken van slakken een beetje vreemd vinden klinken: de beestjes staan over het algemeen bekend als plagen. Echter zijn er een aantal aquariumbewoners die graag een slakje lusten, en aangezien het niet echt handig is om telkens nieuwe slakken te kopen is het geen overbodige luxe om een kweekbakje in te richten.

Lees verder voor alles wat je moet weten over het kweken van aquariumslakken!

Waarom aquariumslakken kweken?

Zoet- en brakwaterkogelvissen worden steeds populairder in de aquariumhobby en zijn prachtige vissen om te houden. Hun natuurlijke dieet bestaat uit slakken en andere weekdieren en hoewel ze ook ander voedsel eten zijn de harde schelpen nodig om hun constant groeiende tandjes kort te houden. Een andere populaire aquariumbewoner die slakken op het menu heeft staan is de slaketende slak (Clea helena).

Veel (beginnende) eigenaren van dit soort aquariumbewoners zullen al snel tot de conclusie komen dat de slakjes er toch best snel doorheen gaan en dat een constante nieuwe aanvoer nodig is. Aquariumwinkels en andere aquarianen kunnen hier soms mee helpen, maar het zelf kweken van slakken is natuurlijk altijd de beste garantie. Gelukkig is dit absoluut niet moeilijk, neemt een kweekbakje weinig ruimte in beslag en is het eigenlijk zelfs best een leuk project.


[youtube url=https://www.youtube.com/watch?v=6o1fw9jtRNc&rel=none]


Wat heb je nodig?

  • Kweekbakje: Een kleine Curverbak is al voldoende.
  • Slakken: Vijverslakken, blaashorenslakjes, posthorenslakken*. Je hebt er slechts een paar nodig!
  • Aquariumwater
  • Plantjes: Waterpest en eendenkroos groeien snel.
  • Sponsfilter
  • Verwarming (optioneel)

*Kogelvissen kunnen hun tandjes breken op puntslakken. Deze zijn dus niet geschikt als voer!


Aquariumslakken kweken

Als je geen verwarming gebruikt plaats de bak dan op een warme locatie en zorg dat er gaatjes in het deksel zitten (als je geen deksel hebt kun je wat folie met gaatjes erin gebruiken). Installeer je filter; een sponsfilter heeft hierbij de voorkeur omdat deze de bak schoonhoudt zonder slakken op te zuigen. Vul hierna simpelweg de bak met het aquariumwater en voeg de plantjes en slakken toe om te beginnen.

Om de slakken goed gevoed te houden kun je een aantal keer per week wat geblancheerde sla, courgette of komkommer in de kweekbak leggen. Zorg dat alle niet-opgegeten restjes na een paar uur verwijderd worden, aangezien het water anders vies kan gaan ruiken en slechte waterkwaliteit fataal kan zijn voor slakken. Verwissel om dezelfde redenen regelmatig een deel van het water: slakken produceren vrij veel afvalstoffen en de boel kan dus snel vies worden. Eén waterwissel per week is geen overbodige luxe.

Als alles goed gaat zul je al snel kleine transparante capsules aantreffen in de kweekbak. Hoera! Deze capsules bevatten slakkeneitjes en zullen over niet al te lange tijd uitkomen. Zodra je een stabiele kweekpopulatie hebt opgebouwd kun je de slakken gaan voeren aan je slaketende aquariumbewoners. Om zonder al te veel moeite een paar slakjes te verwijderen kun je een stukje voedsel in de bak gooien en even wachten tot de beestjes erop kruipen om ervan te eten. Vervolgens kun je het voedsel met de slakken erop gemakkelijk uit de bak vissen.

Ramshorn snail
Ramshorn snail by ictheostega

Als je nog vragen hebt over het kweken van aquariumslakken of je eigen ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Coverfoto: botanical garden door puno3000


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.