Pantsermeervallen | Alles over het houden van Corydoras

Mari

Mari

LAST UPDATED:

pantsermeerval

Sharing is caring!

Heb je een zoetwateraquarium en wil je graag Corydoras houden? Er zijn veel verschillende soorten Corydoras en bij elk aquarium past er wel een. Het is alleen wel erg belangrijk om te weten welke soort het beste in jouw aquarium past en hoe je het deze vis zo goed mogelijk naar de zin maakt in jouw aquarium.

De verzorging van de Corydoras

De Corydoras behoren tot de pantsermeervallen, die hun naam te danken hebben aan de beenplaten onder hun slijmhuid die het lichaam van deze vissoort beschermen. Ze komen voor in Zuid-Amerika en leven daar in traag stromende rivieren. Deze visjes leven in grote scholen, dus het is belangrijk dat je minstens 6 Corydoras aanschaft voor in je aquarium.

De meeste Corydoras worden niet groter dan 8 centimeter. Toch moeten ze altijd voldoende ruimte hebben om rond te zwemmen. Er zijn ook kleinere soorten zoals de hasboras, pygmaeus en hastatus; deze soorten zijn dus wél geschikt om in een kleiner aquarium te houden. Bedek de bodem van het aquarium met zand want ze zoeken daar graag naar voedsel . Zorg voor voldoende zuurstof in het water en het is belangrijk dat het wateroppervlak niet helemaal bedekt is. De vissen willen nogal eens naar boven gaan om zuurstof te happen.

Het is goed om te weten dat Corydoras giftig zijn. Wanneer ze in gevaar zijn kunnen deze vissen gif afgeven. Ook de stekels en borstvinnen kunnen ze uitzetten. Het gif is echter niet gevaarlijk voor mensen en de vis zal het ook zelden gebruiken; alleen wanneer ze echt in gevaar zijn.

Wat eten Corydoras?

Corydoras zijn alleseters, maar hebben wel voornamelijk dierlijke voeding nodig. Te veel plantaardige voeding is niet goed voor ze; het zijn dus geen algeneters, zoals sommige aquarianen denken. Daarnaast hebben ze ook voedsel nodig dat direct naar de bodem zinkt. Daar zullen de vissen voornamelijk verblijven en daar zoeken ze ook naar eten.

100215 001
100215 001 door Bob Jenkins

Verschillende soorten Corydoras

Er zijn heel veel verschillende soorten Corydoras, wel meer dan 150! Natuurlijk is de ene soort beter houdbaar en populairder voor in het aquarium dan de andere soort. We beschrijven drie soorten Corydoras die erg populair zijn.

Corydoras aeneus

De Corydoras aeneus is een relatief makkelijk te houden visje dat onder andere verkrijgbaar is in albino en zwart. Deze vis wordt ongeveer 6,5 centimeter groot. Wil je graag een school houden dan heb je een aquarium van minimaal 80 centimeter nodig. Hierbij heeft een lang aquarium de voorkeur. Dit lijkt namelijk het meest op hun natuurlijke oorsprong; de rivier.

De dieren moeten in een groepje van minimaal 6 vissen gehouden worden. Ook voor deze soort is zand de beste bodembedekker en is grind bijvoorbeeld geen slimme keuze gezien de vis zich daaraan open kan halen. De vissen hebben ook voldoende schuilplekken in het aquarium nodig.

De Corydoras aeneus is ook een omnivoor en kan het best gevoerd worden met een zinkend tablet omdat anders het risico ontstaat dat andere bewoners het zinkend voer als eerste opgegeten hebben. Ook kun je bijvoorbeeld de Corydoras pas voeren wanneer je het licht hebt uitgedaan. De Corydoras worden dan wakker, terwijl de andere bewoners dan gaan slapen.

Corydora sterbai

Een andere populaire soort is de Corydoras sterbai. Deze kan ongeveer 8 centimeter groot worden en is meestal antraciet van kleur met zilverachtige spikkels. Wat opvalt, zijn de oranje buik- en borstvinnen en de baarddraden.

Ook deze soort heeft een zandbodem nodig en een aquarium dat niet te dicht beplant is. Ze hebben zwemruimte nodig en vinden een beetje stroming in het aquarium wel prettig. Verder eten ze hetzelfde als de andere Corydoras en zijn ze erg vredelievend.

Corydoras paleatus

Dit is ook een zeer populaire soort, voornamelijk omdat dit visje heel makkelijk te houden is. Ze zijn namelijk goed bestand tegen uiteenlopende waterwaardes. Ook deze soort leeft graag in een school en je moet ze daarom dus met minstens 6 andere soortgenoten houden. Ze vinden het prettig om tussen de planten wat rond te zwemmen.

Ook bij deze soort is het belangrijk dat de bodembedekking uit zand bestaat, zodat de vissen met hun baarddraden in het zand kunnen woelen en zich niet open kunnen halen. Er is zelfs een kans, wanneer de watercondities goed zijn en ze de juiste voeding krijgen, dat deze Corydoras eieren gaan leggen. Wanneer deze niet opgegeten worden door andere aquariumbewoners (of de ouders zelf) en het aquarium dicht genoeg beplant is, zouden er wellicht een aantal jongen kunnen overleven…


Coverfoto: Corydoras hastatus door nanjenchan


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.