Soorten aquarium substraat

Mari

Mari

PUBLISHED:

caviar sand

Sharing is caring!

Er zijn tegenwoordig tal van soorten bodemmateriaal voor het aquarium om uit te kiezen, van neonsteentjes tot natuurlijk uitziende zandsoorten. In het substraat gedijen veel van de goede bacteriën die het aquariumwater stabiel houden, maar welke soort is nu het beste voor jouw aquarium?

Lees verder voor een lijst van de meest voorkomende substraattypen en de diverse voordelen en nadelen ervan.

Grind

Untitled
Untitled door balpeck

Grind is verkrijgbaar in allerlei korrelgroottes en kleuren en waarschijnlijk daardoor het meest gebruikte aquariumsubstraat. Er is een grindtype voor bijna elk aquarium.

Als je overweegt grind te gebruiken als substraat houd dan rekening met je visbestand. Bodembewoners zoals Corydoras (foto rechts) en Indische modderkruipers gebruiken hun gevoelige baarddraden om door de bodem te woelen op zoek naar voedsel en, in het geval van bijvoorbeeld de modderkruiper, graven zichzelf graag in. Onhandige vissen zoals goudvissen kunnen daarnaast stikken in te grote grindkorrels.

Bij grind met een grotere korrelmaat is het ook handig om er rekening mee te houden dat vuil gemakkelijk tussen de steentjes kan zakken en dan lastig te verwijderen is, wat kan zorgen voor schommelende waterwaarden wanneer het grind verstoord wordt.

Als je besluit voor grind te gaan is een relatief kleine korrel in een natuurlijke kleur meestal het handigst.

Zand

Net als grind heeft het gebruik van zand als aquarium substraat voor- en nadelen. Vuil zakt niet tussen de korrels door, wat schoonmaken gemakkelijker maakt dan bij een grindbodem. Bodembewoners en grondelende vissen zullen een zandbodem zeer waarderen en hun natuurlijke foerageergedrag eerder laten zien.

Veel aquarianen maken zich zorgen over dichtslibbende, rottende zandbodems. Echter is dit iets dat relatief gemakkelijk voorkomen kan worden door bijvoorbeeld de juiste zandsoort te kiezen. Vooral iets grover zand zoals rivierzand of zwembadfilterzand is fijn in het gebruik en planten kunnen er prima in wortelen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld fijnkorrelig speelzand. Daarnaast kun je dichtslibben voorkomen door geen al te dikke laag substraat te gebruiken en puntslakken (Melanoides tuberculata) te houden; deze slakken begraven zich ‘s nachts in het zand en woelen het daarbij automatisch om.

Mi kuhli otra vez.
Indische modderkruiper waarderen een zandbodem. Mi kuhli otra vez. door fungus_among_us

Crushed coral/geplet koraal, aragoniet

Crushed coral en aragoniet zijn twee substraatsoorten die in normale aquaria meestal niet gebruikt worden. Ze zijn namelijk bedoeld om het water harder te maken en een pH-buffer te vormen en zullen de pH doen stijgen en stabiliseren. Voor normale gezelschapsaquaria is dit over het algemeen ongewenst, aangezien veel van de vissoorten die we daarin houden juist een lage pH en zacht water nodig hebben.

Als je Afrikaanse cichliden of een brak-/zeewateraquarium wilt houden is de kans groter dat je dit substraat nodig zult hebben. Crushed coral is van oorsprong het meest gebruikte en aangeraden van de twee, hoewel veel aquarianen liever aragoniet gebruiken omdat dit gemakkelijker schoon te houden is.

Knikkers, rivierstenen, lavasteen

Grotere decoratieve stenen en knikkers worden soms gebruikt als aquarium substraat. Hoewel ze prima in het aquarium gebruikt kunnen worden zijn ze misschien niet de allergeschiktste substraatkeus: vuil is nauwelijks tussen de stenen uit te halen en in sommige gevallen kunnen zelfs onhandige vissen vast komen te zitten. Daarnaast kunnen er geen goede bacteriën groeien op gladde steensoorten en knikkers, waardoor ze geschikter zijn als decoraties. Op lavasteen gedijen bacteriekolonies wel, maar het is geschikter voor het filter of als onderdeel van het hardscape.

Placing Rocks Two
Placing Rocks Two by portablematthew

Voedingsbodem

Een voedingsbodem is bedoeld om plantengroei te stimuleren. Er zijn meerdere soorten substraat die met deze naam aangeduid worden; sommige bevatten geen extra voedingsstoffen, sommige zijn bedoeld als volledig substraat en andere (zoals lateriet) horen juist weer onder een bovenlaag zand of grind thuis. Vooral de laatste soort kan onhandig zijn, aangezien er bij het lostrekken van een plantje al voedingsbodem mee naar boven kan komen.

In sommige gevallen kan een voedingsbodem handig zijn. Echter is het, in tegenstelling tot wat soms beweerd wordt, absoluut geen vereiste voor een beplant aquarium: planten groeien ook in normaal substraat prima, mits de overige omstandigheden in orde zijn.

Geen substraat

Hoewel het gebruik van substraat in een aquarium veel voordelen heeft zijn er situaties waarin het handiger is om bare-bottom te gaan. Bij aquaria die vaak grondig schoongemaakt moeten worden, zoals goudvisbakken, sommige kweekbakken en quarantainebakken, is een zand- of grindbodem bijvoorbeeld soms erg onhandig.


Als je nog meer vragen hebt over de verschillende soorten substraat op deze lijst of als je je eigen ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.