8 makkelijke aquariumplanten

Mari

Mari

LAST UPDATED:

8 easy aquarium plants

Sharing is caring!

Het maakt niet uit of je een beginner bent wat beplante aquariums betreft of een expert die op zoek is naar precies de goede hoeveelheid groen zonder zich zorgen te hoeven maken om dode planten en CO2-installaties – iedereen heeft soms makkelijke aquariumplanten nodig. 

Hieronder een lijst van een paar van de makkelijkste, sterkste aquariumplanten die verkrijgbaar zijn – geen extra CO2, dure lampen of specifieke waterwaarden nodig. Met foto’s!

Java mos Taxiphyllum barbieri

Javamos (foto boven) wordt in aquariums over de hele wereld gebruikt en is één van de populairste mossoorten. Niet gek want het is sterk, niet veeleisend, geeft een natuurlijk effect en kan gebruikt worden als verstopplaats voor jonge vissen.

Javamos heeft niet veel licht nodig en ook geen erg specifieke waterwaarden, het doet het zelfs goed op brakwater. Meestal wordt het op hout of steen gebonden, maar het kan ook vrij ronddrijven. Haal wel regelmatig de bovenste stukjes weg zodat de binnenkant niet afsterft.

Zwaardplant/Echinodorus – Echinodorus amazonicus, Echinodorus bleheri etc.

Zwaardplanten staan bekend om de enorme grootte die ze zelfs met weinig licht kunnen bereiken en zijn daarom het geschiktst voor grotere bakken. De plant voedt zich met behulp van de wortels en groeit dus het beste als er tabletten of sticks zoals deze worden gebruikt voor extra voedingsstoffen.

Met de voedingsstoffen uit deze tabletten om te helpen kunnen zwaardplanten een hoogte bereiken van 60 cm en mooie bloemen produceren wanneer ze boven het wateroppervlak uitkomen.

Javavaren- Microsorum pteropus

Mijn persoonlijke favoriet! Javavaren heeft soms wat opstartprobleempjes en groeit vrij langzaam, maar als het eenmaal begint met groeien is het niet te stoppen. Het overleeft in bijna elk soort aquarium, heeft geen specifieke waterwaarden of extra belichting nodig en het wordt door bijna alle plantetende vissen met rust gelaten. Het enige dat Javavaren nodig heeft om in een enorme waaier te groeien is dat de wortels niet in het substraat staan, maar dat de plant in plaats daarvan op hout (zoals spiderwood) of steen gebonden wordt.

Javavaren is verkrijgbaar in verschillende varianten; naast de normale kun je bijvoorbeeld Windeløv-, Philippine, of narrow-leaf Javavaren proberen.

Betta in Vallisneria
Betta in Vallisneria door saveriosavio

Vallisneria Vallisneria spiralis

Nog zo’n plant die het in bijna alle soorten aquariums goed doet. Vallisneria past zich makkelijk aan allerlei omstandigheden aan en hoewel het niet heel snel groeit vormt het na een tijdje toch een dicht veld en moeten er uitlopers verwijderd worden omdat anders niet alle bladeren genoeg licht krijgen. Zorg in ieder geval dat je Vallisneria niet te diep plant, anders kan de plant afsterven. Bedek alleen de wortels!

Vallisneria is verkrijgbaar in meerdere soorten, van een immense variant die tot 80cm hoog kan worden tot kleine voorgrondplantjes. Zolang je de meest voorkomende variant Vallisneria spiralis (waarvan de bladeren helemaal geen spiraal vormen) niet verwart met de krullende variant die ook vaak verkocht wordt is dit een plant waar je veel plezier aan kunt hebben.

Amazone kikkerbeet – Limnobium laevigatum

Als je op zoek bent naar een sterke drijfplant die wel wat kan hebben voor wat schaduw in het aquarium of voor de lange wortels ben je bij Amazone kikkerbeet aan het juiste adres! Het kan niet zo goed tegen heel felle verlichting of water op de blaadjes, maar als dit voorkomen wordt is het een erg fijne, snelgroeiende plant.

Vaak groeit het zo snel dat er regelmatig wat uit de bak geschept moet worden omdat anders alles dichtgroeit. Deze overgebleven plantjes kunnen weggegeven of voor een kleine vergoeding verkocht worden.

Anubias barteri var. nana
Anubias barteri var. nana by ajc1

Anubias – Anubias barteri, Anubias nana etc.

Anubias is één van de enige planten die het significant beter lijkt te doen met minder verlichting. Dat, in combinatie met het feit dat plantetende vissen het niet lekker lijken te vinden, maakt het een mooie toevoeging aan veel aquariums.

Anubias groeit het beste als de wortels niet in het substraat staan – bind het dus vast aan een steen of een stuk hout. Vergeet ook niet om regelmatig te snoeien door wat blaadjes af te knippen met een schaar. Een gezonde Anubias kan, als je geluk hebt, een prachtig wit bloemetje krijgen zoals te zien is aan de linkerkant.

Net als veel andere planten op deze lijst is Anubias verkrijgbaar in veel verschillende varianten, van klein tot heel groot.

Cryptocoryne wendtii 'mi oya'
Cryptocoryne by Tkafetzis

Crypt Wendtii Cryptocoryne wendtii

Cryptocoryne staat bekend om het “smeltfenomeen”: de plant sterft na aankoop bijna volledig weg, zo snel dat hij bijna lijkt te smelten, en komt dan ineens met volle kracht weer terug. Het is een goede beginnersplant die niet veel licht nodig heeft. De groei is vrij langzaam, maar ongemerkt wordt het meestal toch een enorme bos.

We hebben zelf Cryptocoryne in onze tropische bak staan, wat echt fantastisch werkt; de plant moet regelmatig gesnoeid worden en de bladeren komen al tot aan het wateroppervlak. Cryptocoryne is daarnaast verkrijgbaar in een groot aantal verschillende variaties, van ‘gewoon’ groen tot een dwergvariant die als voorgrondplant gebruikt kan worden en de bruine versie die aan de recherkant te zien is.

Waterpest Egeria densa

Een plant die zijn naam eer aandoet: waterpest groeit vaak als een gek en wordt soms inderdaad een ware plaag in vijvers en meertjes. Meestal wordt het in het aquarium in het substraat geplant, maar het groeit ook prima wanneer het gewoon los ronddrijft. Vaak sterven de stukken uit de winkel vrij snel af, om een tijdje later weer vervangen te worden door nieuwe, heldergroene blaadjes.

Als je vissen hebt die wel eens van een plantje willen snoepen is waterpest vaak een goede snack, buiten in een kuip groeit het namelijk ook prima en vormt het een continue aanvoer van nieuw voedsel.

Amano Shrimp
Amano Shrimp door cahalane

BELANGRIJK
Dump aquariumplanten nooit zomaar in lokale rivieren en meren! Dit kan grote schade veroorzaken aan het natuurlijke leefgebied van talloze inheemse soorten doordat deze niet goed altijd kunnen concurreren voor voedingsstoffen, licht en ruimte. Ongewenste planten kunnen worden verkocht, weggegeven of vernietigd. Composteren is ook een goede optie.


De planten op deze lijst hebben allemaal maar weinig eisen en zullen het goed doen in de meeste bakken wanneer hier aan voldaan wordt. En als ze toch doodgaan is er altijd een andere soort van de lijst om te proberen.

Als je nog vragen hebt of een plant weet om toe te voegen aan de lijst, laat dan hieronder een comment achter!

Covefoto: Kevin & Gregg’s Fishtank 1973 by pkmousie


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

4 thoughts on “8 makkelijke aquariumplanten”

    • Wennen hoeft niet, wel kun je het beste de plantjes een dipje geven in water met een scheut bleek, dat maakt alle beestjes zoals slakken die er eventueel op zitten dood.

      Reply
    • Ja, dit kan. Onthou wel dat maanvissen alleen in aquariums vanaf ongeveer 400 liter die minimaal 50 centimeter hoog zijn gehouden kunnen worden!

      Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.