Waterjuffer larven

Mari

Mari

LAST UPDATED:

damselfly nymph

Sharing is caring!

Toen ik een tijdje geleden de goudvissenbak aan het schoonmaken was, besloot ik dat het tijd was om het filter een keer schoon te maken, aangezien ik dat niet meer had gedaan sinds de goudvissen terug naar binnen verhuisd waren. Toen ik het filter openmaakte werd ik geconfronteerd met minstens 25 rondspartelende insecten, die ik herkende als larven van waterjuffers. Getver. Deze larven zijn niet bepaald aquariumvriendelijk!

waterjuffer larve

Waterjufferlarven lijken van een afstandje op dwerggarnalen, maar zijn helaas niet zo vreedzaam – ze staan er juist om bekend dat ze garnalen en zelfs kleine vissen kunnen aanvallen. Deze larven kregen de kans om het filter in te komen omdat deze in de zomer buiten heeft gestaan, maar het is ook niet ongewoon dat men ze in het aquarium aantreft na de aankoop van bijvoorbeeld nieuwe planten. De larven zijn dan als eitjes op de planten gelegd en daarna in het aquarium uitgekomen.

Als het al te laat is en je waterjufferlarven in je aquarium vindt, is het een goed idee om ze zo snel mogelijk weg te halen, voordat ze de vissen kunnen verwonden. Nog beter is om helemaal te voorkomen dat ze het aquarium in kunnen, door planten een paar dagen in een emmer in “quarantaine” te plaatsen. Soms wordt ook een ‘bleekdip’ aangeraden voor nieuwe planten om alle mogelijke parasieten te doden; dit wordt gedaan door de planten simpelweg in met water verdunde bleek (1:8 tot 1:10) te ‘dippen’ en vervolgens zorgvuldig met water te spoelen. Dit is echter niet altijd aan te raden met duurdere of kwetsbare planten.


Hoewel deze larven niet op planten de goudvissenbak in zijn gelift, is dit een goede wake up call! Dit is dus de reden dat ik altijd voorzichtig ben met nieuwe planten. Allerlei ongewenste beestjes, variërend van onschuldige slakjes tot deze carnivoren, kunnen het aquarium in komen als je niet voorzichtig bent.


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.