Visprofiel: Betta

Mari

Mari

LAST UPDATED:

betta splendens

Sharing is caring!

Betta’s zijn een grote favoriet van talloze aquarianen: betta-shows worden over de hele wereld gehouden en overal zijn hobbykwekers te vinden. Met de vele kleuren en vintypes die op dit moment verkrijgbaar zijn is het niet verrassend dat deze insecteneter één van de populairste aquariumvissen is.
Hoewel het geslacht Betta meer dan 60 soorten bevat geldt dit visprofiel alleen voor de vis die in de volksmond ook echt ‘betta’ genoemd wordt: Betta splendens.

Bakmaat 25-30 L voor één betta
Temperament Agressief naar soortgenoten
Dieet Carnivoor
Temperatuur 25-28 °C
pH 6.8-7.5
Lengte 6cm

Naam:

Betta splendens, betta, Siamese kempvis, kempvis, vechtvis

Betta natuurlijk leefgebied:

Betta’s worden in het wild gevonden in Thailand en Cambodja, waar ze rondzwemmen in poelen, rijstvelden en langzaam stromende rivieren met veel vegetatie. Om hier te kunnen overleven in het droge seizoen heeft de betta het vermogen ontwikkeld om kleine hoeveelheden zuurstof te ademen met een labyrintorgaan en van poel naar poel te kunnen springen.

Hier komt waarschijnlijk ook de mythe vandaan dat ze in heel kleine hoeveelheden ongefilterd water zoals kommetjes en vaasjes kunnen leven.

Betta uiterlijk:

Hun uiterlijk is wat deze vissen zo razend populair heeft gemaakt. Selectieve kweek heeft geleid tot eindeloze combinaties van vintypes en kleuren met exotisch klinkende namen. De meest voorkomende vintypes zijn onder andere veiltail, plakat (kortvinnig), double tail, crowntail en half-moon.

De meeste betta’s die je in de dierenwinkel tegenkomt zijn mannetjes; deze kun je herkennen aan de lange, sierlijke vinnen die ze uitspreiden als er andere mannetjes in de buurt zijn waar ze indruk op willen maken. Vrouwtjes zijn vaak minder kleurig en hebben kortere vinnen, wat soms tot verwarring leidt: kortvinnige (plakat) betta’s staan soms aangeduid als vrouwtjes, dus let goed op bij het kopen van een ‘vrouwelijke’ betta!

Betta benodigdheden:

In tegenstelling tot wat veel dierenwinkels hun klanten aan proberen te praten kunnen betta’s niet leven in flessen, kommetjes en vaasjes en worden ze niet ‘bang’ in grotere aquariums. Het zijn tropische vissen die een verwarmd, gefilterd aquarium nodig hebben – minstens 25 liter voor één betta is geen overbodige luxe. Het aquarium moet een kap hebben omdat betta’s soms de neiging hebben om te springen, maar let erop dat de afdekking ver genoeg van het wateroppervlak af zit zodat de vis wel nog lucht kan happen. Dit is erg belangrijk. Ook moet ervoor worden gezorgd dat de betta zich veilig voelt – dit kan worden gedaan door veel planten in de bak te zetten en, als er nog andere vissen zijn, voor soorten te gaan die kalm zijn en vinnenbijters te ontwijken.

“Creatieve” onderkomens die vaak verkocht worden als ideaal voor een betta, zoals de Tetra Betta Bowl, kommetjes voor aan de muur of vazen met een plant erin zijn juist absoluut niet geschikt voor een betta (of welke vis dan ook).

Betta voeding:

De omhoog wijzende bek van de betta verraadt wat hij in het wild eet: in het water gevallen vliegjes en andere insecten. Daarnaast eet de wilde betta muggenlarven, zooplankton en heel soms kleine hoeveelheden plantaardig voer. Betta’s in het aquarium kunnen het beste gevoerd worden met een hoog kwaliteit pelletvoer speciaal bedoeld voor betta’s, afgewisseld met andere eiwitrijke voedingssoorten zoals diepvriesvoer en levend voer.

Het is heel makkelijk om een betta teveel te voeren omdat ze ontzettend goed kunnen bedelen, maar probeer dit altijd te voorkomen. Je betta heeft maar één of twee keer per dag een kleine hoeveelheid voer nodig.

Betta gedrag:

Een gezonde betta is nieuwsgierig en actief en zal vaak uitgebreid gaan pronken als hij zichzelf in een spiegeltje ziet. Andere tekens dat je betta het goed doet zijn bedelgedrag, extra actief worden of zelfs gaan pronken als je dichtbij de bak komt, door het aquarium “patrouilleren” en alles altijd scherp in de gaten houden en het bouwen van bubbelnesten.

Betta’s die in een geschikt aquarium leven hebben mooie felle kleuren en zijn prachtige vissen om te zien met een enorm leuk karakter tegenover mensen buiten het aquarium en bakgenootjes erbinnen. Als een betta beschreven zou kunnen worden als ‘saai’, is er waarschijnlijk iets mis met het aquarium of de vis zelf! Symptomen van ziekte en stress zijn: sloom worden, vinnen die wegrotten of weg lijken te “smelten”, verstoppen, snelle bewegingen of schuren en schuwheid.

Betta kweek:

Het kweken van betta’s wordt over het algemeen gezien als niet al te moeilijk. Om verwondingen te voorkomen moeten het mannetje en het vrouwtje allebei gezond, goed doorvoed en van ongeveer dezelfde grootte zijn.
Het vrouwtje wordt voor de kweek meestal geïntroduceerd in de bak van het mannetje. Het is belangrijk om de twee van tevoren aan elkaar te laten wennen door bijvoorbeeld de bakken een paar dagen naast elkaar te laten staan. Het mannetje wordt dan verplaatst naar de kweekbak, en na een paar uur wennen wordt het vrouwtje ook verplaatst maar achter een doorzichtige plaat of in een vaas gehouden zodat het mannetje niet bij haar kan en gaat focussen op het bouwen van een bubbelnest.

Als het nest klaar is kan het vrouwtje voorzichtig vrijgelaten worden. Het duurt vaak even voordat de twee klaar zijn voor het afzetten van de eitjes en het kan er in die tijd vrij ruw aan toe gaan, met bijten in de vinnen bijvoorbeeld, maar het is ook niet ongewoon dat ze meteen beginnen. Het vrouwtje volgt het mannetje dan naar het bubbelnest, waar ze elkaar lijken te omhelzen. Het vrouwtje laat de eitjes los en blijft vaak bewegingloos zitten terwijl het mannetje ze met eindeloos geduld van de bodem opraapt en in het nest stopt. Het vrouwtje moet nu uit de kweekbak gehaald worden omdat ze vaak de eitjes opeet of aangevallen wordt door het nu erg beschermende mannetje.


[youtube url=http://www.youtube.com/watch?v=B96EK5UXZM4&w=400&h=200]


Vaak hebben het mannetje en het vrouwtje nu allebei gescheurde/beschadigde vinnen, dus zorg voor extra schoon, warm water. Het mannetje blijft achter in de kweekbak met de eitjes tot de jongen vrijzwemmend zijn of hij ze op begint te eten. De jongen overleven de eerste dagen op hun dooierzak en moeten dan niet gevoerd worden; als de dooierzakken op zijn, kun je beginnen met het voeren van heel veel kleine porties infusoriën. Andere soorten voedsel zoals microwormen en artemia naupliën kunnen gevoerd worden vanaf 2 weken.

Achtergebleven voedsel moet voorzichtig weggehaald worden, want stabiele waterwaarden zijn erg belangrijk voor de jongen en één ammoniakpiek kan fataal zijn. Dit betekent dus ook dat het belangrijk is om veel waterwissels te doen. De jongen groeien vrij langzaam en moeten na een tijdje apart gezet worden als de mannetjes agressief beginnen te worden. Vrouwtjes kunnen meestal wel gewoon in dezelfde bak blijven.

Betta kopen:

Betta’s zijn te vinden in de meeste aquariumwinkels. Zorg altijd dat je een gezond uitziende vis uitzoekt. Je kunt je betta ook online bestellen en laten thuisbezorgen via Corydora.nl.


Als je zelf een betta hebt en wel wat hulp kan gebruiken kun je altijd hieronder een comment plaatsen. Als je liever praat met professionele kwekers, vergeet dan niet om een bezoekje te brengen aan het Bettas4All forum.


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.