Aquariumplanten Artikels

Aquariumplanten: ja of nee?

Last Updated april 4, 2020
planted aquarium

Sharing is caring!

Als je bezig bent met het inrichten van een nieuw aquarium is er altijd de vraag of je voor levende aquariumplanten moet gaan of niet. Echte planten zien er meestal beter uit dan nepplanten en zijn een mooie toevoeging voor de meeste aquariums, maar veel aquarianen zijn bang dat het te moeilijk is om ze in leven te houden en kiezen dus voor de plastic versie.

Ik ben zelf een enorme fan van echte planten in aquariums, maar voor degenen die nog twijfelen is hier een lijstje met voordelen die je misschien kunnen overtuigen!

Vissen houden van een beplante bak

Vissen en ongewervelden zoals garnalen zijn gek op planten omdat ze zich ertussen kunnen verstoppen, erop kunnen slapen en, in sommige gevallen, erop kunnen knabbelen tussen voerbeurten door. Planten imiteren de natuurlijke leefomgeving van veel vissoorten en zorgen ervoor dat er donkerdere plekjes in de bak zijn waar ze zich terug kunnen trekken. Hierdoor voelen ze zich veiliger en minder gestrest, wat de kans op stress-gerelateerde ziektes zoals vinrot vermindert.

De juiste aquariumplanten op de juiste plaats leveren een prachtig plaatje op

Ze zorgen voor kleur en diepte en zorgen ervoor dat het aquarium er natuurlijk uitziet. Natuurlijk kan het ‘onderwatertuin-effect’ bereikt worden met goede kwaliteit nepplanten, maar meestal zien echte planten er toch nèt iets beter uit. Het Internet staat vol met adembenemende voorbeelden van wat er bereikt kan worden met goed geplaatse planten, dus laat je inspireren.

Planten absorberen nitraten

Het eindproduct van de stikstofkringloop in je aquarium is nitraat. Dit is minder giftig voor vissen dan ammoniak en nitriet, maar als de concentratie te hoog wordt kan het toch problemen opleveren. Helaas blijven nitraten in het water aanwezig tot je een waterwissel doet óf tot je aquariumplanten toevoegt!

Planten absorberen een deel van de nitraten en gebruiken ze als voeding, waardoor het aquarium schoner blijft en de bewoners gezonder. Natuurlijk moet de wekelijkse waterwissel wel nog gewoon gedaan worden, maar planten dragen zeker bij aan een gezond aquarium.

Goldfish deposit their eggs on plants.

Goudvissen zetten hun eitjes graag af op planten.

Planten moedigen kweek aan

Veel vissoorten verstoppen hun eitjes graag tussen de planten en kweken dus minder snel wanneer er alleen stenen (of lichtgevende bubbelende kastelen en dergelijke) in de bak te vinden zijn. Als je met je vissen wilt kweken of hun natuurlijke paargedrag wilt aanmoedigen, wat bij veel soorten ontzettend interessant is om te zien, dan kunnen planten daarbij helpen. De vissen zullen zich dan meer op hun gemak voelen en een plek hebben om de eitjes op af te zetten.

Overgebleven stekjes kunnen vaak verkocht worden

Als je planten aanslaan zul je merken dat je na het onderhoud steeds vaker met stekjes zit waar je geen plek voor hebt. Deze kunnen vaak verkocht worden via aquariumforums of Marktplaats (als ze goed verpakt worden kun je ze prima met de post verzenden). Ook lokale dieren-/aquariumwinkels geven vaak een kleine vergoeding of korting als je overbodige plantjes komt brengen. En wat te doen met dat geld? Andere plantjes kopen natuurlijk!

Conclusie:

Aquariumplanten zorgen voor diepte en kleur, absorberen nitraten, zorgen ervoor dat de vissen zich veiliger voelen en helpen natuurlijk paargedrag te stimuleren. Voor mijzelf was de keus makkelijk – al m’n bakken zijn beplant. Als je nog twijfelt is hier een lijst met de makkelijkste aquariumplanten!Als je nog vragen hebt over beplante bakken of je ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Marieke januari 30, 2015 at 4:21 pm

  hoe kan je het beste voorkomen dat je algen en slakken in je aquarium heb en hoe kan je het beste een bak verschonen als je jonge visjes heb?

  • Reply Mari januari 31, 2015 at 1:14 pm

   Algen komen meestal niet/nauwelijks voor in een lang draaiende bak met gebalanceerde waterwaarden. Verder zul je gewoon moeten poetsen helaas! Slakken kun je voorkomen door nieuwe planten altijd goed te wassen. Als ze er al zijn, kun je een stukje komkommer in het water leggen en het weer weghalen als er slakken op zitten. Hiermee dun je de populatie behoorlijk uit.
   Als je jonge visjes hebt zou zou ik een panty/netje voor de slang doen zodat je wel water kunt opzuigen maar geen visjes, of een heel dun slangetje gebruiken zodat de stroom niet sterk genoeg is om ze op te zuigen.
   Succes! Hopelijk beantwoordt dat je vragen. 🙂

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  delingen