Visvoer alternatieven

Mari

Mari

LAST UPDATED:

brine shrimp

Sharing is caring!

Er zijn meerdere redenen om het gebruik van normale korrels en vlokken als visvoer te willen verminderen of er helemaal vanaf te stappen. Vooral bij vlokvoer is de kwaliteit vaak niet fantastisch. Daarnaast is dit commerciële voer vaak erg duur en niet gevarieerd genoeg. Maar zijn er alternatieven? Jazeker zijn die er!

Gelvoer

Gelvoer  is waarschijnlijk het beste alternatief voor het normale visvoer uit de aquariumwinkel. Het is een zelfgemaakt voer dat bereid wordt met gelatine of agar agar en de ingrediënten die bij de vissen passen. Dit betekent dat het precies aangepast kan worden aan wat de aquariumbewoners nodig hebben. Veel eiwitten voor discusvissen, een mix van groenten en eiwitten voor goudvissen of een volledig vegetarische versie voor garnalen. Er kunnen ook allerlei extra’s aan toegevoegd worden, zoals rode paprika voor fellere kleur of knoflook zodat de vissen het voer lekkerder vinden.

Gelvoer is verrassend makkelijk te maken – hier staat uitgelegd hoe het werkt. Omdat het voer ingevroren kan worden, kun je grote hoeveelheden in één keer maken en langere tijd bewaren. Mocht je geen zin hebben om zelf aan de slag te gaan zijn er ook gelvoervarianten voor allerlei vissoorten verkrijgbaar in een potje, namelijk van het merk Repashy.

Diepvriesvoer

Diepvriesvoer is verkrijgbaar in zo ongeveer elke variant die we als aquariaan ooit nodig zullen hebben. De meeste soorten zijn dierlijk (bloedwormen, muggenlarven, visseneitjes/-vlees, krill, kokkelvlees etc.), maar er zijn ook plantaardige versies verkrijgbaar zoals spinazie en zeewier. Dit betekent dat er voor elke vissoort wel een diepvriesvoer verkrijgbaar is. En er zijn veel voordelen aan verbonden:

 • Geen kans op parasieten zoals bij levend voer
 • Geen toegevoegde conserveringsmiddelen
 • Geen onnodige bindmiddelen zoals meel, maïs, etc.
 • Makkelijk om te voeren
 • Verkrijgbaar in veel verschillende varianten
 • Bijna alle vissen accepteren diepvriesvoer
 • Kan lang bewaard worden in de diepvries

Om diepvriesvoer te geven kun je gewoon een blokje ontdooien in een bakje water en voilà. Diepvriesvoer is het handigste om als variatie te gebruiken in combinatie met andere voersoorten. Een eenzijdig dieet is vaak erg slecht voor vissen, dus zeker iets om te overwegen. Zelf voer ik het regelmatig aan alle vissen die ik heb.

diepvries visvoer

Verse groenten

Deze optie is super voor herbivore en omnivore vissen. Er zijn heel veel groenten die je kunt uitproberen, maar onder mijn eigen vissen blijken erwtjes, courgette en spinazie de grote favorieten te zijn. Deze zijn allemaal makkelijk verkrijgbaar (erwtjes en spinazie vaak ingevroren, wat extra handig is). Kort blancheren zodat het een beetje zacht wordt is alles dat nodig is.

Vissen en ongewervelden die extra gek zijn op verse groenten zijn garnalen, goudvissen, pleco varianten en otocinclus, maar er zijn ontzettend veel soorten die zo nu en dan wat verse groente lusten. Als je het niet zeker weet, is het altijd een poging waard. Zolang het stukje groente niet langer dan 8 tot 12 uur in het water ligt zal het water niet vervuild raken.

Levend voer

Levend visvoer uit de winkel kan vaak parasieten met zich mee dragen die gevaarlijk zijn voor vissen. Dit is echter geen reden om het dan maar helemaal niet te voeren! Veel soorten kunnen makkelijk zelf gekweekt worden. Levend voer heeft veel voordelen en de superkleine varianten zoals net uitgekomen artemia en infusoriën zijn extra geschikt om te voeren aan net uit het ei gekropen babyvissen die nog niets anders kunnen eten.
Makkelijk te kweken soorten levend voer zijn onder andere:

 • Infusoriën
 • Dwerggarnalen zoals vuurgarnalen
 • Grindalwormen
 • Artemia (foto bovenaan artikel)

Een goede (Engelstalige) uitleg over het kweken van verschillende soorten levend voer is hier te vinden.

[youtube url=https://www.youtube.com/watch?v=4g2Y31ssxMo]


Vlokken en korrels kun je natuurlijk altijd blijven voeren, maar een beetje variatie aanbrengen met de bovenstaande opties is iets waar je vissen (en je portemonnee) je dankbaar voor zullen zijn! Mocht je nog een alternatief voor normaal visvoer weten, laat dan hieronder een comment achter. 


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.