Gelvoer: een alternatief voor vlokken

Mari

Mari

LAST UPDATED:

Homemade fish food

Sharing is caring!

Er zijn talloze redenen om geen normale visvlokken of korrels te voeren: ze zijn duur, veel van de in dierenwinkels verkochte merken zijn van slechte kwaliteit, ze kunnen zwemblaasproblemen veroorzaken en ze zijn meestal niet goed afgestemd op de benodigdheden van de vis.

Lees verder voor meer informatie over gelvoer en om erachter te komen hoe je dit alternatieve voedsel maakt!


Psst: Mocht je geen zin hebben om de blender zelf uit de kast te halen biedt het merk Repashy ook gelvoer uit een potje aan voor allerlei verschillende vissoorten. Dit kun je hier online kopen.


Wat is gelvoer?

Als je normaal visvoer moe bent of een beetje minder wilt besteden aan het voeren van de vissen, is gelvoer misschien een goed alternatief. Het is een zelfgemaakt voer: gemakkelijk te maken, van betere kwaliteit dan voer van de dierenwinkel en ook nog ontzettend goedkoop. Het wordt al een tijdje gebruikt in de goudvishobby en de laatste tijd lijkt het ook populariteit te winnen bij houders van tropische vissen.

Mijn voer bevat alleen groenten omdat de vissen hun eiwitten al krijgen uit diepvriesvoer, maar afhankelijk van wat het beste werkt zijn er eindeloze combinaties van ingrediënten. Daarom kun je gelvoer dus gebruiken voor bijna alle aquariumbewoners, van schildpadden tot plecos, en het precies aanpassen aan wat ze nodig hebben. De enige vissen waarvoor ik het niet zou aanraden zijn soorten die hard voer nodig hebben om hun tanden te slijten, zoals kogelvissen.

Dus, hoe maak je gelvoer?

1. Zoek of maak een recept dat de ingrediënten bevat die je wilt gebruiken.*

In mijn eigen gelvoer heb ik erwtjes, sla, boerenkool, broccoli, knoflook en normale gelatine gebruikt; de knoflook ruikt ontzettend sterk, maar veel vissen zijn gek op de smaak en het schijnt bepaalde parasieten af te weren. Zelf heb ik geen kleurversterkende ingrediënten gebruikt, maar als je fellere kleuren bij je vissen wilt zien kun je gaan voor bijvoorbeeld paprika.gel vis voer

Een paar (Engelstalige) gelvoer-recepten:
Gel food for goldfish
Gel food for cichlids
Gel food for discus fish
Gel food made with baby food
Gel food for tropical fish

*De meeste vissen kunnen geen vlees van warmbloedige dieren verdragen, en als ze dit wel kunnen moet het altijd zeer spaarzaam gevoerd worden. Voor de nodige eiwitten in het gelvoer kun je beter vis gebruiken.

2. Gooi alles in de blender!

De meeste recepten zeggen dat de ingrediënten eerst gekookt moeten worden, maar hierbij gaan veel van de vitamines verloren. Verhit groenten dus maar kort; vlees en vis moet wel altijd even gebakken of gekookt worden. Dit kan bij het toevoegen van de gelatine gedaan worden of ervoor.

Snij alle ingrediënten in stukken en maak er in de blender een gladde puree van.

3. Voeg de gelatine toe.

Na het blenderen wordt de gelatine toegevoegd aan de puree zodat het niet uit elkaar valt bij het voeren en het aquarium vervuilt. Hiervoor kun je normale gelatine (zonder smaakje) gebruiken, of, als je een vegetarisch alternatief zoekt, Agar Agar. Volg gewoon de instructies op het pakje: voor de gelatine die ik gebruikte moest de puree opgewarmd worden, maar dat is niet altijd nodig.

Na het toevoegen van de gelatine kun je het resultaat in ziplock diepvrieszakjes laten lopen en het plat duwen zodat er makkelijk stukjes afgebroken kunnen worden. IJsblokbakjes kunnen ook gebruikt worden. Gelvoer kan heel lang in de diepvries bewaard worden; gewoon laten ontdooien voor het voeren.

gelvoer

4. Bied kleine hoeveelheid gelvoer aan het testpanel aan


[youtube url=http://www.youtube.com/watch?v=VBDRsv8rCWw&rel=none]


Conclusie is dus: gelvoer is makkelijk te maken, goedkoop, en vissen zijn er gek op. Ik kan elke aquariaan aanraden het een keer te maken, ook al is het maar om te proberen.

Als je nog vragen hebt of je eigen recept/ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

10 thoughts on “Gelvoer: een alternatief voor vlokken”

 1. kan het ook met fruit?

  leuk idee trouwens.
  kan het ook bij baby’s, mijn vissen hebben eitjes gelegd en ik heb geen flauw idee wat ik ze moet voeren.

  Reply
  • De meeste vissen kunnen niet zo goed tegen fruit, hier zit veel suiker in en dat hebben ze niet nodig in hun menu. De meeste vissenbaby’s kunnen gevoerd worden met net uitgekomen artemia, maar als je niet het idee hebt dat je genoeg verstand hebt van het grootbrengen van vissen kun je beter goed opzoeken hoe het werkt of het niet proberen. Als de visjes geen goede start krijgen kan het zijn dat ze later problemen krijgen! Succes 🙂

   Reply
 2. Heey leuk artikel zeg!!
  Hoeveel blaadjes gelatine heb je (ongeveer) toegevoegd? Drie ofzo? Of vier? Of het hele pakje? 😉
  Hopelijk hoor ik snel wat terug 🙂
  X Marit

  Reply
  • Hoi, sorry van het late antwoord! Als je zelf inmiddels al hebt geprobeerd om gelvoer te maken zul je er wel al zijn achter gekomen dat de hoeveelheid gelatine een beetje afhangt van de textuur die je wilt voor het voer. Bij het gelvoer op de foto’s had ik volgens mij vier blaadjes gebruikt en dit leverde behoorlijk hard voer op. Een beetje zelf experimenteren werkt waarschijnlijk het beste! Succes!

   Reply
  • Het recept dat ik hier gebruikt heb, bevat volgens mij een beetje teveel plantaardig materiaal. Dit recept voor tropische vissen is waarschijnlijk geschikter! Gelvoer is prima voer voor guppies.

   Reply
  • Ik heb er nooit op gelet dus ik zou het je niet met zekerheid kunnen vertellen, maar ik gebruik wel altijd meerdere velletjes. Om je andere vraag te beantwoorden, gelatine is gewoon een dierlijk product en ik denk niet dat het kwaad kan. Als je teveel gelatine gebruikt wordt het voer echter wel heel hard en kunnen de vissen het niet goed opeten, dus dat is niet handig. Als je bang bent dat de gelatine kwaad kan, kun je ook agar agar gebruiken, dat is plantaardig.

   Reply
 3. Mooi verhaal en vandaag weer iets nieuws geleerd. Ik zou graag willen weten wat de beste ingrediënten kunnen worden gebruikt voor maanvissen. Mijn maanvissen zijn altijd erg kieskeurig, terwijl ik veel variatie geeft. Muggenlarven, Artemia, Watervlo, Voergarnaaltjes lusten ze goed. Ik kombineer het met diepvries en droogvoer. De gelvoer methode lijkt mij daarom een enorm goede manier om lekker gevarieerd te kunnen blijven voeren, alleen groentes lusten maanvissen weinig. Welk voer kan er afgestemd worden voor maanvissen in gelvoer?

  Reply
  • Dit is een gelvoer recept voor maanvissen. Ik heb echter zelf niet veel ervaring met maanvissen dus ik weet niet zeker of de verhoudingen hier ideaal zijn! Denk dat je het beste gewoon een beetje zelf kunt experimenteren om erachter te komen wat het beste werkt.
   Hoop dat je hier wat aan hebt!

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.