Vinrot bij aquariumvissen | Behandelen en voorkomen

Mari

Mari

LAST UPDATED:

Sharing is caring!

Het kan nogal verontrustend zijn als de vinnen van je vissen plotseling zonder duidelijke reden weg beginnen te rotten. Waarschijnlijk heb je te maken met een geval van vinrot. Hoewel deze visziekte dodelijk kan zijn is het in de meeste gevallen goed te genezen, vooral als je er op tijd bij bent.

Lees verder voor alles dat je moet weten over het behandelen en voorkomen van vinrot bij aquariumvissen!

Wat veroorzaakt vinrot?

Net als de meeste andere visziekten heeft vinrot geen enkele oorzaak: het komt voort uit een combinatie van verschillende factoren. Vinrot is een bacteriële of schimmelinfectie. De bacteriën die het veroorzaken, zoals Pseudomonas, zijn in alle aquariums te vinden en vormen op zichzelf geen probleem voor de meeste vissen. De echte oorzaak van de rot is vaak secundaire infectie, wanneer een vis bijvoorbeeld verwond wordt door medebewoners of op een andere manier beschadigd raakt. De bacteriën en schimmels kunnen dan gemakkelijk in de open wond terechtkomen en problemen veroorzaken.

Een andere belangrijke oorzaak van vinrot is stress. Een gestreste vis is vatbaarder voor allerlei visziekten en vinrot is hierop geen uitzondering. Stress bij aquariumvissen kan voortkomen uit verschillende factoren, zoals slechte waterkwaliteit en een niet (volledig) ingedraaid aquarium door bijvoorbeeld overbevolking en een gebrek aan waterwissels. Een gebrek aan voedsel, ongeschikte medebewoners, verwondingen, ziekten of stress als gevolg van transport kunnen ook allemaal een rol spelen bij het ontwikkelen van een infectie. De vis in onderstaande video lijdt aan vinrot aan de buikvinnen en buikwaterzucht.


[youtube url=https://www.youtube.com/watch?v=HApt7fgY0Wc&rel=none&start=9&w=450&h=300]


Hoe voorkom je vinrot?

Het voorkomen van vinrot kan op een aantal manieren.

  • Houd het aquarium schoon en zorg dat de ammoniak- en nitrietwaarden altijd nul bedragen. Zorg dat het aquarium is ingedraaid en doe voldoende waterwissels.
  • Zoek voor het kopen van vissen op welke soorten bij elkaar en bij de aquariumgrootte passen om agressie en overbevolking te voorkomen.
  • Zorg voor een gevarieerd dieet met voedsel van hoge kwaliteit en voer niet teveel of te weinig.
  • Vermijd selectief gekweekte vissen met extreem lange vinnen. De vinnen raken gemakkelijk beschadigd en zorgen voor stress, wat de vis een magneet voor infecties maakt.

Hoewel deze stappen niet alle gevallen van vinrot kunnen voorkomen helpen ze het stressniveau zo laag mogelijk te houden.

Ragged fins can be a sign of fin rot. Photo by angelea
Beschadigde vinnen duiden op vinrot. Foto door angelea

Een diagnose stellen

Vinrot is niet moeilijk te herkennen. In het eerste stadium kunnen er rode, geïrriteerde strepen of plekken op de vinnen ontstaan. Hierna begint het wegrotten van de vinnen, iets wat bij vissen met langere vinnen extreem snel kan gaan. De vis kan inactief worden en ziet er gehavend uit met witte of zwarte randen aan de vinnen (afhankelijk van het soort infectie).

In extreme gevallen kunnen de vinnen in het geheel weggevreten worden, waardoor de infectie het lichaam van de vis bereikt. Als dit gebeurt is het meestal te laat om de vis te redden, dus zorg dat je er op tijd bij bent om dit te voorkomen!

Het behandelen van vinrot

In gevallen die nog niet al te ver gevorderd zijn kan vinrot gestopt worden door het water extra schoon te houden met meer waterwissels. Als de vinnen al serieus beschadigd zijn is het beter om meteen te beginnen met behandelen. Als je een gezelschapsaquarium hebt moet de vis in kwestie apart gezet worden in een quarantainebak om te voorkomen dat de medebewoners onnodig worden blootgesteld aan medicatie. In de quarantainebak moeten zeer regelmatig waterwissels worden gedaan om verdere verspreiding van de infectie te voorkomen.

Antibiotica zijn in Nederland niet vrij te verkrijgen, waardoor het behandelen van vinrot lastig kan zijn. Gebruik in ieder geval geen zout: dit helpt niet. Je bent dus aangewezen op de medicatie in de aquariumwinkel. Ik heb in het verleden succes gehad met eSHa 2000 bij milde gevallen van vinrot, maar sommige aquarianen stellen dat de organismen die vinrot veroorzaken hier inmiddels resistent tegen zijn. Lees in ieder geval altijd de gebruiksaanwijzing en gebruik geen medicatie tenzij het echt nodig is!

Met de juiste behandeling zou de vis snel moeten herstellen. In de meeste gevallen groeien de vinnen goed terug: de twee foto’s hieronder zijn van dezelfde vis en tonen het herstel.

veiltail betta
Foto door Mason
iantofinrot
Foto door Mason

Als je nog meer vragen hebt over het behandelen en voorkomen van vinrot of als je je eigen ervaringen met deze visziekte wilt delen, laat dan hieronder een comment achter.

Coverfoto door The Blonde Aquarist


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.