Wat is een quarantaine aquarium?

Mari

Mari

LAST UPDATED:

quarantine tank

Sharing is caring!

Hoewel het belangrijk is om nieuwe vissen een tijdje in quarantaine te houden in een apart aquarium of curverbak om te voorkomen dat ziektes zich verspreiden, is dit een stap die vaak overgeslagen over vergeten wordt. Zelf ben ik een tijd geleden ook begonnen met het in quarantaine houden van bijna alle nieuwe vissen; het scheelt behoorlijk wat stress en zorgen, en gelukkig hoeft het helemaal niet duur te zijn of veel tijd te kosten.

Wanneer moet een vis in quarantaine gehouden worden?

Quarantaine-aquariums of -bakken worden meestal opgezet wanneer er nieuwe vissen binnenkomen. Omdat je niet zeker kunt weten of deze vissen ziek zijn of niet (sommige ziektes worden pas na een aantal dagen/weken zichtbaar), worden ze 2-6 weken apart gezet en in de gaten gehouden tot 100% zeker is dat ze niets bij zich dragen. Bij sommige vissen, bijvoorbeeld kogelvissen, wordt aangeraden om tijdens de quarantaineperiode altijd preventief te behandelen tegen wormen en parasieten omdat ze deze bijna standaard bij zich dragen.

Op deze manier kunnen nieuwe vissen de oude vissen niet infecteren met ziektes uit de dierenwinkel, en als de nieuwe vissen iets bij zich blijken te dragen is het veel makkelijker om ze te behandelen.

Een ander goed moment om de quarantainebak tevoorschijn te halen is wanneer één van de vissen in het aquarium een ziekte of parasiet heeft die niet besmettelijk is – bijvoorbeeld vinrot, bacteriële infecties, etc. Als dit gebeurt is het namelijk geen goed idee om het hele aquarium te behandelen voor die ene vis – dit verzwakt alle vissen en kan uiteindelijk voor resistentie zorgen.

Vang dus liever die ene zieke vis uit en behandel hem in een quarantainebak; op deze manier bescherm je je andere vissen tegen onnodige medicatie en kun je de zieke vis beter in de gaten houden. Daarnaast is de zieke vis op deze manier veilig van nieuwsgierige bakgenootjes die nog wel eens de neiging hebben om te gaan knabbelen aan verzwakte bewoners. Als de zieke vis volledig hersteld is kan de quarantainebak weer opgeruimd worden.

Voordelen van een quarantaineperiode

  • Als een nieuwe vis ziek is kan hij oude vissen niet besmetten.
  • Quarantainebakken zijn meestal klein, wat betekent dat er minder medicatie gebruikt hoeft te worden, dit is veel goedkoper.
  • Sommige soorten medicatie vernietigen de goede bacteriën in het filter, wat voor ammoniak- en nitrietpieken kan zorgen. Het is dan beter om in een quarantainebak zonder filter te behandelen.
  • Alle vissen behandelen terwijl er maar één ziek is verzwakt alle vissen en kan zelfs dodelijk zijn!
  • Afgezonderde vissen kunnen ongestoord herstellen omdat ze genoeg voedsel krijgen en niet worden lastiggevallen door bakgenootjes.

Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.