Kleine aquariumvissen voor nano aquaria

Mari

Mari

LAST UPDATED:

Nano Fish For Small Tanks

Sharing is caring!

Als je een kleiner aquarium hebt kan het soms lastig zijn om geschikte vissen te vinden. Veel van de kleine, populaire scholenvissen die je in de aquariumwinkel kunt vinden, zoals guppy’s, tetra’s en zelfs microrasbora’s hebben toch net iets meer plek nodig dan je misschien zou denken omdat het actieve zwemmers zijn. Maar wat zijn dan wel goede opties voor dat nano aquarium?

Lees verder voor een lijst van de kleinste aquariumvisjes die gehouden kunnen worden in aquaria vanaf 40cm (en sommige nog iets kleiner).


Let op: aquariums van minder dan 20 liter zijn niet geschikt om vissen in te houden, alleen kleine ongewervelden zoals vuurgarnalen. Ook in de wat grotere bakjes is het niet aan te raden om meer dan één vissoort tegelijk te houden.


Aphyosemion australe – Kaap Lopez

Hoewel killivissen als de Kaap Lopez (foto hierboven) niet zo klein blijven als de andere visjes op deze lijst zijn ze een populaire keus voor nano-aquaria omdat ze niet in scholen gehouden hoeven te worden (een koppel of trio is prima) en daarnaast over het algemeen niet al te actief zijn. In tegenstelling tot veel andere killivissen is de Kaap Lopez niet eenjarig, wat betekent dat je ze niet constant hoeft te kweken om de populatie in stand te houden: ze leven meestal twee tot drie jaar.

Om de Kaap Lopez tevreden te houden is een zeer dicht beplante bak met een donker substraat en niet al te sterke stroming aan te raden.

Heterandria formosa – dwergtandkarper

Heterandria formosa, ook wel bekend als dwergtandkarper, is een kleine levendbarende en één van de populairste visjes voor de kleinste aquaria. Ze zijn redelijk gemakkelijk te kweken en een harem (1 man, 2 vrouw) kan gehouden worden in bakjes vanaf ongeveer 20 liter.

Omdat ze niet van een sterke stroming houden is het aan te raden geen al te sterk filter te gebruiken: een sponsfilter produceert niet al teveel stroming en is dus een goede keus. Om de waterwaarden stabiel te houden en de natuurlijke leefomgeving van Heterandria formosa te imiteren kun je de bak sterk beplanten.

Least killifish female Heterandria formosa
Heterandria formosa by briangratwicke

Betta splendens

Betta’s zijn de perfecte keus voor een nano-aquarium, mits de bak rechthoekig is en de vis gemakkelijk naar het oppervlak kan zwemmen om lucht te happen. Het zijn solitaire en extreem territoriale visjes die absoluut niet met soortgenoten gehouden mogen worden, maar niet getreurd: ook met één Betta is er al genoeg te zien. Ze zijn namelijk erg felgekleurd en vertonen interessant gedrag.

De wilde voorouders van de Betta zijn in het wild te vinden in stilstaande wateren met veel vegetatie. Vaak heeft het water een donker kleurtje. Het is een goed idee om dit in het aquarium na te bootsen; zonder verstopplaatsen of bij een te sterke filterstroming wordt een Betta al gauw schuw en gestrest.

Alle informatie die je nodig hebt over het houden van Betta’s is te vinden in het Betta visprofiel.
halfmoon betta

Hara jerdoni

Hara jerdoni is nog niet al te populair in de aquariumhobby en kan daarom ietwat lastig te verkrijgen zijn. Echter is het een visje dat het waard is om naar op zoek te gaan: deze meervalletjes zijn erg vreedzaam, niet al te actief en worden maximaal ongeveer 3.5cm groot, wat ze een prima keus maakt voor nano-aquaria.

Hoewel er nog niet al te veel bekend is over Hara jerdoni worden ze vermoedelijk liefst in kleine groepen gehouden (3-4). Aangezien het vleeseters zijn is het voeren van bijvoorbeeld diepvriesvoer zoals muggenlarven en bloedwormen aan te raden. Let er wel op dat het voer klein genoeg is om in de bek van deze visjes te passen!Sundadanio axelrodi

Sundadanio axelrodi is geen al te gemakkelijk visje en niet de beste keus voor beginnende aquarianen. Het is gevoelig voor slechte waterwaarden en daarnaast een kieskeurige eter. Als je wat meer ervaring hebt en de tijd en moeite erin wilt steken om een speciaalbakje met perfecte waterwaarden te onderhouden is dit mooi gekleurde visje echter een prachtige optie.

Sundadanio axelrodi is een scholenvisje. Op garnalenfora wordt het genoemd als een vis die zelfs babygarnalen met rust laat, wat het mogelijk een goede keus maakt om te combineren met dwerggarnalen.


[youtube url=https://www.youtube.com/watch?v=ibnMCgFaw8Q&rel=none&w=350&h=250]


Heb je nog vragen over de nanovissen in deze lijst, wil je je ervaring delen of weet je nog een visje dat toegevoegd kan worden aan de lijst? Laat dan hieronder een comment achter.

Coverfoto: Aphyosemion australe – gold door gartenfreuden

superfish 40
Superfish 40 liter aquarium

Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.