Catappa bladeren | hoe & wanneer gebruik je ze?

Mari

Mari

PUBLISHED:

Indian Almond Leaves

Sharing is caring!

Als je al langer in de aquariumhobby zit ben je ze vast al eens tegengekomen: catappa bladeren, ook wel bekend als amandelbladeren, zijn de blaadjes van de Terminalia catappa boom. Ze zijn vooral populair onder garnalenkwekers als een natuurlijk medicijn en om de natuurlijke leefomstandigheden van de garnalen na te bootsen. De bladeren zouden schimmel, bacteriële problemen zoals vinrot en stress kunnen voorkomen. Maar waarom, hoe en wanneer gebruik je ze?

Wat zijn catappa bladeren?

Catappa bladeren zijn dus de bladeren van de Terminalia catappa, een boom die voorkomt in grote delen van Azië. De bladeren worden daar geoogst door ze simpelweg van de grond te rapen en te drogen, waarna ze klaar zijn voor gebruik in het aquarium.

Je kunt catappa bladeren zelf uit Azië importeren, wat handig is als je grote hoeveelheden nodig hebt. Voor het gebruik in normale aquaria kun je ook kleinere verpakkingen met 10 bladeren online kopen, bijvoorbeeld hier.

Waarom catappa bladeren gebruiken?

Wanneer ze in het aquarium worden gelegd zullen catappa bladeren langzaam afbreken, waarbij tannines vrijkomen die het water geel of bruin doen kleuren. Deze tannines kunnen de pH van het water verlagen en zouden bacteriën en schimmels doden, wat handig uitkomt bij kwetsbare vissen. De donkere kleur van het water dempt het licht en imiteert de natuurlijke leefomgeving van veel vissen, wat stress kan helpen verminderen. Dit is de reden dat veel aquarianen de bladeren in hun bakken gebruiken.


[youtube url=https://www.youtube.com/watch?v=bOVu6S2ex6w&rel=none&w=350&h=230]


Wanneer gebruik je catappa bladeren?

Zoals gezegd zijn catappa bladeren vooral populair onder garnalenkwekers, maar ze kunnen in allerlei situaties gebruikt worden.

  • Catappa bladeren kleuren het water zoals ook gebeurt in veel van de habitats waar onze vissen vandaan komen. Je kunt de bladeren dus bijvoorbeeld gebruiken in een Aziatisch zwartwater biotoop om rivieren en stroompjes met zwart water te imiteren. Daarnaast waarderen vissen uit andere omgevingen met zacht, zuur water de bladeren ook.
  • De bladeren komen handig uit bij het kweken van vissen en ongewervelden die van zacht, zuur water houden, zoals Betta’s, Corydoras en dwerggarnalen. De tannines helpen de natuurlijke leefomgeving nabootsen, waardoor de kweek gestimuleerd wordt.
  • Als je met zieke vissen te maken hebt kunnen catappa bladeren worden toegevoegd vanwege de antibacteriële en antischimmelwerking. Dit kan het genezingsproces versnellen of in ieder geval helpen stress te verminderen bij de vissen.

Hoe gebruik je catappa bladeren?

Er zijn een aantal verschillende manieren om catappa bladeren te gebruiken. Het gemakkelijkste is om de bladeren gewoon in het aquarium te leggen en er verder niet al te veel naar om te kijken: de tannines komen vanzelf vrij, hoewel je de bladeren nog kunt verscheuren als je het proces wilt versnellen. Hoe meer bladeren je toevoegt, hoe donkerder het water wordt. Je kunt de bladeren uit het water halen wanneer ze af beginnen te breken, maar dit is niet per se nodig. Garnalen zullen het zelfs waarderen als je de bladeren laat liggen, aangezien ze de restjes maar al te graag opeten.

Als je de ‘look’ van losse bladeren in het aquarium niet waardeert maar wel de voordelen van catappa wilt is er ook nog een andere optie, namelijk door de bladeren apart laten weken (bijvoorbeeld in een emmer) om de tannines en zwarte kleur vrij te laten komen en dit gekleurde water vervolgens toe te voegen aan het aquarium. Daarnaast kun je zelf zwartwater extract maken door een grote hoeveelheid amandelbladeren in een pan te koken en vervolgens nog een aantal dagen in dit water te laten weken. Van dit geconcentreerde mengsel hoef je dan maar een klein beetje aan je aquarium toe te voegen om het water donker te kleuren.

10 catappa bladeren
10 catappa bladeren

Als je nog vragen hebt over catappa bladeren of je eigen ervaringen ermee wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Coverfoto: Hojas de Terminalia catappa door Mapilonga


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.