Hoe werkt een quarantaineperiode?

Mari

Mari

LAST UPDATED:

How To Set Up A Quarantine Tank

Sharing is caring!

Als er nieuwe vissen binnenkomen of als er een vis ziek is, is een quarantainperiode een belangrijke maatregel. De quarantainperiode wordt echter nog altijd vaak overgeslagen, zelfs door meer ervaren aquarianen, omdat ze denken dat het te duur is om nog een aquarium te kopen of omdat ze gewoon niet kunnen wachten om de nieuwe vissen los te laten in de grote bak. In dit artikel meer info over wat er nodig is om een vis in quarantaine te kunnen houden zonder dat het al te duur wordt!

Moet ik echt een nieuw aquarium kopen alleen om vissen in quarantaine te houden?

Gelukkig niet. Een food-safe curverbak is perfect voor de quarantaineperiode, en veel goedkoper dan een echte glazen bak. Hoe groot de curverbak moet zijn hangt vooral af van de vissen die erin komen: een betta of een klein groepje scholenvissen kan best tijdelijk in een bakje van 20 liter. Grotere vissen die meer vervuiling produceren, zoals goudvissen of maanvissen, kun je beter in iets groters huisvesten omdat er anders wel erg veel waterwissels nodig zijn.

Look for this sign to check whether a tub is food- and thus aquarium safe!
Dit logo geeft aan of een bak foodsafe is of  niet.

Welke techniek is er nodig voor een quarantainebak?

  • Glazen aquarium of curverbak
  • Verwarming (voor tropische vissen)
  • Klein filter (optioneel) en/of luchtpompje
  • Verstopplekken voor de vissen (bijvoorbeeld planten)

Het is ook een goed idee om een aantal soorten medicatie voor veel voorkomende visziektes en aquariumzout bij de hand te hebben. Dit komt goed uit als het zondag is en alle winkels dicht zijn!

Hoe maak ik een goede quarantaine-omgeving? Moet de bak indraaien?

Om een quarantainebak op te zetten plaats je hem simpelweg op een vlakke ondergrond, bijvoorbeeld een tafel, bureau of vloer, het liefst in een kamer waar het vrij rustig is. Vul de bak voor de helft met kraanwater en voor de helft met water uit het aquarium waar de vis vandaan komt en plaats de verwarming, filter/luchtpompje en verstopplaatsen erin. Voeg de juiste dosis medicatie of aquariumzout toe als dit nodig is en vergeet niet om zout eerst op te lossen in een glas of emmer. Zodra het water op de juiste temperatuur is kun je de vis eraan laten wennen. De overgang naar 50% kraanwater en mogelijk medicatie kan het best langzaam gebeuren zodat er geen stress ontstaat.

Quarantainebakken hoeven niet altijd in te draaien. Veel soorten medicatie vernietigen de goede filterbacteriën, waardoor het verspilde moeite zou zijn om de bak in te draaien. Als je geen zware medicatie gebruikt kun je filtermateriaal uit het grote aquarium gebruiken om een klein filter voor de quarantainebak snel in te draaien.

Als je zware medicatie (bijvoorbeeld tegen bacteriële infecties) gebruikt kun je een filtertje gebruiken om vuil te verwijderen en te helpen meer zuurstof in het water te krijgen door het wateroppervlak te verstoren. In plaats van de bak in te draaien doe je dan óf een dagelijkse volledige waterwissel (als de vissen veel vuil produceren of last hebben van ernstige vinrot of bacteriële infecties), óf een waterwissel om de dag, met 100% kraanwater. Dit haalt de ammoniak uit het water.

Om een waterwissel te doen kun je de vis voorzichtig in een kleiner (plastic) bakje met deksel doen, dat je tijdelijk op een veilige plek zet terwijl je de quarantainebak leeghaalt en opnieuw vult met water van dezelfde temperatuur.

Waiting for the water change to be done...
Wachten tot de waterwissel klaar is.

Hopelijk heeft dit artikel geholpen de skeptische aquariaan te overtuigen dat een quarantaineperiode nuttig is en niet zoveel geld/moeite kost als vaak wordt gedacht. Vaak bespaart het zelfs geld omdat het helpt vissterfte te voorkomen en er minder medicatie is!

Ik heb zelf met een quarantainebak gewerkt toen ik een nieuwe (dure) goudvis binnenkreeg en ik vond het erg gerustellend om te weten dat hij geen ziektes kon doorgeven aan mijn andere vissen. Zelfs de beste aquariumzaak kan een lading zieke vissen binnenkrijgen, en als dat gebeurt is het wel zo handig om voorbereid te zijn.


Als je nog tips of vragen hebt over het opzetten van een quarantainebak voor aquariumvissen, laat dan hieronder een comment achter.


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.