Aquariumplanten Artikels Visprofielen

Mosballen: info & verzorging | Aegagropila linnaei

Last Updated oktober 11, 2016
Marimo Moss Balls

Sharing is caring!

Aegagropila linnaei, bij aquarianen beter bekend als Marimo of mosbal, is een type alg dat onder bepaalde omstandigheden in ronde balletjes groeit. Ze zijn, vooral in de VS en Japan, populair als eenvoudige “huisdieren” door hun interessante vorm en het feit dat ze geen specifieke eisen stellen aan hun omgeving. Ook onder aquarianen met beplante bakken worden ze door de decoratieve waarde steeds meer gewaardeerd.

Mosballen kunnen gehouden worden in kommen en vazen, in tegenstelling tot de goudvissen of betta’s waarvoor deze normaal bedoeld zijn, en in de meeste aquariums. Hoewel mosballen erg eenvoudig zijn om voor te zorgen, zijn er een aantal dingen die gedaan kunnen worden om de groei te stimuleren en te zorgen dat ze niet afsterven.

Omgeving

Hoewel mosballen niet veel eisen stellen aan hun ‘verblijf’, zijn er een aantal punten om rekening mee te houden. Het belangrijkste is om mosballen niet bloot te stellen aan teveel (zon)licht. In de natuur komen ze voor op de bodem van grote meren waar weinig licht is, waardoor ze niet goed tegen direct zonlicht of felle aquariumlampen kunnen.

Een ander belangrijk punt is dat hoewel vooral ongewervelden als garnalen een mosbal vaak erg waarderen, sommige aquariumbewoners er niet bepaald vriendelijk mee omgaan. Pleco’s, goudvissen en grote kreeftensoorten zijn geen goed idee als je een mosbal mooi rond en intact wilt houden.

Interessant aan mosballen is dat ze in brak water kunnen overleven. Op veel websites over aquariumplanten  wordt gesproken over mosballen die het prima deden op een zoutgraad tot middenbrak (1.015), en het toevoegen van zout wordt soms geadviseerd bij mosballen die afsterven en bruin worden. Dit is handig, want planten die het goed doen op brak water zijn moeilijk te vinden.

Hokkaido's Marimo

Hokkaido’s Marimo by dmsk999

Mosbal waterwissels

Mosballen kunnen in een kommetje met water of in een gewoon aquarium worden gehouden; in beide gevallen zijn waterwissels belangrijk om afsterven of rotten te voorkomen. Vooral als het warm wordt in de zomer is het aan te raden om het water in een kom minstens één keer per week te verversen.

Mosbal schoonmaken

Een schone mosbal is een gezonde mosbal! Vooral als je mosballen in een aquarium houdt is het een goed idee om ze regelmatig even eruit te halen en ze voorzichtig te wassen door ze een paar keer zachtjes uit te knijpen in een bakje schoon kraanwater. Daarna kun je de mosbal tussen je handpalmen rollen zodat hij mooi rond blijft – in het “wild” blijft de vorm goed doordat de mosbal over de bodem van het meer rolt, wat niet gebeurt in het aquarium. Hierdoor kan de mosbal na een tijdje scheef worden.

Koud water

In de natuur komen mosballen alleen voor in koudere gebieden als IJsland en de noordelijke delen van Japan. Daarom kunnen ze niet goed tegen langdurige blootstelling aan warmte; als het aquarium of de kom erg warm wordt in de zomer is het aan te raden om de mosbal tijdelijk naar een koelere plek zoals de koelkast of naast een airco te verplaatsen. Als dit niet gedaan wordt gaan mosballen vaak rotten.

Deze mosbal is bedekt met vijandige algengroei.
IMG_1997 door mobile_gnome

“Zieke” mosbal

Mosballen doen het goed onder bijna alle omstandigheden, maar in sommige gevallen gaat er toch wat fout; als een mosbal een rare kleur krijgt is dit vaak een teken dat hij aan het afsterven is. Dit is in veel gevallen makkelijk te verhelpen.

Mosbal wordt wit/lichter van kleur – dit betekent waarschijnlijk dat het licht te fel is. Als de mosbal slijmerig is of als de textuur niet lijkt te kloppen is er waarschijnlijk sprake van een ander type alg dat om de mosbal heen groeit en deze uiteindelijk zal verstikken. Deze “vijandige” alg is meestal makkelijk eraf te wassen of kan verwijderd worden met een pincet.

Mosbal wordt bruin – dit is een teken dat het tijd wordt om de mosbal een keer goed schoon te maken. Werkt dit niet, dan kun je voorzichtig de dode bruine stukjes eraf halen en wat zout toevoegen aan het water. Vergeet niet de mosbal regelmatig om te draaien, anders kan de onderkant bruin worden en afsterven door het gebrek aan licht!

Mosbal wordt zwart – mosballen, vooral de grotere examplaren, sterven soms van binnenuit af. Dit is makkelijk te verhelpen door de zwarte afgestorven stukken weg te halen en het deel dat overblijft opnieuw tot een bal te rollen; de mosbal is nu kleiner, maar meestal groeien ze na deze “behandeling” prima terug.

Marimo by kuckibaboo


Een goed ‘verzorgde’ mosbal kan jarenlang leven en behoorlijk groot worden of zich vermenigvuldigen door uit elkaar te vallen in kleinere mosballen. Met een groeisnelheid van 5mm per jaar kan het echter wel een tijd duren voordat de mosbal echt groot is.


Als je je ervaringen met mosballen wilt delen of er nog vragen over hebt, aarzel dan niet om hieronder een comment achter te laten!

Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Elly juli 7, 2017 at 6:05 pm

  ik heb zaadjes gekregen voor mosballen en rood mos. verder geen beschrijving hoe ik dit moet kweken. tips hierover zijn heel erg welkom!!

  • Reply Mari juli 10, 2017 at 9:58 am

   Zaadjes voor mosballen en rood mos? Dat klinkt me een beetje raar in de oren, aangezien mos zich verspreidt aan de hand van sporen en mosballen een soort alg zijn die ook geen zaadjes produceert. Weet je zeker dat dat klopt? Ik heb er in ieder geval nog nooit van gehoord dus ik kan je vooralsnog geen tips geven, sorry!

 • Reply vera maart 23, 2017 at 4:42 pm

  leuke site
  hoe kweek je mosballen net zo als op de foto in die bak ?
  groetjes vera

  • Reply Mari maart 23, 2017 at 5:50 pm

   Hoi! Nieuwe mosballen kun je het beste maken door er eentje op te delen en opnieuw te rollen. Het duurt alleen wel heel erg lang voordat ze groot zijn, aangezien ze erg langzaam groeien.

 • Reply lee november 9, 2015 at 9:55 pm

  leuk geschreven artikel! Ik hoop dat het houden van een mosbal als huisdier een trend gaat worden! ^^

  • Reply Mari november 11, 2015 at 10:14 am

   Dank je! In Amerika is het dat in ieder geval al! Ik krijg op het Engelstalige artikel ontzettend veel reacties, haha.

 • Reply werner maart 1, 2015 at 12:34 pm

  Ik heb sinds kort ook zo een mosbal en heb deze eens licht gespoeld onder kraantjeswater en terug in het aquarium geplaatst.
  het probleem is nu wel dat deze niet naar de bodem zakt.
  heb ik iets verkeerd gedaan of moet ik iets doen zodat deze wel zakt?
  1lvast bedankt
  werner

  • Reply Mari maart 1, 2015 at 12:41 pm

   Een pas gewassen mosbal bevat vaak belletjes lucht waardoor hij blijft drijven. Dit is normaal en je hoeft niets te doen, hij zakt waarschijnlijk binnenkort vanzelf weer naar de bodem. Als je wel wilt dat hij zinkt kun je hem heel zachtjes een beetje uitknijpen onder water zodat de belletjes eruit gaan, dat helpt meestal. Succes!

   • Reply werner maart 1, 2015 at 12:48 pm

    Bedankt voor de snelle info

 • Reply aquarium123.nl maart 6, 2014 at 1:27 pm

  Goed uitgebreid artikel over de mosbal. We zullen onze klanten naar dit artikel door verwijzen!

  • Reply Mari maart 6, 2014 at 4:55 pm

   Super! Hopelijk heeft men hier wat aan.

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.