De 5 beste algeneters voor het aquarium

Mari

Mari

PUBLISHED:

Best Aquarium Algae Eaters

Sharing is caring!

Algen in het aquarium: het is de grootste nachtmerrie van menig aquariaan. In een poging een oplossing te vinden worden er vaak ‘algeneters’ gekocht, maar dit leidt in de meeste gevallen al gauw tot teleurstelling. De vissen die worden aangeduid als ‘algeneters’ worden vaak veel te groot, passen niet bij het visbestand of hebben niet eens algen op het menu staan!

Welke vissen en ongewervelden eten dan wel echt algen? Lees verder voor een lijst van de 5 beste algeneters voor het aquarium!


Belangrijk: een algenprobleem duidt op een onderliggende onbalans in de waterwaarden. Vissen kunnen een algenprobleem niet voor je oplossen, alleen de symptomen bestrijden.


Japonica garnaal (Caridina multidentata)

Caridina Japonica Shrimp & Honey Gourami
Caridina Japonica Shrimp & Honey Gourami door carolineccb.

Japonica garnalen staan niet zonder reden bovenaan deze lijst. Hoewel het geen vissen zijn worden ze over het algemeen beschouwd als dé beste algeneter voor het aquarium. Deze garnalen spenderen het grootste deel van de dag grazend en verwijderen daarbij behoorlijk wat algen. Ze hebben geen groot aquarium nodig; in een bak van 30 cm past al een klein groepje. Daarnaast zijn ze zeer vreedzaam en passen ze prima bij de meeste visbestanden.

Ook als er geen sprake is van een algenprobleem zijn Japonica garnalen nuttig, aangezien ze restjes voedsel opeten en zo watervervuiling door rottend voer helpen voorkomen. Zorg wel dat je ze bijvoert als er weinig algen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld met algentabletten.

Meer informatie over Japonica garnalen vind je in het Japonica garnaal visprofiel.

Naaldmeerval (Farlowella vittata of Farlowella acus)

In tegenstelling tot veel van hun soortgenoten, die wormen en andere kleine prooien op het menu hebben staan, zijn naaldmeervallen (foto bovenaan artikel) herbivoren die een dieet van groene en bruine algen prefereren. In het aquarium zijn niet altijd genoeg algen aanwezig, dus zorg voor voldoende voedsel door bij te voeren met geblancheerde groenten en spirulina tabletten.

Naaldmeervallen zijn zeer vreedzaam en hebben een sterk beplant aquarium met kalme medebewoners nodig. Een aquarium van minstens 100 cm is aan te raden, aangezien ze een grootte van 20 cm of meer kunnen bereiken. Houd de waterwaarden goed in de gaten: naaldmeervallen kunnen absoluut niet tegen slechte waterkwaliteit en mogen dan ook nooit in een aquarium geïntroduceerd worden dat niet goed ingedraaid is!

Otocinclus (Otocinclus affinis, macrospilus, vittatus)

019
019 door phopf.

Dwergmeervallen uit het geslacht Otocinclus zijn kleine, timide en zeer vreedzame visjes die liefst in groepen van minstens vijf exemplaren gehouden worden in een aquarium met vreedzame medebewoners.

Vanwege hun geringe grootte hebben Otocinclus meervallen geen groot aquarium nodig. Een bak van 40 cm is al genoeg voor een klein groepje, hoewel men er wel rekening mee moet houden dat deze meervallen zeer gevoelig zijn en dat grotere aquaria gemakkelijker stabiel te houden zijn dan kleinere. Ook tijdens het vervoer naar en van aquariumwinkels vallen vaak veel slachtoffers, dus koop altijd van verantwoordelijke verkopers en houd de waterkwaliteit goed in de gaten.

Gezonde Otocinclus meervallen brengen het grootste deel van de dag foeragerend door, waarbij ze verschillende soorten algen van stenen en planten schrapen. Je kunt hun dieet aanvullen met verse groenten.

Siamese algeneter (Crossocheilus siamensis)

De Siamese algeneter komt in het wild voor in snelstromende rivieren en beken en staat bekend om zijn waardering voor zwarte baardalg, een algensoort die door bijna geen enkele andere vis op prijs wordt gesteld. Siamese algeneters zijn niet geschikt voor kleine aquaria, aangezien ze nogal actief kunnen zijn, in groepen moeten worden gehouden en daarnaast een grootte van 15 cm kunnen bereiken. Een bak van minstens 150 cm is geen overbodige luxe. Een hillstream biotoop is ideaal voor deze vissen, hoewel ze vrij vreedzaam zijn en ook in normale gezelschapsaquaria gehouden kunnen worden.

Belangrijk! Er bestaat verwarring over de naam ‘Siamese algeneter’. In aquariumwinkels wordt een andere vis, Gyrinocheilus aymonieri, ook met deze naam aangeduid. Echter kan deze vis als hij ouder wordt erg agressief worden en stopt dan ook met het eten van algen. Ook binnen het geslacht Crossocheilus is er nogal wat verwarring, terwijl niet alle soorten effectieve algeneters zijn. Let er dus op dat je de goede vis koopt!

Siamese algae eater
Siamese algae eater door petrichor

Renslak/zebraslak (Neritina sp., Clithon sp., etc.)

Gelukkig voor de aquariaan zijn er in de aquariumhobby vrij veel slakkensoorten verkrijgbaar die algen lusten en ook nog zeer decoratief zijn. Door hun geringe grootte (renslakken zijn de kleinste soort op deze lijst) en zeer vreedzame aard zijn ze geschikt voor bijna elke aquariumgrootte. Daarnaast kweken deze slakken niet in zoetwater en zullen ze, in tegenstelling tot vijverslakken, geen plaag vormen. Houd er wel rekening mee dat ze redelijk hard water nodig hebben; zacht water kan leiden tot een zwak huisje.


[youtube url=https://www.youtube.com/watch?v=6M2EKN678t0&rel=none&w=400&h=250]


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.