Visprofiel: Japonica garnaal

Mari

Mari

LAST UPDATED:

Sharing is caring!

De Japonica garnaal is al tijden een grote favoriet bij eigenaren van beplante bakken. Hun voorliefde voor algen, vreedzame karakter en interessante doorzichtige uiterlijk maken deze garnalen een fantastische toevoeging aan rustige gezelschapsbakken.

Bakmaat 35+ L
Temperament Vreedzaam
Dieet Omnivoor
Temperatuur 20-30°C
pH 6-8
Lengte 3-4 cm

Naam:

Caridina multidentata, Japonica garnaal, Amano garnaal

Japonica garnaal natuurlijk leefgebied:

Deze garnalen worden in het wild gevonden in Taiwan, Korea en de Yamato rivier in Japan.

Japonica garnaal uiterlijk:

Japonica’s zijn geen dwerggarnalen en worden daarom dus groter dan bijvoorbeeld Crystal Reds en vuurgarnalen: ongeveer 3-4 centimeter lang. Ze zijn makkelijk te herkennen aan de doorzichtige lijfjes met rijen stippels aan de zijkant.

De mannetjes en vrouwtjes kunnen onderscheiden worden door te kijken naar de onderste rij: mannetjes hebben een rij stippen, waar vrouwtjes juist een rij langere streepjes hebben. Ook hebben vrouwtjes vaak een kluit eitjes onder hun pootjes hangen, die ze voorzien van zuurstof door er water overheen te waaieren.

Japonica garnaal benodigdheden:

Een deel van wat Japonica garnalen zo’n goede toevoeging maakt aan aquariums is het feit dat ze geen erg specifieke waterwaarden of temperatuur nodig hebben. Net als met alle vissen en garnalen is het natuurlijk wel een goed idee om extremen te voorkomen en alleen Japonica’s te introduceren in volledig ingedraaide aquariums. Een bak van ongeveer 35 liter is het minumum voor een groep – ga het liefst voor minstens 5 exemplaren en veel verstopplekken zodat ze zich op hun gemak kunnen voelen.

Veel populaire aquariumvissen staan erom bekend dat ze wel een hapje garnaal lusten, dus check altijd eerst even of dit het geval is voordat je Japonica’s gaat halen.

Japonica garnaal voeding:

Hun dieet is waar deze garnalen zo populair door zijn geworden! Ze werden voor het eerst echt internationaal bekend nadat Takashi Amano, auteur van aquariumboeken, ze aanmerkte als ontzettend effectieve algeneters. Daarnaast zijn ze ook gek op restjes visvoer en dus erg geschikt als schoonmaakploeg, zolang ze wel bijgevoerd blijven worden: als er een gebrek aan voer is komen ze soms niet door hun vervelling heen.

Bijvoeren kan gedaan worden met bijvoorbeeld algentabletten, garnalenkorrels, normaal visvoer en geblancheerde groenten zoals komkommer en courgette. Vergeet daarbij niet om restjes na een paar uur te verwijderen, anders kunnen de waterwaarden gaan schommelen.

Freshwater Shrimps
Freshwater Shrimps by blueskyfantasie

Japonica garnaal gedrag:

Hoewel ze soms wat hebberig zijn als er eten in het spel is en vaak zullen proberen om stukjes eten mee te nemen en stilletjes tussen de planten op te eten, zijn Japonica garnalen erg vreedzaam. Het grootste deel van de dag spenderen ze zoekend naar eten met hun soortgenootjes, hoewel ze soms ook rondzwemmen, vooral na waterwissels en tijdens het paren.

Japonica garnaal kweek:

In tegenstelling tot dwerggarnalen, die hun eitjes bij zich dragen tot er miniatuurversies van de ouders uitkomen, brengen Japonica’s het eerste deel van hun leven door als larven die brakwater nodig hebben. Hierna moeten ze teruggetransporteerd worden naar zoet water, wat de kweek tot een behoorlijke uitdaging maakt.

Japonica garnaal kopen:

Japonica garnalen zijn te vinden bij de meeste gespecialiseerde aquariumwinkels. Je kunt ze echter ook gemakkelijk online bestellen, namelijk hier!


[youtube url=http://www.youtube.com/watch?v=5YK-xXCDcXk&rel=none]


Wil je je ervaringen met Japonica’s delen of heb je nog vragen, laat dan hieronder een comment achter!

Cover photo: Comiendo by sergio89


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

11 thoughts on “Visprofiel: Japonica garnaal”

 1. Hallo,
  Ik heb 6 japonica garnalen(1dood 3 te zien 2 ??weet ik niet waar ze zijn) in een aquarium van 29 liter samen met andere visjes(4neontetra 5sherrybarbelen 3kegelvlekbarbelen 4 koperzalmen en 3 regenboogstaart platy’s) Kunnen ze samen? En welke visjes kunnen erbij? En welke als er kleintjes zijn? En hoe maak ik eigenlijk brakwater?
  groetjes Johan

  Reply
  • Hallo,

   Helaas denk ik dat je garnalen zijn overleden omdat je aquarium zeer overbevolkt is. Er zijn bijna geen vissen die in een bak van 29 liter kunnen en geen van de soorten die je opnoemt horen daarbij. Ik kan je ten zeerste aanraden om alle visjes terug te brengen naar de aquariumwinkel en je goed in te lezen voor je opnieuw begint; voor een bak van deze grootte zou ik het zelf eigenlijk altijd alleen bij ongewervelden houden. De japonica garnalen zouden moeten werken mits het aquarium goed ingedraaid is. Je zou er dan ook bijvoorbeeld nog een koppeltje dwergkreeftjes bij kunnen houden.

   Kleintjes van de japonica’s hoef je niet te verwachten tenzij je er een speciale kweekbak voor opzet, maar zelfs dan is het eigenlijk praktisch onmogelijk.

   Als visjes of garnalen overlijden dien je die zo snel mogelijk eruit te halen, aangezien het water al erg vervuild is door het teveel aan visjes en door een ontbindend lijkje de waterkwaliteit heel snel achteruit gaat.

   Sorry dat ik geen beter nieuws kan geven over het visbestand, ik hoop dat je mijn advies aanneemt en overnieuw begint! Ik ben bang dat er anders nog wel meer sterfgevallen gaan komen. Succes!

   Reply
  • Ja, ze kunnen niet kweken in zoet water! De eitjes die ze steeds dragen gaan nooit uitkomen, dus die eten ze dan soms maar gewoon op omdat er veel voedingsstoffen in zitten.

   Reply
 2. Hallo, ik heb sinds kort 2 dwergkogelvissen (ze zijn ongeveer 2 cm groot), maar ik vroeg me af of de japonica garnaal te combineren is met deze 2 vissen. Toen ik het in de winkel vroeg, zei de medewerker dat het niet kon. Maar op internet zie ik vaak dat ze samen gehouden kunnen. Wat is nou de waarheid?

  Reply
  • Hallo! Met dwergkogelvissen en garnalen is het altijd onduidelijk of het nou gaat werken of niet. Sommige dwergkogels vermoorden alles dat ze tegenkomen, andere laten alles met rust. Wij houden vuurgarnalen bij die van ons en daar blijft hij vanaf. Als je het wil proberen moet je er rekening mee houden dat het fout kan gaan en altijd een plan B hebben voor de garnalen!

   Reply
 3. Hoi,
  Helaas heeft mijn japonica garnaal er een hobby van gemaakt om mijn vuurgarnalen aan te vallen en op te eten.
  Toen ie met een paar zat deed ze niks maar toen er meer bij kwamen(uit mijn andere bak) bleef zei maar op ze jagen, en tegen een volwassen vrouwtjes garnaal van 4-5 cm doen garnaaltjes van hoogstens 1,5 cm niet veel.

  Reply
  • Hoi! Wauw, dat is echt een primeur, hier heb ik namelijk nog nooit van gehoord. Wij houden deze twee garnalen zelf al jaren samen en ik heb nooit enige agressie gezien. Als het echt wat uitmaakt kun je ze misschien beter scheiden.

   Reply
 4. Ik zie de laatste tijd regelmatig de garnalen eten van dode visjes (Neontetra,Rasborra) in 4 weken tijd ben ik er al 10 kwijt. Hoe mijn visjes dood gaan weet ik niet, maar het gebeurt. Ik heb 4 garnalen, waarvan 3 vrouwtjes, die bijna drachtig zijn. Is dit het werk van mijn garnalen? Ik heb het nog niet met eigen ogen kunnen vaststellen.

  Reply
  • Hoi, excuses voor het late antwoord! Garnalen zijn aaseters en zullen zelf geen visjes doden. Als het probleem met de stervende visjes inmiddels nog niet opgelost is zou ik aanraden om een watertest te doen met een vloeibaar testkitje. Als je visjes op mysterieuze wijze omkomen is dit meestal te wijten aan slechte waterwaarden door overbevolking of een slecht ingedraaide bak. Ammoniak en nitriet zijn erg dodelijk!

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.