Aquariumplanten Artikels Plantprofielen

Plantprofiel: Anubias (Anubias barteri)

februari 16, 2017
anubias barteri

Anubias is één van de populairste planten in de aquariumhobby en door zijn gemakkelijke verzorging een grote favoriet onder beginners èn meer ervaren aquarianen. Deze plant heeft geen speciale verzorging nodig, doet het goed in aquariums met weinig licht en heeft decoratieve, brede bladeren. Daarnaast is er ook een dwergversie voor kleinere bakken!

Lees verder voor alles dat je moet weten over Anubias en het onderhouden van deze plant in het aquarium.

Planten

[table1]
Min aquariumgrootte,
Nvt
Verzorging,
Makkelijk
Locatie,
Midden/achtergrond
Temperatuur,
22-28 °C
pH,6-8[/table1]

Anubias is een goede plantkeuze voor aquariums zonder substraat. Net als Javavaren en in tegenstelling tot de meeste andere aquariumplanten absorbeert Anubias namelijk voedingsstoffen door de bladeren en groeit het beter wanneer de wortels en wortelstok niet bedekt zijn.

Om Anubias op zijn plaats te houden bind je het simpelweg vast aan hout of een poreuze steensoort zoals lavasteen. Hoe je dat precies doet lees je hier. Door zijn sterke wortelgroei zal de plant binnen een paar weken verankerd zijn aan zijn ondergrond.

Verzorging

Zoals eerder vermeld heeft Anubias geen speciale verzorging nodig. Het vereist geen specifieke waterwaarden en hoewel het extra Co2 en voedingsstoffen waardeert zijn deze niet per se nodig.

  • Wat betreft belichting kun je te sterke lampen het best vermijden, deze kunnen alggroei bevorderen. Dit maakt Anubias een goede keus voor beginners, low-tech bakken of zwartwater aquariums.
  • Na het planten van Anubias hoef je niet veel meer te doen, behalve waar nodig is snoeien of dode bladeren verwijderen. Deze plant groeit meestal behoorlijk langzaam, maar als alles in orde is zouden er elke paar weken nieuwe bladeren moeten verschijnen. Op den duur word je misschien zelfs beloond met een wit bloemetje!
  • Omdat het nogal een gedoe is om te proberen de zaadjes van de bloempjes te oogsten kun je Anubias het beste vermeerderen door de wortelstok te verdelen. Als beide stukken groot genoeg zijn zullen ze zonder problemen verder groeien.
  • Anubias is een erg sterke plant die zelfs een zoutgraad tot minstens ongeveer 1.005 zou moeten kunnen verdragen. Dit maakt het een goede keus voor lichtbrakke aquaria voor bijvoorbeeld molly’s of Figure 8 kogelvissen (die vaak gezien worden als zoetwatervissen maar eigenlijk brak water nodig hebben).
  • Anubias is zo stevig dat er bijna geen aquariumbewoners zijn die schade kunnen toebrengen aan de plant; zelfs goudvissen en herbivore cichliden blijven er meestal vanaf. Garnalen en andere algeneters zullen de grote bladeren waarderen als plek om te foerageren.

Problemen met Anubias

De meeste aquarianen hebben geen problemen met Anubias, maar er zijn een paar punten waarop het kan misgaan. Ten eerste kan de plant, zoals vermeld, niet goed tegen teveel licht. Als je veel vergeelde bladeren of bladeren met algengroei ziet is het misschien een idee om de plant wat meer in de schaduw te plaatsen.

Als je nieuwe plant een paar dagen of weken na de aankoop plotseling afsterft kan het zijn dat het exemplaar emers (=boven water) gekweekt is. Veel planten kunnen boven- en onderwater groeien, maar de overgang kan tijdelijk tot problemen en afsterving leiden. Geen zorgen: na een tijdje komt je Anubias er vanzelf weer bovenop.

Anubias kopen

Anubias is zonder twijfel één van de meeste populaire aquariumplanten en het zou gemakkelijk te vinden moeten zijn bij de meeste dieren- en aquariumwinkels. Anubias barteri en de kleinere Anubias barteri “nana” komen het meest voor. Andere varianten zijn Anubias coffeefolia (kruipend groeipatroon), hastifolia (puntige bladeren), congensis (wordt zeer hoog) en frazeri (uitgerekte bladgroei).


Als je nog meer vragen hebt over Anubias of als je je ervaringen met deze populaire aquariumplant wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.