Visprofiel: Rode krab | Perisesarma bidens

Mari

Mari

PUBLISHED:

Red Claw Crab Caresheet

Sharing is caring!

Er bestaat nogal wat verwarring over dit krabbetje: is het nou rode krab of rode klauwkrab? Heet hij Perisesarma bidens, Sesarma bidens, of misschien juist (Pseudo)sesarma moeschi? Heeft hij land nodig of is alleen water voldoende? En moet het water nou zoet of brak zijn?

Lees verder voor de antwoorden op al deze vragen en alles wat je moet weten over het houden van de rode krab (Perisesarma bidens)!

Aquariumgrootte 60cm paludarium
Temperament Agressief
Dieet Omnivoor
Temperatuur 24-26.5°C
pH 7.5-8.5

Naam

Perisesarma bidens, rode krab, rode klauwkrab, rode mangrove krab, rode dwergkrab. Wordt soms nog aangeduid met Sesarma bidens of (Pseudo)sesarma moeschi.

Natuurlijk habitat rode krab

In het wild komt de rode krab voor in mangrovegebieden in Azië, waar rivieren in de zee stromen en zoet en zout water gemengd wordt. Deze gebieden zijn tropisch en worden gekenmerkt door het ondiepe water en de zanderige bodem.

Rode krab uiterlijk

Rode krabben, in tegenstelling tot sommige krabbensoorten die in aquariumwinkels verkocht worden, relatief klein. Ze hebben een maximale grootte van ongeveer 10 cm en worden daarom soms nog wel eens verkocht als ‘dwergkrab’. Mannetjes zijn gemakkelijk te onderscheiden van vrouwtjes: de karakteristieke rode klauwen zijn een stuk groter en het buikschild is puntig in plaats van breed en rond.


[youtube url=http://www.youtube.com/watch?v=MxkBOW36VSo&w=400&h=250]


Rode krab benodigdheden

Rode krabben zijn, in tegenstelling tot wat aquariumwinkels vaak beweren, geen echte aquariumbewoners. Ze hebben toegang tot land nodig, wat een paludarium van minstens 60 cm een veel betere optie maakt als je ze wilt houden. Rode krabben zijn ook geen zoetwaterkrabben, ze komen uit gebieden met brak water en hebben een zoutgraad van ongeveer 1.005 nodig. Net zoals bij tropische aquaria hoort het paludarium volledig ingedraaid te zijn en het water warm en gefilterd. Er horen regelmatig waterwissels gedaan te worden. Als je niet weet hoe een brak aquarium of paludarium precies werkt kan dit artikel je verder helpen.

Het imiteren van het natuurlijke habitat van de rode krab is niet al te moeilijk en het resultaat is een paludarium met een decoratieve ‘strandlook’. Het landgedeelte is zanderig met meerdere schuilplaatsen voor elke krab, aangezien ze erg kwetsbaar zijn tijdens het vervellen en een plek nodig hebben om zich terug te trekken. Voor een realistisch effect kunnen stenen, planten die tegen zout kunnen (zoals Javavaren) en mangrove ornamenten worden toegevoegd. Je kunt ook echte mangrove proberen, maar deze plant kan nogal groot worden en is niet al te gemakkelijk.

Belangrijk! Rode krabben en andere krabbensoorten zijn echte Houdini’s. Let er bij het inrichten van de bak op dat je alle mogelijke ontsnappingsroutes afsluit, anders is het slechts een kwestie van tijd voor je een krab op de vloer aantreft. Aangezien de diertjes snel dehydrateren kan dit fataal zijn. Zorg dat de waterlijn niet tot de rand reikt, zorg dat openingen voor kabels zo klein mogelijk zijn en controleer of er geen decoraties zijn die tot bovenaan de bak komen.

DSC02185
DSC02185 door captkodak 

Rode krab medebewoners

Bij het kopen van rode krabben is het belangrijk om erop te letten dat je niet meerdere mannetjes aanschaft, aangezien territoriale gevechten anders tot verwondingen of zelfs dode krabben kunnen leiden. In een paludarium van 60 cm kun je bijvoorbeeld voor 1 man en 2 vrouwen of 3 vrouwen gaan.

Het gemakkelijkst is om de krabben in een speciaalbak te houden zonder verdere medebewoners, maar als het oppervlak groot genoeg is zijn er wel soorten de erbij gehouden kunnen worden. Houd daarbij wel in gedachten dat rode krabben jagers zijn die trage of zieke vissen kunnen beschadigen. Scholenvissen die het brakke water kunnen verdragen, zoals mollies, zijn een goede optie.

Rode krab dieet

Hoewel rode krabben vlees eten en actief jagen zijn het geen echte carnivoren. Een dieet van proteinerijk voedsel zoals bloedwormen en kleine stukjes ongekookte vis of garnaal moet aangevuld worden met groenten zoals sla, erwten en spinazie. Daarnaast eten de krabben ook normaal visvoer, algentabletten en garnalenvoer, wat vaak extra calcium bevat en daardoor kan helpen met vervellingen.

Rode krab gedrag

Wanneer deze krabben aan het vervellen of geschrokken zijn trekken ze zich gewoonlijk terug in hun verstopplaatsen, maar gelukkig zijn ze onder normale omstandigheden goed te zien. Als je een zanderig substraat gebruikt zullen ze hun natuurlijke foerageergedrag een groot deel van de dag vertonen. Wanneer er een medebewoner langs loopt of zwemt reageren ze hier vaak fel op: de indringer wordt met geheven klauwen weggejaagd.

Sommige aquarianen ervaren dat de krabben na een tijdje hun angst voor mensen verliezen. Als je ze om de één of andere reden moet oppakken vergeet dan echter niet dat ze nog steeds gemeen kunnen knijpen!

Red-clawed crab
Red-clawed crab door Björn König

Rode krab kweken

De kweek van de rode krab is helaas nogal een uitdaging en het is praktisch onmogelijk om de jongen thuis succesvol groot te brengen. Net als sommige andere ongewervelden (zoals Japonica garnalen) starten ze hun leven als piepkleine larven die het in het aquarium bijna nooit overleven. Vrouwtjes zijn vaak te zien met eitjes, maar deze komen niet uit of de jongen sterven bijna direct.


Als je nog meer vragen hebt over het houden van rode krabben (Perisesarma bidens) of als je je eigen ervaringen met deze interessante aquariumbewoners wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Coverfoto: meanandpinchy


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


Sharing is caring!

2 thoughts on “Visprofiel: Rode krab | Perisesarma bidens”

  1. Is er ergens een lijst van groente ed wat dit leuke krabje mag eten? Mogen ze alle soorten groente hebben?

    Groetjes een beginnend baasje van dit leuke beestje

    Reply
    • Eigenlijk alles mogen ze wel hebben inderdaad! De meeste mensen gebruiken erwtjes of iets als spinazie, daar zitten meer voedingsstoffen in dan bijvoorbeeld sla. Succes 🙂

      Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.