Visprofiel: Dwergkogelvis

Mari

Mari

LAST UPDATED:

Sharing is caring!

Dwergkogelvissen zijn niet de meest geschikte vissen voor een gezelschapsaquarium, maar hun interessante gedrag en lieve uiterlijk maken het een vis om verliefd op te worden. En dan is de stap naar een speciaalaquarium natuurlijk helemaal niet zo groot!

Lees verder voor meer informatie over deze ontzettend leuke vis.

Bakmaat 40 L voor één kogel
Temperament Agressief
Dieet Carnivoor
Temperatuur 25-26 °C
pH 7-7.8
Lengte 2.5 cm

Naam:

Carinotetraodon travancoricus, dwergkogel, dwergkogelvis, dwergje

Dwergkogelvis natuurlijk leefgebied:

Dwergkogels worden in het wild meestal gevonden in langzaam stromende rivieren in zuidwest India, zoals de Pambarivier. Volgens de Rode Lijst van het IUCN hebben ontbossing, verstedelijking en overbevissing in deze gebieden ervoor gezorgd dat de dwergkogel tegenwoordig de status van Kwetsbaar heeft.

Dwergkogelvis uiterlijk:

Dwergkogels zijn de kleinste kogelvissoort – volwassen exemplaren hebben een lengte van ongeveer 2,5 cm. Hun ogen kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen, waardoor ze uitgebreid naar een voorwerp kunnen kijken zonder te hoeven bewegen.

Afhankelijk van het humeur van de vis varieert de kleur van groenig tot bruin met donkere vlekken en het buikje hoort altijd wit of geelachtig te zijn. Na het eten kan het buikje een beetje bobbelig worden, maar dit hoort snel weer weg te gaan. Als de bobbels niet verdwijnen kan het zijn dat je kogel wormen heeft.

Mannelijke dwergkogels zijn te onderscheiden van de vrouwtjes door de donkere lijn op hun buikje en de kleine “rimpeltjes” achter de ogen.


[youtube url=http://www.youtube.com/watch?v=BdbV_nrU-UI&rel=none&w=350]


Dwergkogelvis benodigdheden:

Dwergkogels hebben geen groot aquarium nodig, maar probeer wel te gaan voor minstens 40 liter voor de eerste vis en 20 extra liters voor elke extra kogel. De bak moet volledig ingedraaid zijn voordat de kogelvis erin kan; ze zijn erg gevoelig. Sommige websites zeggen dat dwergkogels zout nodig hebben in hun aquarium. Dit is het geval bij sommige kogelsvissen, maar zeker niet bij dwergjes! Zout is erg schadelijk.

Vaak worden dwergkogelvissen toegevoegd aan een gezelschapsbak bij een slakkenplaag, ook al zijn er veel betere manieren om van slakken af te komen. Kogelvissen zijn inderdaad gek op slakken, maar er wordt meestal niet nagedacht over wat er met het visje moet gebeuren als hij vervolgens aan zijn medebewoners gaat knagen. Denk dus van tevoren na over geschikte bijvissen. Kogels kunnen het beste alleen gehouden worden of met kleine, snelle bakgenoten zonder lange vinnen zoals Otocinclus, Kuhli’s of tetra’s. Niet-agressieve garnalen doen het soms ook goed, maar dat blijft altijd een gok. Als je liever gaat voor meerdere dwergjes, zorg dan dat de bak zwaar beplant is.

Dwergkogelvissen vervelen zich erg snel en gaan dan op en neer zwemmen langs het glas omdat ze niets te doen hebben. Zorg dus dat er veel leuke verstopplekken zijn en dat de zichtlijnen gebroken worden met planten, hout, stenen en decoraties zoals deze. Op die manier is het ook gemakkelijker voor de kogels om een territorium te vinden.

Rocky Meadow 19 sept 12 - 13
Rocky Meadow door ghostsword

Dwergkogelvis voeding:

Dwergkogels zijn gek op slakken. Je kunt de omstandigheden in het wild een beetje nabootsen door zelf een slakkenkweekje op te zetten (hoe je dat doet lees je hier) of regelmatig om slakken te vragen bij de lokale aquariumwinkel.

Omdat kogelvissen van afwisseling houden kun je ze ook regelmatig levend voer of diepvriesvoer zoals muggenlarven, bloedwormen en tubifex geven. Vergeet hierbij niet om diepvriesvoer eerst te ontdooien en je vis niet teveel in één keer te voeren. De meeste dwergkogelvissen accepteren geen vlokvoer en korrels.

Dwergkogelvis gedrag:

Dwergkogelvissen zijn intelligent, nieuwsgierig en actief en daarmee ontzettend leuk om naar te kijken. In het begin zijn ze soms wat schuw, maar vaak herkennen ze na een tijdje hun eigenaar en voelen ze zich bij die persoon genoeg op hun gemak om een kijkje te komen nemen bij wat hij/zij allemaal in de buurt van het aquarium aan het doen is.

Dwergkogelvis kweek:

De kweek van dwergkogelvissen wordt over het algemeen gezien als vrij moeilijk, maar wel erg belangrijk. Volgens het IUCN is het aantal dwergjes in het wild de afgelopen vijf jaar met 30-40% afgenomen, maar ondanks dat worden ze nog steeds gevangen. Als meer mensen ze op een verantwoordelijke manier zouden kweken zou er minder wildvangst nodig zijn en zou de populatie in het wild zich kunnen herstellen.

Als je dwergkogeltjes wilt kweken, zorg dan dat je meer vrouwtjes dan mannetjes neemt zodat de vrouwtjes niet constant achterna worden gezeten. Het afzetten van eitjes kan worden gestimuleerd door waterwissels met iets koeler water. De eitjes worden vervolgens door het vrouwtje afgezet op afzetmoppen of in Javamos en kunnen dan verplaatst worden naar een aparte bak of in een drijvend bakje. Zorg er wel voor dat er altijd vers water langs de eitjes stroomt, anders kunnen ze gaan schimmelen.

Als de jongen uitkomen kunnen ze verplaatst worden naar een uitgroeibak zonder substraat. Voeren gebeurt in het begin meestal met microwormpjes en later, tot ze normaal voer aankunnen, met grindalwormpjes en net uitgekomen artemia.


[youtube url=http://www.youtube.com/watch?v=8rkrbbrSvNM&w=400&h=250]


Als je meer informatie zoekt over dwergkogels of hulp nodig hebt met je kogel kunnen de leden van het Kogelforum je verder helpen; velen van hen hebben jarenlange ervaring met dwergkogels en andere kogelvissoorten.


Als je meer vragen hebt over dwergkogelvissen of je eigen ervaringen wilt delen, vergeet dan niet om een comment achter te laten!


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

9 thoughts on “Visprofiel: Dwergkogelvis”

 1. Hoi!

  Wij hebben laatst een dwergkogelvisje gekocht, door de specialist aangewezen voor de slakkenplaag. Nu zit hij een week in het aquarium en heeft hij 3 van de 4 Red Phantom Tetra’s aangevallen (voornamelijk aan de ogen). Deze 3 vissen zijn uiteindelijk ook overleden. Nu is hij geïsoleerd en even in een aparte bak gedaan. Wat raad je me aan? Er zitten nog 4 andere vissen bij die hij tot nu toe wel met rust laat.. Kunnen er andere visjes in?

  Reply
  • Hoi,

   Wat jammer om te horen dat de ‘specialist’ in kwestie jullie een dwergkogel heeft aangeraden voor een slakkenprobleem, dat is zoals jullie zelf al gemerkt hebben een slecht idee omdat ze gewoon niet compatibel zijn met de meeste vissoorten. Ik zou zelf een apart aquarium opstarten en indraaien voor de kogel. Als hij al andere vissen heeft aangevallen kun je ervan uitgaan dat dit op elk moment nog eens kan gebeuren en dat helaas dus geen enkele vis veilig is.

   Succes!

   Reply
 2. Ik overweeg een dwergkogel aquarium in te richten, maar heb hier totaal geen ervaring mee. Hoeveel dwergkogelvisSen kunnen er in een 125L aquarium? Wat is gangbaar/ideaal als schooltje zodat ze zich op hun gemak voelen? Kan hier een Lnummer bij en evt garnalen? Of toch puur kogelvis alleen houden? Hoe en met welje inrichting maak ik een natuurgetrouw biotoop voor dwergkogelvisSen? Alvast bedankt

  Reply
  • Hoi!

   Meestal hanteer ik 40 liter voor de eerste dwergkogelvis en dan 20 liter voor elke extra kogelvis. Dat brengt je op een stuk of 4-5 kogelvissen – ik zou het persoonlijk bij 4 houden voor de zekerheid. Een L-nummer produceert erg veel vervuiling, waar de kogels niet zo goed tegen kunnen. Hier zou ik zelf niet voor kiezen, eerder bijvoorbeeld voor een groepje Kuhli’s. Garnalen heeft onze kogel nooit naar omgekeken dus dat kun je proberen, maar ik zou voor de zekerheid een plan B voor ze hebben voor het geval dat ze toch als voedsel worden gezien.

   Wat betreft biotoop, dit en dit zijn filmpjes van dwergkogels in het wild. Niet echt een spannende layout, in het aquarium hebben ze toch een wat drukkere inrichting nodig. Ik zou voor veel hout en stenen gaan met hoge planten die de zichtlijnen goed breken.

   Succes!

   Reply
  • Ja, dat kan zeker kwaad. Zoals duidelijk in de gids vermeld zijn er maar een paar dieren die bij dwergkogelvissen kunnen en antennebaarsjes horen daar zeker niet bij.

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.