Artikels Goudvissen

Een goudvis aquarium inrichten

Last Updated april 4, 2020
goldfish aquarium

Sharing is caring!

Als je gewend bent aan een vredig tropisch aquarium, is de switch naar (sluierstaart)goudvissen vaak een grote stap. Niet alleen hebben goudvissen koeler water, grote aquariums en een speciaal dieet nodig, ze zijn ook nog een stelletje onderwaterbulldozers die niets leuker vinden dan planten ontwortelen en opvreten. Daarnaast produceren ze veel meer afvalstoffen dan de meeste andere vissen.

Hier een paar handige tips om je goudvissen blij te houden zonder dat ze de bak in een complete puinhoop kunnen veranderen!

Koop plantensoorten die niet opgegeten worden

Ik raad zelf altijd Javavaren aan voor goudvis aquariums. Deze plant moet vastgebonden worden aan stenen of hout dus de vissen kunnen hem niet uit het substraat graven, en daarnaast vinden ze de smaak/textuur ook niet lekker en zullen ze niet proberen om ervan te eten. Andere planten die het goed doen bij goudvissen zijn Anubiasvarianten, Javamos, Cryptocoryne, Vallisneria en Hygrophila. Eendenkroos en waterpest worden meestal gezien als lekkere snack tussen de goudviskorrels door, maar deze groeien meestal zo snel dat dit niets uitmaakt.

Javavaren (rechts) en Cryptocoryne (links)

Javavaren (rechts) en Cryptocoryne (links)

Ga barebottom!

Een barebottom aquarium is een aquarium zonder substraat. In de meeste bakken is dit niet gewenst, maar omdat goudvissen ontzettend rommelig zijn is er een grote kans dat er stukjes voedsel of planten tussen het grind blijven zitten. Als dit gaat rotten kun je ammoniakpieken krijgen, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Het substraat verwijderen kan een hele verbetering zijn. Schoonmaken is veel makkelijker, de vissen hebben meer liters en er blijven geen rottende stukjes meer achter. Mogelijkheden wat betreft planten zijn er nog steeds: probeer bijvoorbeeld planten in vaasjes/potjes, drijfplanten, verhoogde terrasjes, planten in zuignapjes of Javavaren/Anubias vastgebonden aan stenen of hout. Met een beetje creativiteit kom je al heel ver.

Het is een goed idee om het grind heel langzaam uit de bak te halen, bijvoorbeeld in de loop van 2-3 maanden, zodat er niet teveel goede bacteriën in één keer weggehaald worden of teveel ammoniak vrijkomt (dit hoopt zich in de loop der jaren op in het zand/grind). Het is mogelijk om al het substraat in één keer weg te halen, maar dan is het aan te raden om de vissen tijdelijk apart te zetten, het substraat weg te halen, een grote waterwissel te doen (80-90%) en daarna te doseren met vloeibare bacteriën (zoals Safe Start) om de bacteriecultuur te helpen herstellen en giftige ammoniak- en nitrietpieken te voorkomen.

Mijn eigen oude barebottom bak.

Mijn eigen oude barebottom bak.

Ga voor een bak zonder planten

Voor sommigen is een aquarium zonder planten geen aquarium, voor anderen een manier om creatief te zijn. Een paar van de mooiste bakken die ik ooit heb gezien bevatten geen planten – ga voor kienhout, stenen, decoraties, luchtpompjes of nepplanten zoals deze! Alles kan, zolang het niet scherp is en de vissen er niet vast in kunnen komen te zitten.


Als je meer goeie tips hebt voor het inrichten van een goudvisaquarium of als je je eigen ervaringen wilt delen, vergeet dan niet om hieronder een comment achter te laten! 


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.