Visprofiel: Dwergpantsermeerval | Corydoras pygmaeus, hastatus, habrosus

Mari

Mari

LAST UPDATED:

Pygmy Cory

Sharing is caring!

Als je een leuk uitziend, vreedzaam scholenvisje zoekt dat ook geschikt is voor het iets kleinere aquarium, goed nieuws! Corydoras pygmaeus, habrosus en hastatus, beter bekend als dwergcorydoras of dwergpantsermeerval, hebben al deze eigenschappen en zijn daarom perfect voor kleinere gezelschapsbakjes met 2-3 vissoorten.

Bakgrootte 40L
Temperament Vreedzaam
Dieet Omnivoor
Temperatuur 22-26 °C
pH 6.4-7.4
Lengte 2.5 cm

Naam:

Corydoras pygmaeus, dwergcorydoras.

Natuurlijke leefomgeving:

Latijns-Amerika, vooral de Rio Madeira.

Dwergpantsermeerval uiterlijk

Dwergcory’s hebben dezelfde kenmerken als de meeste andere Corydorassoorten, met als verschil dat ze niet groter worden dan 2,5cm. In winkels staan Corydoras pygmaeus vaak fout aangegeven als Corydoras hastatus, een andere dwergsoort, maar met een beetje oefening kun je ze herkennen aan de streep die over het gehele lichaam loopt.

Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is meestal niet moeilijk te zien: vrouwtjes zijn vaak een stuk ronder, vooral van bovenaf gezien.

Dwergpantsermeerval benodigdheden

Dwergcory’s zijn één van de enige Corydorassoorten die in kleinere aquariums gehouden kunnen worden; een minimum van ongeveer 40 liter wordt meestal aangeraden, mits er genoeg plaats op de bodem is. Net als hun grotere neven kunnen ze het beste in een school gehouden worden van minstens 8 vissen – als de school kleiner is worden ze vaak schuw en gestrest, wat geen leuk zicht is.

Het is heel belangrijk om zand te gebruiken als bodem en geen grind. Als pantsermeervallen te lang op grind gehouden worden slijten hun baarddraden af, waardoor ze niet meer goed naar voedsel kunnen zoeken en hun natuurlijk gedrag niet meer kunnen vertonen. In het ergste geval kan er zelfs rot optreden, wat erg gevaarlijk is zo dicht bij de kop van de vis. Cory’s die op zand worden gehouden zijn daarbij ook veel leuker om naar te kijken.

Bij het uitzoeken van bakgenootjes voor dwergcory’s is het belangrijk om rekening te houden met hun grootte en hun vreedzame temperament. Ze doen het niet goed met grotere, agressievere vissen; garnalen, kleine tetrasoorten en dwergcichliden zijn een beter idee.

Corydoras hastatus - Helisoma nigricans
Corydoras hastatus – Helisoma nigricans door nanjenchan

Dwergpantsermeerval dieet

In tegenstelling tot wat vaak gedacht en beweerd wordt zijn cory’s geen algeneters en kunnen ze niet overleven op alleen maar plantaardig voedsel. Ze hebben juist veel eiwitten nodig.

Voer je dwergcorydorassen dus bijvoorbeeld diepvriesvoer (bloedwormen, muggenlarven, artemia), tabletten voor bodemvissen en vlokvoer – niet alleen algentabletten! Let er wel op dat het voer klein genoeg is om in hun bekjes te passen, anders lukt het ze vaak niet goed om het op te eten.

Dwergpantsermeerval gedrag

Het gedrag van dwergcory’s is ontzettend interessant en leuk om te zien, vooral als ze gehouden worden in een grote school en er genoeg verstopplekjes zijn. In tegenstelling tot veel andere scholenvissen, die alleen bij elkaar gaan zwemmen als er gevaar dreigt, zullen dwergcory’s bijna nooit alleen op pad gaan. In plaats daarvan beweegt de school zich over de bodem van de bak als één groot wezen, met alleen nu en dan een achterblijver als er eentje lucht gaat happen. Dit luchthappen is bij andere vissen een teken dat er iets goed mis is, maar bij deze soort is het juist nodig en dus niks om je zorgen over te maken.

In tegenstelling tot de meeste andere pantsermeervallen zijn dwergcory’s niet alleen maar bezig met voedsel zoeken op de bodem; waar Corydoras hastatus en habrosus zich vooral op de bodem ophouden, zwemt Corydoras pygmaeus ook vaak rond het midden van de bak. Het is handig om hier rekening mee te houden bij het uitzoeken van een visbestand, want twee vissoorten die allebei in het midden zwemmen ziet er al gauw rommelig uit.

De tijd die ze wèl doorbrengen op de bodem staat bij dwergcorydorassen volledig in het teken van zoeken naar voedsel. Vaak zijn ze ontzettend enthousiast bezig met het rondgraven naar voedsel, soms zelfs zo enthousiast dat ze de rest van de school tijdelijk vergeten en afdwalen. Toch houden ze de anderen blijkbaar altijd in de gaten, want zodra de school zich klaarmaakt om de bodem te verlaten voegen de achterblijvers zich weer bij de rest.


[youtube url=http://www.youtube.com/watch?v=0Bizjkn8bGw&rel=none&w=350&h=250]


Dwergpantsermeerval kweek

de kweek van Corydoras pygmaeus wordt over het algemeen niet gezien als al te moeilijk, hoewel het opkweken van de jongen een uitdaging kan vormen doordat ze zo ontzettend klein zijn. De kweek kan gestimuleerd worden door waterwissels te doen met iets kouder water; zodra het vrouwtje er klaar voor is worden de eitjes afgezet, meestal op het glas van de bak.

De ouders moeten nu weggehaald worden, omdat ze de eitjes anders meestal opeten. Het is ook mogelijk om juist de eitjes weg te halen door ze voorzichtig van het glas af te vegen met een vinger.

Het is niet ongewoon dat een deel van de eitjes na een paar dagen begint te schimmelen; deze beschimmelde eitjes moeten wel zo snel mogelijk weggehaald worden om te voorkomen dat ze de rest ‘besmetten’. Een interessante voetnoot is dat Seriously Fish meldt dat dwerggarnalen blijkbaar in staat zijn om beschimmelde eitjes te herkennen en deze opeten, terwijl ze de gezonde exemplaren met rust laten. Als de jongen uitgekomen zijn kunnen ze gevoerd worden met heel kleine voersoorten als infusoriën en geplet vlokvoer tot ze groot genoeg zijn om grotere maaltijden te kunnen eten.

Dwergpantsermeerval kopen

Dwergpantsermeervallen zijn minder populair dan sommige van de grote Corydorassoorten maar zouden te vinden moeten zijn in de meeste aquariumzaken. Je kunt ze ook online kopen: Corydoras hastatus hier en Corydoras habrosus hier.


Als je nog vragen hebt over het houden van Corydoras pygmaeus of als je je eigen ervaringen met deze leuke visjes wilt delen, laat dan een comment achter!


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

8 thoughts on “Visprofiel: Dwergpantsermeerval | Corydoras pygmaeus, hastatus, habrosus”

  • Mits het aquarium groot genoeg is zijn dwergpantsermeervallen één van de enige vissoorten die over het algemeen zonder problemen samen met betta’s gehouden kunnen worden. Ik zou dan wel Corydoras pygmaeus afraden, aangezien die zich wat meer in de middelste waterlaag ophouden en de andere twee meer op de bodem.

   Ik heb op de Engelse versie van Aquariadise net een artikel gepubliceerd over medebewoners voor betta’s, die vind je hier.

   Reply
 1. Één van mijn dwergmeervallen zwemt de heletijd heel wild door mijn aquarium. De andere zijn gewoon lekker bezig op de bodem. Wat kan er mis zijn met hem? Ik heb verder alleen tentra’s en ringbandsnoekjes in mijn aquarium, dus geen grote vissen.

  Reply
  • Hoe groot is je aquarium? Ik denk dat er inderdaad wat mis met hem kan zijn, dus ik kan je aanraden om in ieder geval eerst je water te testen met een vloeibare watertester! Als dat het niet is kun je andere mogelijke verklaringen zoeken. Succes!

   Reply
  • Maanvissen kunnen helaas niet samen gehouden worden met dwergpantsermeervallen, die zullen een makkelijke snack worden! Dwergpantsermeervallen zullen zelf nooit andere visjes aanvallen, hier zijn ze véél te klein voor en daarnaast zijn het geen rovertjes.

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.