Aquariumplanten op hout of steen binden

Mari

Mari

LAST UPDATED:

java fern

Sharing is caring!

De meeste aquariumplanten horen, net als gewone planten, met hun voetjes in het substraat geplant te worden om goed te kunnen wortelen. Er zijn echter een paar uitzonderingen die juist liever op steen of hout gebonden worden, zoals de populaire Javavaren en Anubias. Als deze planten in het zand/grind gezet worden zullen ze erg langzaam groeien of zelfs volledig afsterven.


Er zijn verschillende methoden om planten op hout of steen te binden; ik gebruik zelf het liefste visdraad omdat dit supermakkelijk en bijna onzichtbaar is. Hieronder wat foto’s ter verduidelijking en een aantal handige tips.

Benodigdheden:


MG 7909klein
De benodigdheden. Ik ben voor Windeløv Javavaren gegaan.

javavaren MG 7912klein

Zorg dat de knoop niet te los is, anders heb je kans dat je de plant morgen ronddrijvend in het aquarium vindt in plaats van netjes op de steen!
Zorg dat de knoop niet te los is, anders heb je kans dat je de plant morgen ronddrijvend in het aquarium vindt in plaats van netjes op de steen.
MG 7916klein
Knip de uitstekende stukken draad af zodat vissen er niet in vast komen te zitten.
javavaren
Zo makkelijk is het!

Tips:

 • Vermijd steen of hout met een glad oppervlak, hierop kan de plant niet goed wortelen. De lavasteen die ik in het voorbeeld gebruikt heb is perfect – niet zwaar en erg poreus, waardoor de wortels zich goed kunnen vastzetten.
 • Maak de knoop aan de onderkant van de steen zodat vissen niet tegen de soms scherpe uiteindjes aankomen. Dit is vooral belangrijk bij vissen met lange vinnen en nieuwsgierige vissen.
 • Zodra de plant goed geworteld is, is de visdraad overbodig. Deze kun je nu gewoon losknippen en weggooien; de plant blijft vanzelf op de steen/het hout zitten.

Als je vragen of tips hebt, kun je hieronder een comment achterlaten!


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

2 thoughts on “Aquariumplanten op hout of steen binden”

 1. Ik wil plantjes vastmaken aan steen. Maar ik heb geen visdraad maar ijzerdraad en/of bindingsdraad. Kan ik at ook gebruiken?

  Help!

  Reply
  • Ik weet niet zeker wat je bedoelt met bindingsdraad, maar ijzerdraad is in ieder geval helaas geen supergoed idee hiervoor. Organische draad die vergaat in water kan wel gebruikt worden omdat tegen de tijd dat het touwtje vergaan is de plant waarschijnlijk toch al goed geworteld heeft, maar ook dit zou ik eigenlijk liever niet doen vanwege het mogelijke effect op de waterwaarden. Visdraad is in veel hobbywinkels enz. gewoon te koop dus het zou geen probleem moeten zijn om dit te vinden in de buurt! Succes 🙂

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.