Visprofiel: Dwergkreeft | Cambarellus

Mari

Mari

LAST UPDATED:

Dwarf Crayfish

Sharing is caring!

Ik heb het er op deze blog al een aantal keer over gehad: dwergkreeftjes. Deze kleine neefjes van grotere kreeften zoals de indrukwekkende blauwe Procambarus alleni zijn, in tegenstelling tot de meestegz andere kreeften, geschikt voor sommige gezelschapsbakken omdat ze vrij vreedzaam zijn.

Ze horen bij het geslacht Cambarellus, dat behoorlijk wat soorten bevat die allemaal ongeveer dezelfde eisen stellen wat betreft verzorging. De meest bekende is de CPO (oranje dwergkreeft), maar daar houdt het niet op!

Bakgrootte 30L
Temperament Vrij vreedzaam
Dieet Omnivoor
Temperatuur Kamertemperatuur
pH 6.5-8
Lengte 5 cm

Naam:

Geslacht Cambarellus, onder andere:

Cambarellus Patzcuarensis Orange

(CPO/oranje dwergkreeft), Cambarellus shufeldtii (Cajun dwergkreeft), Cambarellus montezumae, Cambarellus ninae, etc.

Dwergkreeft natuurlijk leefgebied:

Dwergkreeften worden vooral gevonden in Mexico en zuidelijke delen van de VS. Daar leven ze in meren, traag stromende rivieren en kleine stroompjes.

Dwergkreeft uiterlijk:

Dwergkreeften zijn schaaldieren die lijken op miniatuurversies van grote kreeftsoorten De meeste wildvormen hebben een grijsbruine schutkleur met donkerdere vlekken en strepen waardoor ze als het ware kunnen ‘opgaan’ in de omgeving. Soms is er op de klauwtjes ook een hint van blauw of oranje te zien. Vrouwtjes hebben soms eitjes bij zich, die gedragen worden tussen de achterste pootjes.

Als je een leeg, doorzichtig, kreeftvormig omhulsel in je aquarium vindt is dit geen reden om je zorgen te maken; de kreeft is niet dood maar heeft zich verveld, wat juist betekent dat hij gegroeid is.

DSC01640
DSC01640 by captkodak

Dwergkreeft benodigdheden:

Dwergkreeften stellen niet veel eisen als het aankomt op aquariumgrootte en waterwaarden; koppeltjes/trio’s van bijna alle varianten doen het prima in bakken van minstens 30 liter. De kleinste varianten, zoals Cambarellus shufeldtii, doen het zelfs goed in bakken vanaf 20 liter zolang er meerdere schuilplaatsen beschikbaar zijn voor elke kreeft. Zware filtratie is niet nodig voor een dwergkreeftenaquarium, een klein filtertje is voldoende om vuil te verwijderen en te zorgen dat de bak indraait. Vooral het indraaien is erg belangrijk, want dwergkreeften reageren niet goed op nitriet en ammoniak. Hoe je een aquarium precies indraait lees je hier.

Dwergkreeftjes vinden het heerlijk om zich te verstoppen, dus veel verstopplekjes zijn belangrijk om stress en territoriaal gedrag te voorkomen. Planten, hout en steenhopen zijn hierbij allemaal goede keuzes, maar het meest geliefd zijn meestal garnalenflats zoals deze. Verstopplaatsen zijn vooral belangrijk als een kreeft net verveld is, omdat hij dan extra kwetsbaar is en rust nodig heeft terwijl het nieuwe schild uithardt.

Wat betreft bakgenootjes zijn dwergkreeftjes een stuk vergevender dan hun grote familieleden. Ze zijn behoorlijk vreedzaam en zullen niet snel vissen of garnalen vangen tenzij deze al ziek zijn of erg lange vinnen hebben. Kijk wel uit met kleine slakjes, babygarnalen en vooral waaierhandgarnalen.

Dwergkreeft voeding:

Dwergkreeften zijn omnivoren en eten bijna alles dat ze tegenkomen. Ik voer de mijne Hikari Crab Cuisine en verschillende soorten ‘snacks’: diepvriesvoer, stukjes algentablet, erwtjes en zelfs het gelvoer dat eigenlijk bedoeld is voor de goudvissen. Omdat ze bijna alles eten zijn dwergkreeften geschikt als ‘schoonmaakploeg’ om etensrestjes op te ruimen in gezelschapsbakken.

Dwergkreeft gedrag:

Als je garnalen mooi vindt maar bang bent dat ze iets te saai zijn, zijn dwergkreeftjes zeker iets om te overwegen! Ze tonen veel meer persoonlijkheid tegenover elkaar en zelfs tegenover hun eigenaar. Wat bijvoorbeeld vaak gebeurt is dat ze elkaar heel voorzichtig benaderen en een enorme sprong naar achter maken als er eentje te dicht bij komt. Als je zelf in de buurt van de bak komt zijn ze altijd klaar om met opgeheven klauwen naar je toe te komen rennen en hun territorium te verdedigen. Erg leuk om te zien!

Dwergkreeft kweek:

De kweek van dwergkreeftjes is vergelijkbaar met de kweek van dwerggarnalen. Na de paring ontwikkelen de eitjes zich onder de pootjes van het vrouwtje; als de eitjes donkergekleurd zijn, betekent dit dat ze bevrucht zijn. Na 3-4 weken komen er miniatuurversies van de ouders uit, die leven van voedselrestjes, stukjes afgestorven plant en, soms van elkaar – zorg voor extra verstopplekjes om kannibalisme te beperken.

Dwergkreeft kopen:

Dwergkreeften zijn niet altijd overal even gemakkelijk te vinden, maar de meeste gespecialiseerde aquariumwinkels zouden ze op voorraad moeten hebben. Je kunt je dwergkreeften ook online bestellen op Corydora.nl.


[youtube url=http://www.youtube.com/watch?v=M913G4ArZZM&rel=none&w=350&h=250]


Ik kan dwergkreeftjes zeker aanraden aan iedereen die op zoek is naar een leuke nieuwe uitdaging op aquariumgebied. Ze hebben geen grote bak nodig en zijn niet zo vernielzuchtig als grotere varianten, waardoor ze ook voor beginners een goede keus zijn. Daarnaast is het gedrag gewoon ontzettend leuk om te zien!


Als je nog vragen hebt over (het houden van) dwergkreeftjes of je ervaring wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Coverfoto: DSC09829 (2) by captkodak

Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

31 thoughts on “Visprofiel: Dwergkreeft | Cambarellus”

 1. Zijn CPO’s erg gevoelig voor wisselde waterwaardes? Meer of minder dan garnalen? En zo jij het beschrijven als een moeilijk aquarium beestje?

  Reply
 2. Hoi,
  Ik wil graag een bak opstarten met dwergkreeftjes en garnalen. Heeft de kreeft ook echte plantjes nodig? En welke worden dan aangeraden? En moet het water verwarmd?
  Mijn bak is 54 liter.
  Alvast bedankt!

  Reply
  • Hoi! Kreeftjes hebben niet per se echte plantjes nodig maar het is wel aan te raden, ook omdat het er gewoon mooi uitziet. Als je bang bent dat je ze niet in leven kunt houden zijn de echte basic plantjes zoals Javavaren geschikt, die hebben alleen een lamp nodig om te groeien. Informatie over dit plantje vind je hier.

   Het water hoeft niet verwarmd te worden mits het aquarium op een plek staat waar het gewoon kamertemperatuur is. Qua apparatuur heb je aan een filter en een lamp dus voldoende. Succes, klinkt als een leuk project! 🙂

   Reply
 3. Hoi,

  Ik heb een 25 liter bakje gekocht waar ik dwergkreeftjes samen met garnaaltjes wil houden. Hoe kan ik de dwergkreeftjes het beste huisvesten? Als koppel of trio? Heeft u ook enig idee hoeveel garnaaltjes ik hier dan bij kan houden? Ik heb altijd tropische vissen gehouden in een groot aquarium, maar wilde nu toch eens de overstap naar kreeftjes en garnalen maken en hier weet ik nog niet veel vanaf.

  Groetjes

  Reply
  • Hoi!

   Voor dwergkreeftjes maakt het niet echt uit of je voor een koppel of trio gaat. In een kleiner bakje zoals deze is een koppeltje misschien het beste, één kreeftje minder is weer minder kans op overbelasting van het systeem. Qua garnaaltjes zou ik voor zo’n bakje dwerggarnaaltjes zoals vuurgarnalen adviseren. Het aantal maakt dan niet echt uit; als je met vijf begint kun je uiteindelijk met honderd exemplaren eindigen! Dat is niet zo erg want hun bioload is erg laag.

   Succes! Klinkt als een leuk project.

   Reply
 4. Hallo,

  Ik had al een poosje een dwergkreeft in me aquarium, ik las dat het groepsdieren zijn en dat een algeneter ook word gewaardeerd door ze.
  Vandaag heb ik 2 dwerkreeften er bij gehaald want ik dat dat hij dat fijn vond.
  1 is wat groter al en die heeft al beide kreeften aangevallen, in de greep nemen tussen hun poten.
  Hij weet erg goed dat hij de grootste is hij blijft wandelen en “stoer dan”
  Ik heb genoeg verstop plekken gemaakt maar die andere zijn bang van hem.
  Wat kan ik doen? Zijn het wel groepsdieren? Moet toch kunnen ze zitten in de winkel ook met meerdere en stel iemand kweekt ze.. ik heb een aquarium met ruzie

  Reply
  • Hoi, jammer dat je problemen hebt met je kreeftjes!
   Weet je zeker dat de grote kreeft echt een dwergkreeft is en je niet per ongeluk een jonge versie van een grotere soort hebt gekocht? Dat van de algeneter is een beetje onzin maar het zijn zeker groepsdieren die het fijn vinden om met een paar dwergkreeften bij elkaar willen zitten. Ik weet natuurlijk niet precies hoe het gedrag eruit ziet, maar ik denk dat het misschien het beste is om de grote kreeft terug te brengen naar de winkel.

   Reply
   • bedankt voor je reactie!
    Ik had de winkel al gebeld en het was zeker een dwergkreeft maar ze willen hem niet terug nemen omdat ik eventueel andere bacteriën heb dan hun.
    ik heb hem overgebracht naar de aquarium van me moeder, daar zit hij alleen. hij valt zelfs alle stenen aan en soms ook zich eigen. ik denk dat hij gewoon niet helemaal spoort 🙂 had psv buizen er in gedaan en die slingerde hij alle kanten op. Hij is nu ruim een dag weg maar mijn kreeftjes laten zich nog steeds niet zien. Mijn moeder had een blauwe (ik weet de naam er niet van helaas) met vliezen ipv schaartjes. kan dat wel samen?
    ik heb geen ruzie meer in de bak alleen kreeftjes die zich niet meer laten zien..

    Reply
    • Die van je moeder klinkt als een waaierhandgarnaal, dat kan niet samen als dat het geval is. Waaierhanden zijn heel passief en zullen snel ten prooi vallen aan agressieve kreeften.

     Ik heb nog nooit gehoord van een dwergkreeft die zich zo gedraagt, klinkt echt als typisch gedrag van normale kreeften. Kan me ook niet voorstellen dat dwergkreeften een PVC-buis kunnen verschuiven. Klinkt toch een beetje vreemd, heb je anders een foto voor me? Die kun je evt sturen naar aquariadise(a)gmail(punt)com, dan kan ik misschien voor je bevestigen hoe het nou zit.

     Sorry dat ik geen eenduidig antwoord heb! Ik heb zelf ook no nooit zoiets gehoord.

     Reply
 5. Hallo! Ik heb nu twee dagen een dwergkreeftje en vindt hem nu al leuk, alleen ik vroeg me af of er iets mis is aangezien hij het einde van zijn staart heel de tijd naar beneden richt. Weet jij of dit erg is of niet?
  Alvast bedankt.

  Reply
  • Hoi! Leuk dat je voor dwergkreeftjes bent gegaan. Het is heel moeilijk om je te vertellen of er iets mis is of niet zonder foto. Heb je het aquarium van tevoren ingedraaid? Zijn de waterwaarden goed? Zo ja, zou ik anders even “dwarf crayfish” op Google Images intypen en kijken of je iets ziet dat overeen komt met het gedrag van je kreeftje.

   Reply
 6. Ik heb een 80x30x40 aquarium en ben van plan om er neon tetra’s erin te doen. Over andere vissen ben ik nog aan het denken maar wou er graag citroengarnaaltjes en Chrystal red of black in doen. Zou ik daar ook nog een koppel dwergkreeftjes bij kunnen doen? Natuurlijk zorg ik voor genoeg verstopplekken en veel mos en planten. Alvast bedankt!

  Reply
  • Hoi! Ja, dat zou wel kunnen. Misschien dat er een paar baby garnaaltjes uit worden gepikt door de kreeftjes en/of de tetra’s, maar ik heb nooit problemen gehad met dwergkreeftjes en dwerggarnalen (ik had vuurgarnalen). Klinkt als een leuk begin van een visbestandje, succes!

   Reply
 7. hoi
  ik ben van plan om een schooltje guppy’s te houden van ongeveer 7 stuks. Hoe groot moet het aquarium dan zijn en moet het ook verwarmd zijn of niet? Wat voor plantjes zou ik er dan het beste bij doen? Ik heb nu een aquarium op het oog SF qubie 10, is deze goed om mee te starten?
  alvast bedankt
  groetjes Lotte

  Reply
  • Hoi!
   Leuk dat je guppies wilt houden. Houd er wel rekening mee dat guppies erg snel kweken en dat je die kleintjes dan wel weer kwijt moet. Bijna niemand wilt ze hebben, dus als je ze niet kwijt kunt is het misschien een goed idee om andere visjes uit te zoeken.
   Als je wel guppies wilt houden is de Qubie 10 jammer genoeg echt niet geschikt, dat bakje is 10 liter en dus véél te klein om visjes in te houden. Guppies zijn actieve zwemmers en blijven niet heel klein, dus een bak van minstens 40 cm is wel een must. Dit moet ook verwarmd worden. Je kunt hier wat meer betrouwbare informatie vinden over het houden van guppies.
   Succes! 🙂

   Reply
 8. Hi,

  Ik heb een 30 liter bakje met 5 neon tetra , 2 plaatjes , garnaaltjes
  1 algeter en veel guppies ,
  Mijn bak doet het prima, is helder, active vissen, goede plantengroei,
  Kan ik er dwergkreeftjes bij zetten ?

  Reply
  • Hoi,

   Een bakje van 30 liter is helaas al niet genoeg voor de visjes die je er nu in hebt zitten, ik ben bang dat je misschien slecht voorgelicht bent bij de winkel. Het lijkt nu misschien goed te gaan, maar op lange termijn is overbevolking erg slecht voor de vissen. Neontetra’s, platy’s en guppen zijn actieve vvissen die een bak van minstens 60 cm nodig hebben. Wat voor algeneter je bedoelt weet ik niet, maar bijna alle soorten kunnen alleen in bakken groter dan 80 cm gehouden worden. Ik kan je adviseren om je visjes terug naar de winkel te brengen en de garnaaltjes te houden. Dan kun je er inderdaad een koppeltje dwergkreeftjes bij houden en dan is je bakje helaas vol.

   Succes!

   Reply
 9. Hallo,

  Ik heb en 45 liter bak ( 50 x 30 x 30) met wat regenbooggarnalen. Er staan behoorlijk wat planten, hout, garnalenflat, kokosnoot met javamos en andere schuilplekken in. Verder heb ik een bodem van kleine steentjes. Kan ik hier nog een koppeltje dwergkreeftjes bij houden? Kan dit, en zo ja, kan dan een cpo koppel of toch beter een ander soort?

  Groetjes,

  Reply
  • Hoi!
   Dat klinkt als een fantastische bak voor een koppeltje dwergkreeftjes. De minst agressieve soorten zijn de kleinste, zoals Cambarellus shufeldtii, maar van CPO’s hebben je regenbooggarnalen hoogstwaarschijnlijk ook niks te vrezen.
   Succes!

   Reply
 10. Hallo,

  Ik heb een paar dagen geleden 2 oranje dwergkreeftjes gekocht voor in mijn 30 liter aquarium. Eentje daarvan had zelfs eitjes bij zich. Echter zijn ze nu al allebei overleden 🙁
  Dat vind ik echt heel erg! Mijn visjes doen het goed en met het water is voor zover ik weet niks mis. Waar kan dit aan liggen?

  Groetjes,
  Mandy

  Reply
  • Hoi! Vervelend van je kreeftjes 🙁
   Je hebt het over visjes. In een bakje van 30 liter passen eigenlijk geen vissen, alleen ongewervelden zoals dus deze dwergkreeftjes. Het kan zijn dat het bakje overbezet is en dat er daardoor iets mis is met de waterwaarden. Heb je gecontroleerd op ammoniak en nitriet met een vloeibare testkit?
   Het kan natuurlijk ook gewoon stress zijn geweest, maar als je vissen in zo’n klein bakje hebt kan het snel misgaan.
   Succes! Hopelijk is het nog mogelijk om erachter te komen wat er is gebeurd.

   Groetjes, Marijke

   Reply
 11. Ik heb vandaag mijn eerste dwergkreeftje aangeschaft en vindt hem (Harrie) geweldig! Nu vertelde de medewerkster me dat het solodiertjes zijn, dit lees ik echter nergens terug.

  Reply
  • Oh ja, ik heb een bakje van 25 liter, met tropische vissen. Voor Harrie ligt er een schelpje in waar hij in kan, maar morgen komt er één of meerdere Harrie’s home’s.

   Reply
   • Een tweede Harrie (leuke naam!) is geen probleem, denk dat de medewerkster het misschien over grotere kreeften had. Die zijn over het algemeen wat minder tolerant. Zolang je voor een nieuwe dwergkreeft ook een extra verstopplekje toevoegt zou er geen probleem moeten zijn.
    Vraag me wel af wat voor tropische vissen je in een bakje van 25L hebt? Er zijn eigenlijk geen vissen die geschikt zijn voor zo’n klein bakje, alleen ongewervelden.

    Reply
    • Ik heb een paar guppy’s, wat kardinaaltertra’s en drie corrydora’s. Heb ik eerder gehad in zo’n bakkie, gaat super.

     Reply
     • Guppy’s en vooral kardinaaltetra’s zijn actieve vissen die meer ruimte nodig hebben. Voor kardinalen wordt een aquarium van minstens 80cm-1m aangeraden. Daarnaast is een aquarium van 25L met een dergelijke bezetting zwaar overbevolkt. Ik zou aanraden om je visbestand terug te brengen naar alleen de dwergkreeftjes, het lijkt misschien goed te gaan maar deze vissen hebben allemaal meer ruimte nodig.

 12. Hallo,
  Ik heb in mn 30L nano cube aquarium 4 cpo’s zitten waarvan 1 zwanger.
  Ik zou hier graag zoveel mogelijk kleintjes aan over houden, wat zijn goede verstopplaatsen voor de baby kreeftjes?
  Groetjes

  Reply
  • Hallo!
   Excuses voor het late antwoord. Goede verstopplaatsen zijn bijvoorbeeld garnalenflats, lage planten, omgekeerde kokosnoothelften, hout, stenen, eigenlijk alles waar ze achter, op of onder kunnen kruipen. Het aantal kreeftjes dat je hebt is vrij groot voor de bak, dus ik zou zeker proberen om bijvoorbeeld een garnalenflat en wat extra planten te plaatsen.
   Groetjes, Mari!

   Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.