Plantprofiel: Javavaren (Microsorum pteropus)

Mari

Mari

LAST UPDATED:

Growing Java Fern Microsorum pteropus

Sharing is caring!

Javavaren is een gemakkelijke aquariumplant die geen extra Co2, plantenvoeding of sterke lampen nodig heeft. De eenvoudige verzorging maakt dit plantje de perfecte keus voor beginners die nog geen ervaring hebben met aquariumplanten!

Lees verder voor alles wat je moet weten over de verzorging van Javavaren in het aquarium.

Planten

Min aquariumgrootte 40 cm
Verzorging Makkelijk
Locatie Midden/achtergrond
Temperatuur 15-28 °C
pH 6-7.5

Javavaren kan redelijk groot worden en een hoogte bereiken tot 35 cm, waardoor het een geschikte plant is voor het midden of de achtergrond van het aquarium.

In tegenstelling tot de meeste aquariumplanten waardeert Javavaren het niet om in het substraat geplant te worden en zal het langzaam afsterven als de wortels begraven worden. Dit komt doordat de meeste voedingsstoffen geabsorbeerd worden door de bladeren; de wortels worden alleen gebruikt door de plant om zich te hechten aan het oppervlak.

Je kunt Javavaren vastbinden aan kienhout of poreuze steensoorten zoals lavasteen. Hoe je dit doet lees je hier. Het touw kan na een paar weken, als de plant vastgegroeid is, worden verwijderd.

Verzorging

Nadat je dit plantje geplant hebt heeft het weinig aandacht nodig.

Microsorium pteropus
Foto door Pinpin
  • In aquariums met weinig licht kan het even duren voordat Javavaren goed begint te groeien, maar zodra het zich gehecht heeft aan het oppervlak zal het langzaam uitwaaieren en uiteindelijk erg groot worden. Uiteindelijk kunnen er zelfs babyplanten geproduceerd worden, die je eraf kunt halen en zelf weer kunt planten.
  • In aquariums met sterke lampen waar extra Co2 en plantenvoeding worden gebruikt groeit Javavaren een stuk sneller, maar deze zaken zijn niet absoluut nodig.
  • Een interessante eigenschap van Javavaren is dat het, in tegenstelling tot de meeste andere aquariumplanten, ook kan groeien in brak water. Voor brakke aquariums met een zoutgraad tot 1.009 is het één van de enige opties, wat het een echte life saver kan maken.
  • Javavaren is een zeer stevige plant die met bijna alle vissoorten en ongewervelden prima gecombineerd kan worden. Zelfs herbivore vissen die wel een hapje plant lusten, zoals goudvissen en sommige cichliden, vinden de smaak van de stugge blaadjes niet lekker en zullen deze plant dus met rust laten. Schuwe en jonge vissen zullen de uitgewaaierde vorm van Javavaren waarderen als verstopplek.

Problemen met Javavaren

Javavaren is een gemakkelijke plant waar zelfs beginners meestal geen problemen mee zullen ervaren. Als je merkt dat je veel dode bladeren moet verwijderen zijn de lampen die je gebruikt misschien te sterk. Als je merkt dat de plant zelfs na een aantal maanden niet of nauwelijks gegroeid is kan het zijn dat je bak toch te low-tech is en er te weinig voedingsstoffen in het water zitten. Plantenvoeding kan hierbij, zoals eerder vermeld, goed helpen.

IMG_0502
IMG_0502 door mobile_gnome

Javavaren kopen

Javavaren is één van de populairste en meest voorkomende aquariumplanten. Je kunt dit plantje waarschijnlijk zonder problemen vinden in de meeste aquariumwinkels die ook planten verkopen.


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.