Drijfplanten in het aquarium

Mari

Mari

PUBLISHED:

floating aquarium plants

Sharing is caring!

Drijvende aquariumplanten, met hun lange, decoratieve wortels, zijn een mooie toevoeging aan het aquarium. Hoewel ze het licht voor andere planten kunnen blokkeren bieden ze belangrijke voordelen, zijn ze geschikt voor bijna elk aquarium en daarnaast snelle groeiers.

Lees verder voor alles dat je moet weten over de voordelen van drijfplanten en de verschillende soorten drijfplanten die verkrijgbaar zijn in de aquariumhobby. 

Waarom zijn drijfplanten nuttig?

Amazon frogbit root system. Photo by Tumblr user apossibletwin!
Door apossibletwin

Beschutting

Veel populaire aquariumvissoorten, zoals betta’s, dwergkogelvissen en gourami’s komen van nature voor in relatief donkere wateren en zullen daarom ook in het aquarium een niet al te fel verlichte, sterk beplante omgeving met voldoende beschutting waarderen.

Drijfplanten kunnen helpen het licht te dimmen en de lange wortels kunnen dienen als verstopplek, wat stress helpt te verminderen. Ook jonge vissen en kleine garnalen zullen er dankbaar gebruik van maken als verstop- en foerageerlocatie.

Makkelijke plant

Aquarianen die houden van een beplante bak maar geen groene vingers, tijd of geld hebben voor een high-tech aquascape met lastigere plantensoorten zijn veelal aangewezen op makkelijke plantjes die geen extra licht of toegevoegde plantenvoeding/Co2 nodig hebben. Gelukkig zijn er drijfplanten die het prima doen in een dergelijke situatie en snel groeien zonder extra aandacht nodig te hebben (op het regelmatig verwijderen van overtollige plantjes na).

Een volledige lijst met gemakkelijke plantensoorten die geschikt zijn voor beginners vind je hier.

Waterwaarden

Omdat de meeste drijfplanten erg snel groeien en daarbij veel voedingsstoffen nodig hebben kunnen ze helpen de hoeveelheid nitraat in het aquariumwater te verminderen. De enige andere manier om nitraat te verminderen is het doen van waterwissels; hoewel dit nog steeds nodig is, is het natuurlijk altijd beter voor je vissen als de nitraat-waarde tussentijds lager blijft.

Voedsel

Omdat drijfplanten zo snel groeien zijn ze een goede optie als aanvulling op het dieet van herbivore vissen. Als je erg destructieve vegetariërs houdt, zoals sommige Afrikaanse cichliden of goudvissen, kun je een apart kweekbakje (bijvoorbeeld een kleine opbergbox) installeren om een regelmatige toevoer van vers groen te hebben. Een zeer snelgroeiend drijfplantje dat hier prima geschikt voor is, is eendenkroos.

All the leaves are green
All the leaves are green door tomorrowstand

Populaire drijfplanten voor het aquarium

Eendenkroos (Lemna minor)

Veel mensen kennen eendenkroos (foto hierboven) alleen als het kleine drijvende plantje dat een vijver binnen een paar weken kan veranderen in een groen veldje. Echter kan het ook prima gebruikt worden in het aquarium; zorg alleen wel dat je het alleen introduceert als je het echt wilt, want het is bijna onmogelijk uit te roeien!

Eendenkroos kan gebruikt worden als beschutting voor de vissen in de bovenste waterlaag, maar is zoals eerder vermeld ook een geschikte snack voor herbivore vissen. Het heeft geen extra zorg nodig en doet het goed in bijna elk aquarium.

Amazone kikkerbeet (Limnobium laevigatum)

De klassieke drijfplant met lange, sierlijke wortels die je vaak ziet in zwartwater biotopen is de Amazone kikkerbeet. Dit plantje is erg gemakkelijk, stelt weinig eisen aan temperatuur en zorgt voor veel beschutting voor vissen die van een donkerdere omgeving houden. Het blokkeert wel erg veel licht en is daarom vooral geschikt voor biotopen met andere planten die met weinig toe kunnen.

Als de wortels van je Amazone kikkerbeet worden opgezogen door het filter en verstoppingen veroorzaken kun je het plantje “opsluiten” in één hoek van de bak door wat visdraad aan twee zuignappen (koop je hier) te bevestigen en de kikkerbeet hier achter te plaatsen. Het kan dan niet meer wegdrijven.

Manila - 7th day: Trip to Tagaytay
Manila by verzo

Watersla/mosselplantje (Pistia stratiotes)

Net als Amazone kikkerbeet heeft watersla lange wortels. De rosetten van deze drijfplant zijn relatief groot waardoor het niet ideaal is voor kleinere aquaria; in grotere bakken is het een zeer decoratieve toevoeging aan het plantenbestand. Houd er wel rekening mee dat dit een snelle groeier is die veel licht blokkeert, je kunt eventueel de visdraad-methode van hierboven gebruiken om de plantjes tot één hoek te beperken zodat de rest van het aquarium genoeg licht krijgt.

Verwijder regelmatig dode/gele blaadjes en het teveel aan plantjes om je watersla gezond te houden.

Hoornblad (Ceratophyllum demersum), Javamos (Taxiphyllum barbieri), Braziliaanse klimop (Hydrocotyle leucocephala), etc.

Hoewel de bovenstaande planten meestal niet worden gezien als “echte” drijfplanten hoeven ze niet per se in het substraat geplaatst te worden. Je kunt ze dus ook los laten drijven.


Als je nog vragen hebt over drijfplanten in het aquarium of je ervaringen met drijfplanten wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.