Wat is het labyrintorgaan?

Mari

Mari

LAST UPDATED:

Sharing is caring!

Dit is een gastartikel over het labyrintorgaan geschreven door Izzy van Fish Girl Writes. Een aanrader voor alle fans van betta’s en goerami’s!

Siamese vechtvissen (Betta splendens) zijn met hun elegante lange vinnen één van de populairste aquariumvissen. Wat veel mensen echter niet over ze weten, is dat betta’s lucht ademen net als mensen en landdieren. Het zijn namelijk Anabantoidei, labyrintvissen, die verdrinken als ze niet kunnen ademen aan het wateroppervlak met behulp van het labyrintorgaan waaraan ze hun naam te danken hebben. In dit artikel meer over hoe dit orgaan werkt en waarom het zo belangrijk is dat betta’s en goerami’s altijd lucht kunnen happen.

Er zijn meer dan 370 vissoorten die in staat zijn lucht te ademen. Deze vallen uiteen in twee verschillende categorieën: vissen die alleen lucht ademen als er te weinig zuurstof in het water zitten en vissen die altijd lucht moeten ademen omdat ze met hun kieuwen niet genoeg zuurstof uit het water kunnen opnemen. Betta’s en goerami’s horen bij de laatste categorie.

Betta’s en goerami’s halen zuurstof uit de lucht met behulp van hun labyrintorgaan. Dit orgaan bestaat uit op elkaar gestapeld gevouwen bot en is een extensie van het bot dat de kieuwen vasthoudt. Kleine bloedvaatjes die over het labyrintorgaan lopen halen zuurstof uit de lucht net zoals dit gebeurt in onze eigen longen. Hieronder een tekening van de kieuwen en het labyrintorgaan van een reuzengoerami (Osphronemus goramy).

Als een labyrintvis lucht hapt wordt deze kamer van gevouwen bot dus gevuld met lucht, die na een tijdje als een klein “boertje” weer naar buiten komt. Dit is ook hoe betta’s in staat kunnen zijn om hun schuimnesten te bouwen van talloze kleine bubbeltjes, en hoe sommige varianten van Betta spp hun eieren in hun mond kunnen uitbroeden.

Omdat betta’s en goerami’s niet genoeg zuurstof uit het water kunnen halen moeten ze 24/7 regelmatig op en neer zwemmen naar het wateroppervlak, ook ‘s nachts. Als er geen planten of decoraties bij de oppervlakte staan betekent dit dus vaak dat ze moeten slapen op de bodem en telkens naar boven moeten zwemmen voor een hap lucht. Om te voorkomen dat ze zoveel energie verspillen is het een goed idee om planten met grote, hoge bladeren te gebruiken (bijvoorbeeld Echinodorus) zodat de afstand naar de oppervlakte kleiner is.

Het labyrintorgaan maakt van betta’s en goerami’s unieke vissen met een eigenschap die je nergens anders ziet. Hun vermogen om lucht te ademen moet echter nooit gebruikt worden als excuus om ze te verwaarlozen; net als elke andere tropische vis hebben ze schoon, warm water nodig!
Izzy the Fish Girl @ Blogspot


Als je nog meer vragen hebt over het labyrintorgaan en hoe je kunt zorgen dat je betta of goerami altijd toegang heeft tot het wateroppervlak, laat dan hieronder een comment achter!

Vergeet niet om hier een kijkje te nemen naar mijn (Engelstalige) gastartikel voor Sitting by the Koi Pond over het opzetten van een brakwater aquarium.


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


Referenties:
Christie F. Oct 2006. “Glossary: Labryinth Fish” nippyfish.net. Retrieved: 16 Jan 2012.
Helfman, G. S et al. 2010. The diversity of fishes, second edition. Wiley-Blackwell, Oxford
Ng, Heok Hee, PhD. April 2011. “Quick guide to anabantoids.” www.practicalfishkeeping.co.uk. Retrieved: 16 Jan 2012
Coverfoto: Diversity of Fishes

Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.