6 vissen voor beginners

Mari

Mari

LAST UPDATED:

Best Beginner Fish

Sharing is caring!

Voor beginnende aquarianen is de keus in vissen in de lokale aquariumwinkel vaak een beetje verwarrend. Het feit dat medewerkers in veel gevallen niet erg behulpzaam zijn en vaak slecht advies geven om meer winst te kunnen draaien helpt ook niet echt. Welke vissen zijn nou wel goede beginnersvissen en welke niet?

Hieronder een korte lijst met een aantal goede beginnersvissen die niet teveel eisen stellen als het op verzorging aankomt, maar tegelijkertijd wel actief en decoratief zijn.


Het is het handigste om te beginnen met een aquarium van minstens 60-80 cm lang; daarin kun je de meeste vissen van deze lijst houden. Voor een lijst met vissen die je als beginner beter kunt ontwijken, klik hier.


Dwergpantsermeerval (Corydoras pygmaeus, hastatus, habrosus)

Dwergpantsermeervallen, ook wel dwergcorydoras of dwergcory’s (foto hierboven) zijn één van de kleinste Corydorasvarianten. Ze zijn vooral geschikt voor beginners die een aquarium willen met kleine, vreedzame visjes en ongewervelden; dwergcory’s zijn namelijk erg vriendelijk tegenover andere aquariumvissen, vormen geen territorium en laten zelfs babygarnalen meestal met rust.

Dwergpantsermeervallen zijn erg actief en altijd druk op zoek naar voedsel.  Ze zijn ontzettend leuk om te zien en door hun vreedzame temperament ook perfect om een bijvoorbeeld een beetje extra leven te brengen in beplante garnalenaquariums.

Hou dwergpantsermeervallen het liefst in groepen van minstens 8 (in kleinere groepen worden ze gestrest en “verlegen”) in ingedraaide aquariums van 40 liter of meer. Het substraat moet bestaan uit zand, omdat ze ervan houden om de bodem om te woelen op zoek naar voedsel. Als er grind gebruikt wordt kan dit de baarddraden beschadigen, waardoor dit zoeken naar voedsel niet meer goed lukt.

Voor meer info over deze visjes, zie het visprofiel van de dwergpantsermeerval. Je kunt dwergmeervallen hier online kopen.

Kegelvlekbarbeel (Rasbora heteromorpha)

Deze actieve, vreedzame scholenvissen worden in het wild gevonden in beboste moerassen in Azië; in het aquarium doen ze het dus het best wanneer het water iets zuurder is en het licht niet te fel. Ze kunnen zich echter aanpassen aan bijna alle soorten watersamenstellingen, zolang het water maar schoon is en de nitriet- en ammoniakwaarden altijd 0 bedragen.

Als kegelvlekbarbelen gehouden worden in groepjes van minstens 7 (meer is beter!) vormen ze vaak een mooie school; een goede blikvanger dus, wat verklaart waarom ze al zo lang zo populair zijn onder aquarianen.
Een groepje kegelvlekbarbelen heeft niet heel veel ruimte nodig, maar een aquarium van minstens 50l is aan te raden. Om het licht te dimmen is veel beplanting handig.

Je kunt kegelvlekbarbelen hier online kopen.

Harlequin Rasbora
Harlequin Rasbora door mikehartz

Endlergup (Poecilia wingei)

Guppen zijn als jarenlang immens populair als beginnersvis door hun mooie felle kleuren en de snelle kweek, maar helaas zijn de meeste guppies in de dierenwinkel zo vaak behandeld met medicatie en slecht gekweekt dat ze zwak en vatbaar voor ziektes zijn. Helemaal niet meer zo’n beginnersvis dus, want het kan soms nog best een uitdaging zijn om ze in leven te houden. Gelukkig is er een alternatief! Endlerguppen zijn een wildvorm van de normale gup; dit betekent dat ze meestal een stuk sterker zijn dan de doorgekweekte sluiervorm. Tegelijkertijd zijn ze wel nog steeds actief en leuk om naar te kijken.

Net als alle guppen kweken Endlers erg snel – als je geen tijd, ruimte of geld hebt voor al deze babyvissen is het misschien een goed idee om een groepje met alleen maar mannetjes te overwegen. Houd Endlerguppen in groepen in ingedraaide aquariums van minstens ongeveer 60 liter. In tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt is een verwarming nodig: 24-27 °C is beter voor deze visjes dan kamertemperatuur. Wat betreft bakgenootjes zijn Endlers niet heel erg kieskeurig, maar vermijd agressieve vissen of vissen die juist niet goed tegen het actieve gedrag van guppen kunnen, zoals betta’s.

Je kunt Endlerguppen hier online kopen.

8480264174 696218e95c
endlers by irineuklosowski

Chinese danio (Tanichthys albonubes)

Deze scholenvis is het perfecte voorbeeld van ‘klein maar fijn’ en kan met zijn mooie kleuren en actieve schoolgedrag een prachtige blikvanger zijn. Daarnaast zijn ze ook nog behoorlijk taai, prima voor beginners dus.
De temperatuur waaraan ze in de natuur blootgesteld worden varieert van 5-30 °C, wat betekent dat ze gehouden kunnen worden in onverwarmde aquaria, normale tropische bakken (met een temperatuur van maximaal ongeveer 23 °C) en, in de zomermaanden, in vijvers.

Houd Chinese danio’s in groepen van minstens ongeveer 6 (hoe meer hoe beter) in een langgerekt aquarium; ze zijn gek op baantjes trekken en houden dus van veel ruimte.

Je kunt Chinese danio’s hier online bestellen.

Betta (Betta splendens)

Hoewel de meeste betta’s niet langer dan een paar maanden leven door slechte verzorging (de “betta-kom” lijkt tegenwoordig al bijna net zo populair als de goudviskom), is een betta die in een geschikt aquarium wordt gehouden erg taai en een prima beginnersvis. Ze stellen niet veel eisen aan de watersamenstelling (zolang het aquarium goed ingedraaid is), zijn prachtig gekleurd en tonen erg interessant gedrag naar hun eigenaar toe.

Een solitaire betta (de meeste betta’s uit de dierenwinkel zijn mannelijk) kan in een bak van minstens 30 cm gehouden worden, mits deze goed beplant is met veel verstopplekjes. Als je je betta liever wilt houden met andere vissen is een bak van minstens ongeveer 50 cm aan te raden. Betta’s zijn erg kieskeurig wat betreft bakgenootjes; ze kunnen agressief en territoriaal zijn en leven het liefst samen met kalmere vissen.

Voor meer informatie over betta’s, zie het visprofiel!

Zebra danio (Danio rerio)

De zebradanio is een scholenvis die al vele jaren aanwezig is in de aquariumhobby. Niet gek, want ze zijn actief, mooi en vrij sterk. Goed verzorgde exemplaren kunnen tot 5 jaar oud worden! Wel geen vis voor het volledig tropische aquarium: zebradanio’s die permanent in tropische bakken worden gehouden leven vaak een stuk korter dan exemplaren in onverwarmde bakken of zomervijvers.

Zebradanio’s worden ongeveer 6 cm en zijn actieve zwemmers, dus een lang aquarium vanaf 80 cm is aan te raden zodat ze genoeg ruimte hebben. Ze zijn over het algemeen vrij vreedzaam en laten de meeste vissen met rust, maar probeer bakgenootjes met lange vinnen te vermijden. Hier willen zebradanio’s namelijk nog wel eens aan knabbelen.

Je kunt zebradanio’s hier online bestellen.

4495629255 69ee0060e6 n
voom by bob_jenkins on Flickr.

Als je nog meer vissen weet die makkelijk te houden zijn en geschikt voor de lijst, aarzel dan niet om hieronder een comment te plaatsen!


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

11 thoughts on “6 vissen voor beginners”

  1. Ook zitten er in die bestaande bak nog kleine slakjes (alles zo goed mogelijk uitgespoeld), op wat voor een manier kan ik die het beste verwijderen?

    Reply
    • Hoi, ik zie een paar dingen in je comment die niet kloppen. 10 tot 12 dagen wachten is niet correct. Je moet een aquarium inderdaad indraaien en wachten, maar daar komt zeker meer bij kijken dan alleen wachten en het duurt meestal ook wat langer. Dit artikel gaat hierover en ik kan je dus ook zeker aanraden om het helemaal te lezen.
      Daarnaast hoef je het filter niet daadwerkelijk te verschonen door de sponzen te vervangen, dit is zelfs erg slecht voor je aquarium. Als het filter capaciteit lijkt te verliezen kun je bij het verwisselen van water een emmer apart houden om de filtersponzen in schoon te knijpen.
      Water verwisselen doe je wanneer het aquarium klaar is met indraaien (zie het artikel) en wanneer de vissen erin zitten elke week.
      Om een goed ecosysteem op te bouwen kan ik je verder echt aanraden om niet teveel vissen te nemen. In een 80cm bak zou ik gaan voor één kleine soort in elke waterlaag en het daarbij houden.
      Succes!

      Reply
  2. Mijn zoon heeft een bak van 80x30x50 cm met alles erbij(pomp,filter,verwarming), nu zijn we begonnen met substraat, zuurstofplanten en hebben leidingwater gebruikt….we moeten 10 tot 12 dagen wachten voor er vissen in kunnen, hoe vaak moet ik het filter de komende twee maanden verschonen, en moet ik ook in die tijd 20% water vernieuwen?
    we willen een goed ecosysteem opbouwen, waar moet ik verder nog aan denken?

    Reply
  3. En wat te denken van zwaarddragers, plaatjes en black molly’s? Dat zijn toch ook beginnersvisjes, of vergis ik me nu?

    Reply
    • Molly’s zijn eigenlijk vooral brakwatervissen, dus die zou ik niet aanmerken als beginnersvissen. Zwaarddragers en platy’s inderdaad misschien wel!

      Reply
  4. goeie dag best wel grappig om te lezen dat ik toevallig 1 van de moeilijkste vissen heb voor beginners .
    ik heb toevallig een paar jaar geleden 2 sluierstaarten gekregen die nog steeds leven .
    maar goed daar heb ik ook wel wat voor over gehad .
    nu ben ik toe aan een nieuwe uitdaging en probeer me in te lezen in deze vissen materie .
    het valt me op dat hier geen eenduidige info over is .
    want op de ene site staat dat de guppy echt een vis is voor beginners terwijl jullie dat dan weer afraden .
    het is nog niet zo simpel merk ik

    Reply
    • Simpel is het inderdaad zeker niet, omdat het voor een groot deel toch afhankelijk van meningen is. Ik vind zelf dat guppies niet makkelijk zijn omdat ze zo snel ziek worden, anderen vinden ze wel makkelijk omdat ze niet zo gevoelig zijn voor waterwaarden en makkelijk kweken. Zoals gezegd in het artikel vind ik endler guppen een goed alternatief omdat die niet zo snel ziek worden.

      Sluierstaarten zijn echt een gevalletje apart omdat mensen altijd denken dat ze makkelijk te houden zijn, maar je zult zelf ook wel al gemerkt hebben dat ze toch wel meer nodig hebben dan je in eerste instantie denkt. Wel fantastische vissen om te houden, maar niet altijd even makkelijk omdat ze naast het nodig hebben van een grote bak ook nog wat sneller ziek worden.

      Succes met het verder inlezen! Als de materie verwarrend is probeer ik zelf altijd gewoon zo veel mogelijk te lezen en het dan zelf te combineren tot wat waarschijnlijk het dichtst bij de waarheid zit. 😀

      Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.