Visprofiel: Vuurgarnaal | Neocaridina heteropoda

Mari

Mari

LAST UPDATED:

Cherry Shrimp

Sharing is caring!

Vuurgarnalen zijn de meest voorkomende dwerggarnalen in de aquariumhobby. Ze zijn geliefd om hun rode kleur en snelle kweek en kunnen in bijna elk vreedzaam gezelschapsaquarium geïntroduceerd worden als opruimers.

Lees verder voor alles wat je moet weten over het houden van vuurgarnalen!

Naam:

Bakgrootte 20L
Temperament Vreedzaam
Dieet Omnivoor
Temperatuur 14-30 °C
pH 6.5-8
Lengte 2.5 cm

Neocaridina heteropoda var. Red, vuurgarnaal, kersengarnaal, vuurtjes

Vuurgarnaal natuurlijk leefgebied:

Waar de wildvorm van de vuurgarnaal in het wild vooral wordt gevonden is nog vrij veel discussie over. Waarschijnlijk Taiwan, China en andere delen van Azië. Sommige bronnen hebben het over poelen en langzaam stromende rivieren, terwijl anderen zeggen dat ze ook voorkomen in sneller stromende delen en zich dan beschermen door beschutting te zoeken achter stenen en planten.

Vuurgarnaal uiterlijk:

Vuurgarnalen zijn dwerggarnalen, wat betekent dat ze klein blijven – vrouwtjes bereiken een lengte van maximaal ongeveer 2 cm, terwijl de mannetjes nog kleiner zijn. De rode kleur waar deze garnaaltjes om bekend staan is bij vrouwtjes ook feller dan bij de mannetjes. Daarnaast kun je vrouwtjes herkennen aan de trosjes gele of groene eitjes die ze vaak onder hun pootjes meedragen.

Vuurgarnaal benodigdheden:

Groepen vuurgarnalen (het liefst 5 of meer!) doen het goed in allerlei soorten aquariums; grotere gezelschapsbakken zonder al te veel vraatzuchtige bakgenootjes, maar ook nano-aquariums. Introduceer vuurgarnalen alleen in aquariums die volledig ingedraaid zijn – ze reageren niet goed op ammoniak en nitriet omdat ze vrij gevoelig zijn. Medicatie met koper erin is ook geen goed idee, dit is voor garnalen dodelijk en heeft al menig aquariaan zijn hele kolonie gekost.

Cherry ShrimpZolang er genoeg planten, hout en andere verstopplekjes zijn kunnen vuurgarnalen prima gehouden worden met grotere bakgenootjes die er zo nu en dan wel eentje lusten. Ze kweken namelijk meestal sneller dan ze opgegeten kunnen worden. Dit is natuurlijk wel altijd een gok die je waagt – sommige vissen zijn namelijk wèl in staat om een complete kolonie vuurgarnalen uit te roeien. Voorbeelden hiervan zijn vissen die houden van jagen, zoals agressieve cichliden, kogelvissen en betta’s.

Als je je vuurgarnalen echt als blikvanger wilt of als je er zo veel mogelijk wilt kweken (bijvoorbeeld om te verkopen of als levend voer), is een kleine bak met alleen vuurtjes vaak het handigste. Vreedzame bakgenootjes zoals Otocinclus (Otocinclus spp.) of dwergcorydoras (Corydoras habrosus) blijven meestal ook van zelfs de jongste garnaaltjes af, dus dit is ook een mogelijkheid. Op deze manier kunnen de vuurgarnalen meer nageslacht voortbrengen en zullen ze zich minder verstoppen.

Vuurgarnaal voeding:

Vuurgarnalen eten bijna alle soorten voedsel die ze kunnen vinden en vormen dus een goede schoonmaakploeg voor het aquarium. In gezelschapsbakken kunnen ze meestal leven van voedselrestjes en kleine deeltjes die ze tussen de planten en algen vinden; als extraatje kun je speciaal garnalenvoer, geblancheerde groenten en algentabletten voeren.

In een bak met alleen maar vuurtjes kun je het beste elke dag een paar speciale garnalenkorrels voeren. Let er wel op dat onopgegeten voedselrestjes na een paar uur verwijderd moeten worden, anders kunnen er ammoniak- en nitrietpieken optreden.

Vuurgarnaal gedrag:

Vuurgarnalen zijn erg vreedzaam. Het grootste deel van de tijd zijn ze bezig met eten zoeken. Zwangere vrouwtjes zijn daarnaast altijd erg druk met hun eitjes te voorzien van zuurstof door er vers water langs te wapperen. Tijdens een voerbeurt zijn vuurgarnalen er vaak als eerste bij: dan stormt de hele groep op het voer af om zoveel mogelijk te eten, wat een erg leuk gezicht is.

Vuurgarnaal kweken:

Een groot gedeelte van wat vuurgarnalen zo populair maakt bij beginners is hoe makkelijk het is om ze te kweken! Goede waterkwaliteit en genoeg voer is genoeg om ervoor te zorgen dat de vrouwtjes bijna 24/7 eitjes bij zich dragen. Elke 30-40 dagen komen deze eitjes uit, met als resultaat miniatuurversies van de ouders. Deze kleintjes zijn in het begin vrij moeilijk te zien door hun grootte en het feit dat ze de rode kleur pas na een tijdje ontwikkelen. Daarnaast spenderen ze de eerste paar dagen/weken vooral met verstoppen, omdat ze erg kwetsbaar zijn. Om te zorgen dat ze kunnen overleven als er vissen in de bak zitten die wel een garnaaltje lusten kun je een pluk javamos in de bak leggen.

Vuurgarnaal kopen:

Vuurgarnalen zijn te vinden in de meeste aquariumwinkels. Daarnaast kun je vuurgarnalen online kopen bij Corydora.nl.


[youtube url=http://www.youtube.com/watch?v=fuCLx0jhRvo&rel=none]


Als je nog vragen hebt over vuurgarnalen of je eigen ervaringen ermee wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Coverfoto: Red Cherry in the Sun by joachimp

Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.