Visprofiel: Indische modderkruiper | Pangio kuhlii

Mari

Mari

LAST UPDATED:

pangio kuhlii

Sharing is caring!

Kuhli’s, ook wel bekend als Indische modderkruipers, zijn kleine geel-bruin gestreepte bodemvissen die wel wat weg hebben van slangetjes. Ze worden gewaardeerd om hun vreedzame aard en interessante gedrag en vormen een leuke toevoeging aan rustige gezelschapsaquaria.

Lees verder voor alles wat je moet weten over het houden van Kuhli’s!

Naam

Aquariumgrootte 80 centimeter
Temperament Vreedzaam
Dieet Carnivoor
Temperatuur 23-26°C
pH 5.5-7

Pangio kuhlii, Indische modderkruiper, slangenvisje. Bekend onder meerdere foutieve benamingen, zoals Pangio acanthophthalmus

Natuurlijk habitat Indische modderkruiper

In het wild is de Kuhli te vinden in traag stromende rivieren en moerassen in Indonesië, waar het water zacht, donker gekleurd en zuur is. Het substraat bestaat uit zand en bladeren waar de Kuhli’s zich in grotere groepen tussen verstoppen.

Indische modderkruiper uiterlijk

Zoals eerder vermeld hebben Kuhli’s een slangachtig uiterlijk en een verticaal geel met bruin strepenpatroon. Net als andere modderkruipersoorten hebben ze baarddraden rond de bek die gebruikt worden om het substraat om te woelen en voedsel te vinden. Met een maximale lengte van ongeveer 10 centimeter zijn ze één van de kleinere modderkruipers.

Geslachtsonderscheid is bij Kuhli’s niet eenvoudig, hoewel de vrouwtjes groter en ronder zijn dan de mannetjes, vooral wanneer het bijna tijd is om eitjes te leggen.


[youtube url=https://www.youtube.com/watch?v=6bQejPql3uo&rel=none&w=400&h=250]


Indische modderkruiper benodigdheden

Kuhli’s blijven relatief klein en hebben geen al te groot aquarium nodig, hoewel voldoende bodemoppervlak belangrijk is. Dit maakt een langer, rechthoekig aquarium een betere keus dan een vierkante of hoge bak. Als substraat is zand aan te bevelen, aangezien modderkruipers met behulp van hun baarddraden rondwoelen op zoek naar voedsel. Dit is niet mogelijk op grind en scherpere steentjes kunnen de baarddraden zelfs beschadigen.

In het wild leven Kuhli’s in grotere groepen in donkere habitats met veel verstopplekken. In een open aquarium zonder verstopplekken en soortgenoten kun je ze dus niet houden – een aquarium ingericht zoals in het filmpje hierboven is een veel beter idee. Een groep van minimaal 5 Kuhli’s is geen overbodige luxe, en zoals bij de meeste scholenvissen geldt ook hier: hoe meer, hoe beter. Pas als ze voldoende soortgenoten om zich heen hebben voelen deze vissen zich veilig genoeg om zich te tonen. Echter moeten ze ook altijd genoeg plaatsen hebben om zich terug te trekken. Van bijvoorbeeld een garnalenflat zullen ze dankbaar gebruik maken door zich er in groten getale in op te ‘stapelen’.

Kuhli’s zijn erg vreedzaam en moeten gehouden worden met andere kalme vissoorten.

Indische modderkruiper dieet

Kuhli’s zijn grotendeels carnivoor. In het aquarium kun je ze voeren met zinkende tabletten, maar zorg dat er altijd voldoende variatie is door regelmatig diepvriesvoer of levend voer aan te bieden.

Mi kuhli otra vez.
Mi kuhli otra vez. door fungus_among_us

Indische modderkruiper gedrag

Kuhli’s zijn erg vreedzaam tegenover soortgenoten en medebewoners, wat ze geschikt maakt voor zelfs de kalmste visbestanden. Elke aquariaan die ooit Kuhli’s heeft gehouden zal je vertellen dat hun gedrag het leukste aspect aan deze vissen is: ze zijn er gek op om zich samen te verstoppen, liefst met zoveel mogelijk soortgenootjes tegelijk. Zelfs in de kleinste kiertjes kun je dus onverwacht een ‘stapel’ Kuhli’s aantreffen!

Indische modderkruiper kweken

Erg duidelijke kweekverslagen zijn voor deze vis niet te vinden, hoewel er wordt aangeraden de kweek te stimuleren door een waterwissel te doen met koeler water. De eitjes worden afgezet op planten en hout. Na het uitkomen voeden de jongen zich met microdeeltjes; zodra ze groot genoeg zijn kun je ook microwormen en uiteindelijk groter voedsel aanbieden. Het water dient schoon en stabiel gehouden te worden.

De video hieronder toont het nachtelijke paargedrag van Kuhli’s.


[youtube url=https://www.youtube.com/watch?v=P0zqTYvAXdw&rel=none&w=400&h=250]


Als je nog meer vragen hebt over het houden van Kuhli’s of als je je ervaringen met deze leuke bodembewoners wilt delen laat dan hieronder een comment achter!

Coverfoto: Nathalie Nyman


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.