Visprofiel: Guppy | Poecilia reticulata

Mari

Mari

PUBLISHED:

Guppy fish Poecilia Reticulata

Sharing is caring!

Guppies zijn één van de populairste aquariumvissen en voor velen het eerste dat opkomt als ze aan aquariums denken. Met hun kleurrijke uiterlijk, leuke gedrag en hoog activiteitsniveau zorgen ze voor een vrolijke noot in het aquarium. Echter zijn ze, net als veel andere populaire vissoorten, nog vaak het slachtoffer van een gebrek aan kennis over de correcte verzorging. Ze eindigen vaak in een kommetje, wat totaal geen geschikte omgeving is.

Lees verder voor alles dat je moet weten over het starten van een guppy aquarium en het verzorgen van guppies!

Naam

Aquariumgrootte 60 cm
Temperament Vreedzaam
Dieet Insectivoor
Temperatuur 18-29°C
pH 7.5-8.0

Guppy, Poecilia reticulata, miljoenenvisje

Natuurlijk habitat guppy

Guppies zijn over de gehele wereld ingevoerd om muggen en ziekten als malaria te bestrijden en losgelaten door onvoorzichtige aquarianen. Van nature komen ze voor in Venezuala, Brazilië en verschillende eilanden in de Caraïbische Zee. Hoewel ze een voorkeur hebben voor sterk beplante stroompjes en poelen kunnen ze zich aanpassen aan bijna alle zoetwaterhabitats en zijn ze zelfs te vinden in brakwater!

Uiterlijk guppy

Het uiterlijk van de gup is één van de voornaamste redenen voor de populariteit van dit visje. Hoewel vrouwtjes en wildtype guppen meestal grijsbruin met wat kleine kleurplekken zijn, zijn de selectief gekweekte mannen verkrijgbaar in allerlei kleuren, patronen en vintypen. De staartvin is vaak erg lang en sierlijk.

Vrouwtjes kunnen tot twee keer zo groot worden als mannetjes en een grootte bereiken van ongeveer 6 cm. Wanneer ze zwanger zijn is er een donkere vlek achter de buik te zien en worden ze een stuk ronder dan normaal.

Leapord Guppy
Leapord Guppy door taranjeet_jsr

Guppy benodigheden

  • Om guppies te houden heb je geen groot aquarium nodig; kommetjes zijn totaal niet geschikt maar een aquarium van 60 cm is al genoeg voor een redelijke groep guppen (6 of meer). Omdat deze visjes zo actief zijn is het een goed idee om voor een rechthoekige bak te gaan, dit biedt wat meer zwemruimte.
  • Omdat ze van nature voorkomen in sterk beplante gebieden zullen guppies zich het veiligst voelen in aquariums met planten en decoraties zoals hout. Als je de zaak realistisch maar simpel wilt houden is Cabomba een goede keus: dit plantje komt van nature voor in het habitat van de guppy.
  • Een pH van minstens 7 en relatief hard water is aan te raden als je guppies wilt houden, aangezien ze niet goed tegen zachter water kunnen. Interessant genoeg kunnen ze, net als andere levendbarenden zoals molly’s, ook in brak water gehouden worden. Een goede optie voor een vreedzaam brak aquarium dus.
  • Houd guppen altijd in een gefilterd en volledig ingedraaid aquarium. Door hun lange staarten kunnen ze vaak niet zo goed tegen snel stromend water; een filter met een spray bar in plaats van één harde straal, zoals deze, kan helpen. Zorg dat het water altijd schoon is en dat de nitriet- en ammoniakwaarden altijd 0 bedragen, want deze commercieel gekweekte visjes kunnen vaak nogal zwak zijn en slechte waterwaarden leiden al snel tot ziekte!
Guppy
Guppy by lens-flare-de

Guppy medebewoners

Hoewel ze soms nog wel eens een hap uit de staarten van langvinnige medebewoners (inclusief andere guppen) willen nemen zijn guppies over het algemeen vreedzaam te noemen. Ze moeten dan ook altijd alleen met andere vreedzame vissen worden gehouden. Voorbeelden hiervan zijn andere levendbarenden zoals platy’s en molly’s, kleine scholenvissen en meervallen zoals Corydoras of Ancistrus.

Bij het uitzoeken van guppies is het belangrijk om er rekening mee te houden of je met de visjes wilt kweken of niet. Omdat ze zich zo snel vermenigvuldigen zullen er in een mum van tijd jongen verschijnen; is dit gewenst? Heb je er de ruimte voor of kun je ze ergens anders kwijt? Als dit het geval is kun je gaan voor 2 vrouwtjes per mannetje (dit zodat de vrouwtjes ook nog een beetje rust krijgen). Als je geen jongen wilt is het beter om alleen mannetjes te nemen.

Guppy dieet

De omhoogstaande bek verraadt het al: guppies zijn insectivoren. In het wild eten ze kleine beestjes die in het water belanden en natuurlijk muggenlarven, de reden dat ze op zoveel plekken geïntroduceerd zijn. Ook algen staan soms op het menu, vooral als er weinig ander voedsel voorhanden is.

In het aquarium eten guppen vrijwel alles. Het gemakkelijkst is om ze kleine korrels te voeren, normaal visvoer is vaak wat aan de grote kant. Een gevarieerd dieet is zoals altijd belangrijk, dus zorg regelmatig voor afwisseling met bijvoorbeeld diepvriesvoer of levend voer.

Guppy gedrag

Zoals eerder besproken zijn guppies erg vreedzaam. Ze worden graag in groepen gehouden en zullen vooral tijdens het voeren en wanneer ze nerveus zijn dicht bij elkaar blijven. Het zijn actieve zwemmers die constant in beweging zijn; mannetjes zijn altijd bezig met het achtervolgen van vrouwtjes en laten zich van hun beste kant zien door zich in vreemde bochten te wringen en de vinnen te tonen.

Guppies leren al snel waar hun voedsel vandaan komt en reageren hier sterk op. Iedereen kent het fenomeen van een drukke bak met guppies in een aquariumwinkel, waarbij de visjes massaal in de richting zwemmen van elke persoon die dichtbij komt. Een vinger of hand wordt al snel aangezien voor voedsel en achtervolgd!


[youtube url=https://www.youtube.com/watch?v=epR5tK2U958&rel=none&w=450&h=300]


Guppy kweken

Guppies worden gezien als één van de gemakkelijkste aquariumvissen als het op kweken aankomt. Zet mannetjes en vrouwtjes in één aquarium en er zullen gegarandeerd jongen verschijnen. Hoewel volwassen exemplaren graag een jong gupje lusten zullen in beplante aquariums meestal genoeg jongen overleven, dus je hoeft ze niet apart te zetten.

Als je je serieus wilt gaan bezighouden met het kweken van guppies zorg dan dat je je vissen van een verantwoordelijke kweker koopt en niet bij een dieren- of aquariumwinkel waarbij je niet weet waar de beestjes precies vandaan komen. Massaal gekweekte dierenwinkelguppen hebben namelijk vaak verborgen gebreken die kunnen worden doorgegeven aan het nageslacht, terwijl serieuze (hobby)kwekers hun best doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen.


Als je nog meer vragen hebt over guppies houden of je eigen ervaringen met dit vrolijke aquariumvisje wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Coverfoto: Female guppy (Poecilia reticulata) door tartaruga33

Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.