Visprofiel: Goudvis | Carassius auratus

Mari

Mari

LAST UPDATED:

common goldfish

Sharing is caring!

De gewone huis-, tuin- en keukengoudvis is al sinds jaar en dag de grote favoriet als het aankomt op ‘gemakkelijke’ huisdieren. Veel mensen zullen verbaasd zijn om te horen dat de klassieke goudviskom eigenlijk helemaal niet geschikt is om goudvissen in te houden. Maar wat heeft onze oranje vriend dan wèl voor leefomgeving nodig?

Lees verder voor alles dat je moet weten over het houden van goudvissen, medebewoners, wat je ze voert en hoe je ze kweekt!


Dit is een visprofiel voor de gewone goudvis. Als je informatie zocht over sluierstaartgoudvissen kun je die hier vinden. Voor meer informatie over waarom goudviskommen not done zijn is er het artikel waarom zijn goudviskommen slecht?.


Naam

Vijvergrootte 350-400L per vis
Temperament Vreedzaam
Dieet Omnivoor
Temperatuur Seizoensgebonden
pH 7-8

Carassius auratus, goudvis. Hieronder vallen de gewone goudvis, shubunkin en komeetstaart goudvis.

Natuurlijk habitat goudvis

De goudvis zoals wij deze kennen komt van nature niet voor in het wild. Zijn voorvader, de giebel (Carassius gibelio) komt vooral voor in Azië.

Goudvis uiterlijk

Je kunt gewone goudvissen onderscheiden van sluierstaarten aan de hand van hun staartvorm, ze hebben namelijk een enkele staart in plaats van een dubbele. Daarnaast kun je kijken naar de lichaamsvorm: sluierstaarten hebben een rond lichaam terwijl gewone goudvissen een slankere, gestroomlijnde vorm hebben.

De voorvader van de goudvis, de giebel, heeft een grijze kleur. Door selectief kweken is de gewone goudvis die wij kennen verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals geel, oranje, groen/bruin, calico en wit. Goudvissen worden groter dan vaak gedacht wordt en kunnen een volwassen lengte tot wel 30 centimeter bereiken.

Mannelijke en vrouwelijke goudvissen onderscheiden kan een uitdaging zijn maar het is niet onmogelijk. Volwassen, geslachtsrijpe mannetjes hebben namelijk witte puntjes (paaipukkels) op hun kieuwdeksels en borstvinnen. Dit kan een symptoom van ziekte lijken, maar is niets om je zorgen over te maken en betekent dat de vis klaar is om zich voort te planten. In het paarseizoen kun je de vrouwtjes daarnaast herkennen aan hun rondere vorm.

Carassius cfr gibelio
Carassius cfr gibelio door sanmartin

Goudvis benodigdheden

Zoals vermeld worden gewone goudvissen erg groot. In tegenstelling tot wat veel dierenwinkels beweren passen ze hun grootte niet aan de grootte van het kommetje of aquarium aan. Ze zijn dus niet geschikt om in kleine bakjes gehouden te worden en zijn eigenlijk ook helemaal geen aquariumvissen. Hoe en waarom precies lees je hier.

De vraag rijst dus: hoe dien je een goudvis te huisvesten? Het antwoord is: in een vijver. Goudvissen zijn simpelweg te groot en actief om in een aquarium te houden, ze horen in groepen thuis in vijvers van minstens ongeveer 1200 liter (diep genoeg om niet te bevriezen tijdens de winter). Om de grote hoeveelheid afval die een goudvis produceert te verwerken is een sterk vijverfilter daarnaast nodig, tenzij de vijver erg laagbezet is en/of erg veel planten bevat.

Als je een sterk filter gebruikt kun je 350-400 liter per goudvis rekenen. Dit garandeert dat de vissen de ruimte hebben om te groeien.

Untitled
Untitled door nuanc

Goudvis medebewoners

Wat betreft medebewoners zijn er bij een goudvisvijver een aantal opties. Goudvissen worden vaak samen gehouden met koi: beiden zijn vreedzame karpersoorten die goed gecombineerd kunnen worden. Koi worden echter een stuk groter dan goudvissen en hebben een zeer grote vijver nodig, waardoor ze niet een vis zijn om zomaar te kopen.

Kikkers zijn een andere optie. Deze hoef je niet zelf te kopen: meestal vinden ze je vijver na een tijdje vanzelf. Als je geluk hebt worden niet alle kikkereitjes en kikkervisjes opgegeten door de goudvissen en zul je de populatie elk jaar zien groeien.

Goudvis dieet

Goudvissen zijn omnivoren die prijs stellen op een gevarieerd dieet. In een vijver is vaak redelijk wat voedsel beschikbaar in de vorm van algen, insectenlarven en plantjes, maar het blijft natuurlijk belangrijk om voldoende bij te voeren. Dit kun je doen met een pelletvoer van hoge kwaliteit zoals Hikari. Daarnaast kun je ook diepvriesvoer en geblancheerde groenten zoals erwtjes, courgette en sla geven.

Gedurende de winter is het voeren van de vissen niet nodig.

Goudvis gedrag

Goudvissen zijn echte groepsvissen en ze zullen dan ook goed scholen, vooral wanneer er gevaar dreigt. Zonder deze ‘safety in numbers’ zal een goudvis zich kwetsbaar voelen, wat kan leiden tot stress en stressgerelateerde ziekten. Houd goudvissen dan ook nooit voor langere perioden alleen.

Tijdens de kweekperiode kan het er bij goudvissen nogal ruw aan toe gaan. Dit kan verwarrend zijn voor beginnende vijverhouders, aangezien het soms lijkt alsof de vissen agressief gedrag vertonen. Als het er echt hard aan toe gaat houd dan de vrouwtjesvissen goed in de gaten, zeker als er meer mannetjes dan vrouwtjes zijn. Door het eindeloze achtervolgen kunnen ze nog wel eens beschadigd raken.

goldfish
goldfish door riviera2008

Goudvis kweken

Het kweken van de gewone goudvis is niet moeilijk. Als de vissen gezond en geslachtsrijp zijn gebeurt dit meestal vanzelf. De mannetjes ontwikkelen dan paaipukkels en de vrouwtjes krijgen een ronde vorm door de eitjes die ze meedragen. Het achtervolg- en duwgedrag begint dan al snel.

Als je goudvissen wilt kweken in je vijver maar merkt dat dit nog niet gebeurt kun je wat plantjes toevoegen aan de vijver. Deze worden gebruikt om de eitjes op af te zetten en de jongen kunnen zich erin verstoppen tot ze groot genoeg zijn.

Omdat goudvissen zo snel kweken kun je al snel tegen overbevolking aanlopen. Zorg dat je dus een plan B hebt voor het teveel aan vissen, maar laat ze nooit los in het wild: dit kan erg beschadigend zijn voor lokale habitats.


Als je nog vragen hebt over het houden van goudvissen of als je je ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Cover foto: Goldfish door sblackley


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.