Visprofiel: Dwarsbandsnoekje | Epiplatys dageti

Mari

Mari

LAST UPDATED:

red-chinned panchax

Sharing is caring!

Als je graag eens killivissen wilt houden maar nog weinig ervaring hebt kan Epiplatys dageti (ook wel bekend als het dwarsbandsnoekje, niet te verwarren met de populairdere Epiplatys annulatus) een leuke optie zijn. Deze groepsvissen kunnen in gezelschaps- of speciaalaquaria gehouden worden, kweken gemakkelijk en vertonen onderling interessant gedrag.

Lees verder voor alles wat je moet weten over het houden van dwarsbandsnoekjes!

Naam

Aquariumgrootte 80 cm
Temperament Kan agressief zijn
Dieet Carnivoor
Temperatuur 20-27°C
pH 6-7

Epiplatys dageti, Epiplatys dageti monroviae, dwarsbandsnoekje. De ‘monroviae’ variant heeft 6 verticale strepen in plaats van slechts 5.

Natuurlijk habitat dwarsbandsnoekje

Het dwarsbandsnoekje komt van nature voor in West-Afrika. Hier leven ze dicht bij de kust in kalme, sterk begroeide en donkere rivieren en moerassen. In het aquarium waarderen ze dan ook een vergelijkbare inrichting.

Uiterlijk dwarsbandsnoekje

Dwarsbandsnoekjes zijn meerjarige killivissen die een maximale grootte van ongeveer 4.5 cm kunnen bereiken. Met hun omhoog wijzende bek, lichtbruin lichaam en donkerbruine verticale strepen lijken ze sterk op verwante killisoorten. Hoewel ze wat minder kleurrijk zijn Epiplatys annulatus (clown killivis) vormen ze met hun opvallende strepen nog steeds een mooie blikvanger.

Mannetjes zijn te onderscheiden van vrouwtjes aan de hand van de geel en blauwe kleuren op hun vinnen en hun grootte. Het grootste verschil is echter hun feloranje kin.
epiplatys dageti

Benodigdheden dwarsbandsnoekje

Het dwarsbandsnoekje is geen al te moeilijke vis. Ze kunnen het goed doen in sommige gezelschapsaquaria, maar houd er rekening mee dat ze vooral op latere leeftijd wat agressievere trekken kunnen gaan vertonen. Dit maakt ze geen goede medebewoners bij erg kalme en vreedzame vissen of kleinere soorten: die kunnen hierdoor gestrest raken of zelfs gezien worden als snack. In kleinere aquaria is het ook aan te raden om verder geen andere soorten in de bovenste waterlaag te houden. Grotere tetra’s, Corydoras en dwergcichliden kunnen een goede combinatie vormen.

Omdat dwarsbandsnoekjes niet al te klein zijn en daarnaast in groepen gehouden moeten worden is een aquarium van minstens 80 cm (75-112L) een goed idee. Het wateroppervlak dient kalm te zijn, dus houd hier rekening mee wat betreft filtratie. Drijfplanten kunnen helpen de filterstroming te breken en zullen gewaardeerd worden vanwege de beschutting die ze bieden.

Dieet dwarsbandsnoekje

Dwarsbandsnoekjes zijn carnivoren die actief jagen. Hun omhoog wijzende bek verraadt het dieet: ze eten in het wild vooral insecten van het wateroppervlak. In het aquarium accepteren ze ook vlokken en klein granulaat zoals dit. Zorg wel voor voldoende variatie door ook diepvriesvoer en levendvoer aan te bieden. Leuk hierbij is om bijvoorbeeld zelf fruitvliegen of watervlooien te kweken.

Houd er rekening mee dat dwarsbandsnoekjes ook met alle plezier snoepen van jonge visjes en dwerggarnalen.


[youtube url=https://www.youtube.com/watch?v=K29iPXpmpLw&rel=none&w=400&h=250]


Gedrag dwarsbandsnoekje

Net als de andere Epiplatys soorten vertonen dwarsbandsnoekjes interessant gedrag; de video hierboven toont bijvoorbeeld het paargedrag. Geslachtsrijpe mannetjes zullen territoria vormen en deze gebieden en de vrouwtjes hierin met hand en tand verdedigen. Je zult ze dan ook regelmatig hun dominantie zien tonen en kleine ‘ruzies’ tussen mannetjes breken regelmatig uit. Agressie tegenover andere vissoorten en fatale gevechten blijven echter over het algemeen uit.

Als je wilt dat je dwarsbandsnoekjes hun natuurlijke gedrag vertonen zorg dan dat het natuurlijke habitat wordt nagebootst en dat de groep groot genoeg is, want net als veel andere aquariumvissen zullen ze terughoudend en schuw worden als er te weinig soortgenoten in de buurt zijn

Dwarsbandsnoekje kweken

Het kweken van dwarsbandsnoekjes is geen al te grote uitdaging: de visjes zullen vaak uit zichzelf zonder speciale maatregelen al zorgen voor nageslacht. Als je ze actief wilt kweken werkt een aparte kweekbak met twee vrouwtjes per mannetje het best. Als de vissen gezond en geslachtsrijp zijn zullen ze al snel balts- en kweekgedrag beginnen te vertonen. De eitjes worden vervolgens afgezet op plantjes of afzetmoppen, dus zorg dat er hiervan voldoende aanwezig zijn.

Veel meer hoef je niet te doen! Als er meerdere mannetjes zijn zullen ze regelmatig met elkaar vechten om hun territoria te verdedigen. De vrouwtjes worden achtervolgd en ‘verleid’ en eitjes zouden binnen een paar dagen of weken moeten verschijnen. Je kunt de jongen dan vervolgens apart opkweken om te voorkomen dat ze ten prooi vallen aan hongerige ouders en te zorgen dat ze genoeg eten binnen krijgen. Net als bij veel andere babyvissen zijn infusoria in het begin het beste voer, hierna kun je overstappen op bijvoorbeeld pas uitgekomen artemia.


Als je nog meer vragen hebt over het houden van dwarsbandsnoekjes of je eigen ervaringen met dit leuke killivisje wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.