Visprofiel: Corydoras aeneus

Mari

Mari

PUBLISHED:

corydoras aeneus

Sharing is caring!

Corydoras aeneus is één van de bekendere en meest populaire Corydorassoorten die in de hobby te vinden zijn. Een gemakkelijk, vrolijk visje dat als bijkomende bonus verkrijgbaar is in verschillende kleuren zoals albino en zwart.

Lees verder voor alles dat je moet weten over het houden van Corydoras aeneus in het aquarium!


Dit Corydoras aeneus visprofiel is een gastartikel van Jan van Aqua-fish.net, vertaald door Aquariadise.


Aquariumgrootte 80 cm
Temperament Vreedzaam
Dieet Omnivoor
Temperatuur 22-26°C
pH 6-7

Algemene informatie

Corydoras aeneus komt van nature voor in Latijns-Amerika, namelijk in Argentinië, Colombia, en Venezuela. Hier zijn deze vissen in grote groepen in de rivieren te vinden.

Corydoras behoren tot de familie Callichtyidae en staan ook wel bekend als pantsermeervallen, een naam die zijn oorsprong vindt in de stevige platen die het lichaam van de vissen enige bescherming bieden tegen roofdieren. Ondanks zijn pantser is Corydoras aeneus met 6.5 cm geen al te grote vis en een aquarium met vreedzame medebewoners is daarom wel zo handig.

Corydoras aeneus
 Corydoras aeneus door Britzke

Corydoras aeneus benodigdheden

Corydoras aeneus blijft relatief klein en stelt geen al te ingewikkelde eisen aan het aquarium, waardoor het een geschikt visje voor beginners is. Een ingedraaid aquarium van minstens 80 cm is al voldoende voor een groepje.

  • Een lang aquarium heeft de voorkeur, aangezien Corydorassen bodembewoners zijn die in het wild in ondiepe rivieren leven.
  • Deze vissen dienen in groepjes of kleine scholen gehouden te worden. Het zijn erg sociale dieren die gezelschap van hun eigen soort nodig hebben om zich veilig te voelen, dus ga altijd voor een groep van minstens 6 of liefst nog meer exemplaren.
  • Hoewel je ook afgerond grind kunt gebruiken is zand de beste keus. Als de delicate baarddraden tijdens het grondelen beschadigd raken, bijvoorbeeld door scherp grind, kunnen ze namelijk al gauw gaan rotten.
  • Corydoras aeneus is een soort die redelijk schuw kan zijn en, naast een groepje van minstens 6 vissen, ook de veiligheid van voldoende planten en andere verstopplaatsen nodig heeft om zich veilig te kunnen voelen in het aquarium. Voeg hout, stenen en schuilholen toe om te voorkomen dat de vissen een onveilig gevoel hebben en zich gaan verstoppen.

Corydoras aeneus dieet

Het voeren van Corydoras en andere bodembewoners kan een uitdaging zijn, aangezien het voer in gezelschapsbakken vaak door andere vissen wordt opgegeten voor het de bodem kan bereiken. Om dit te voorkomen kun je Corydoras aeneus voeren nadat je de lampen van het aquarium hebt uitgedaan, wanneer de andere vissen gaan slapen en de Cory’s juist actief worden.

Corydoras aeneus is een omnivoor die het meeste voedsel dat aangeboden wordt zonder problemen zal accepteren. Goede zinkende pellets werken goed als hoofdvoer; algentabletten en zo nu en dan diepvriesvoer kunnen voor de afwisseling gegeven worden.

corydoras aeneus - bronze catfish
corydoras aeneus door h080

Corydoras aeneus kweken

De kweek van Corydoras aeneus is niet al te lastig, het is één van de gemakkelijkste Corydorassen om te kweken. Schaf om te beginnen een groep van minstens zes jonge exemplaren aan om te zorgen dat er minstens één paartje tussen zit. Je kunt de vrouwtjes herkennen aan hun lichaamsvorm. Deze is namelijk, vooral als ze eitjes in zich dragen, een stuk ronder.

Als de vissen uitgegroeid en geslachtsrijp zijn kan het conditioneren beginnen. Geef regelmatig levend- of diepvriesvoer om ervoor te zorgen dat de vissen sterk genoeg zijn voor het paaiproces en zorg dat het water lichtzuur en waterkwaliteit altijd zeer hoog is. Na een tijd zullen de vrouwtjes sterk opzwellen met eitjes tot ze uiteindelijk tonnetje rond zijn, zoals de vis op de afbeelding hierboven. Als de eitjes later nog verplaatst moeten worden kunnen er afzetmoppen of een paar plukken Javamos in de bak geplaatst worden; dit is echter geen garantie voor succes, aangezien Corydoras aeneus niet al te kieskeurig is wat betreft afzetlocaties.

Mannetjes zullen al snel beginnen met het achtervolgen van de vrouwtjes, die op hun beurt een plaats kiezen om af te zetten en deze poetsen. Vervolgens zal het vrouwtje beginnen het mannetje te achtervolgen, waarna de twee in een “T”-positie paaien en de eitjes afzetten. De eitjes (of de ouders) kunnen hierna verplaatst worden naar een andere bak. De eitjes komen na 4-5 dagen uit.

De jongen zullen de eerste 2-3 dagen leven van hun dooierzak, daarna is het tijd om te beginnen met voeren. Vanwege de geringe grootte van de babyvisjes zijn Infusoria of een andere zeer kleine voedselsoort hierbij noodzakelijk. Na een aantal weken zijn de jongen groot genoeg om net uitgekomen artemia te kunnen eten. Zorg gedurende het gehele proces dat de waterkwaliteit zeer hoog blijft.


[youtube url=https://www.youtube.com/watch?v=kpTv1fvpwJE&rel=none&w=400&h=200]


Als je nog vragen hebt over de verzorging van Corydoras aeneus of als je je ervaringen met deze vrolijke bodembewoner wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Coverfoto: cory and the cory bunch door mugley


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.