Visprofiel: Chinese danio | Tanichthys albonubes

Mari

Mari

LAST UPDATED:

White Cloud Mountain Minnow

Sharing is caring!

Hoewel Chinese danio’s vaak samen met tropische scholenvissen zoals tetra’s verkocht worden, zijn het eigenlijk geen echte tropische vissen. Ze kunnen zelfs behoorlijk lage temperaturen hebben en zijn daarom geschikter voor een onverwarmd aquarium.

Lees verder voor alles wat je moet weten over het houden van Chinese danio’s in het aquarium.


Dit artikel is een vertaling van een gastartikel door Victoria.


Aquariumgrootte 60 cm
Temperament Vreedzaam
Dieet Carnivoor
Temperatuur  15-22 °C
pH 6.0-7.0
gh/kh
5-20°H
Length 1-2" (~3cm)

Naam: Tanichthys albonubes, Chinese danio

Levensduur Chinese danio: 4-5 jaar

Natuurlijk habitat Chinese danio: Voorheen was de Chinese danio te vinden rond Mount Baiyun in Guangdong, China. Toen deze wateren vervuild raakten werd de vis tot 2001 uitgestorven geacht. In 2007 werd een aanvullende populatie ontdekt op het eiland Hainan, dat een provincie van China vormt. Hier leven de vissen in koele wateren in hooggelegen gebieden.

Uiterlijk Chinese danio: Chinese danio’s hebben het typische torpedovormige uiterlijk van kleine scholenvissen. Ze zijn licht groenbruin van kleur met een lichte streep langs de zijkant van het lijf. Mannetjes hebben rode kleur op de vinnen en rond de bek.

Geslachtsonderscheid Chinese danio: Naast het verschil in kleur is onderscheid te maken tussen mannelijke en vrouwelijke Chinese danio’s aan de hand van de lichaamsvorm. Vrouwtjes zijn namelijk groter en ronder dan mannetjes. Daarnaast zijn mannetjes te herkennen aan het baltsgedrag en het uitdagen van tegenstanders.

Chinese danio aquarium: Omdat ze niet geschikt zijn voor het normale tropische gezelschapsaquarium kiezen veel aquarianen ervoor om Chinese danio’s in een speciaalaquarium te houden. Er zijn weinig andere vissen die in relatief kleine, onverwarmde aquariums gehouden kunnen worden, wat het een leuke kans maakt om een keer iets anders te doen dan normaal. Voor een schooltje Chinese danio’s kun je voor een aquarium van minimaal ongeveer 60 liter/60cm gaan.

Een biotoopaquarium voor Chinese danio’s dat de natuurlijke leefomgeving repliceert kan gemakkelijk ingericht worden door voor een lang, ondiep aquarium met redelijk sterke stroming te gaan. De bodem kan bedekt worden met een donker substraat en afgeronde keien, hout en bladeren. De randen van de bak kunnen beplant worden met planten die geen moeite hebben met de lagere temperaturen.


[youtube url=https://www.youtube.com/watch?v=7JjRLqTxGQs&rel=none&w=350&h=200]


Dieet Chinese danio: In het wild jagen Chinese danio’s op kleine ongewervelden. In het aquarium kunnen ze gevoerd worden met vlokken, korrels, diepvriesvoer en levendvoer zoals watervlooien.

Chinese danio en medebewoners: Chinese danio’s zijn erg vreedzaam naar medebewoners toe en hierdoor goed te houden met kwetsbaardere vissoorten met lange vinnen en andere vreedzame gezelschapssoorten. Zoals vermeld zijn ze echter niet geschikt voor normale tropische aquaria. Als je ze met andere vissen wilt houden kun je denken aan soorten die in het wild in dezelfde gebieden voorkomen, zoals de prachtbarbeel, Odessabarbeel, brokaatbarbeel of paradijsvis.

Wat betreft gedrag naar soortgenoten zijn Chinese danio’s scholenvissen, ze moeten dan ook in groepen van minstens ongeveer 8 stuks gehouden worden. De mannen vertonen regelmatig baltsgedrag naar de vrouwen, waarbij ze hun kleurrijke vinnen openen. Daarnaast ‘sparren’ ze met andere mannetjes, waarbij zelden daadwerkelijk gewonden vallen.

Chinese danio kweken: Chinese danio’s, mits gezond en gehouden in een geschikt aquarium met goede waterwaarden, zijn niet moeilijk te kweken.

  • Voor de kweek kun je een groep van 8 tot 10 vissen (minstens de helft vrouwtjes) apart zetten in een kweekbak van bijvoorbeeld 60cm met schoon, relatief warm water.
  • Voer de vissen rijkelijk, bijvoorbeeld 3-5 keer per dag, met voedsel van hoge kwaliteit. De vrouwtjes zouden al snel ronder moeten worden van de eitjes. Als dit gebeurt kun je een vrouwtje met twee mannetjes verplaatsen naar een ondiep afzetbakje van bijvoorbeeld 30cm.
  • Om de eitjes op te vangen gebruik je een speciaal substraat in de afzetbak, bijvoorbeeld een laag knikkers. De ouders lusten namelijk wel een eitje, wat ertoe kan leiden dat ze anders direct weer opgegeten worden. Tegen de volgende ochtend zullen er meestal eitjes gelegd zijn; zo niet kun je elke dag een waterwissel doen tot dit wel gebeurt.
  • Als er gekweekt is kun je de ouders weghalen. De eitjes komen na 48 tot 60 uur uit. De jongen zijn dan nog te klein om normaal voedsel te eten, dus zorg dat je bijvoorbeeld infusoria klaar hebt liggen om ze te voeren. Je kunt daarna overstappen naar bijvoorbeeld microwormen en vervolgens naar net uitgekomen artemia, watervlooien en uiteindelijk vlokken of korreltjes.

[youtube url=https://www.youtube.com/watch?v=fVuX1vwAxh4&rel=none&w=350&h=250]


Als je nog vragen hebt over het houden van Chinese danio’s in het aquarium of als je je eigen ervaringen met dit niet-alledaagse visje wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Cover foto: fins on display (6) door axel


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


 

Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.