Hoe stel je een visbestand samen?

Mari

Mari

LAST UPDATED:

Tips For Stocking Your Aquarium

Sharing is caring!

Een visbestand uitzoeken voor een nieuw aquarium kan nog een behoorlijke uitdaging zijn; veel aquarianen raken ietwat overweldigd door het kleurige assortiment in de lokale aquariumwinkel en eindigen met vissen die niet in het aquarium passen, teveel vissen of vissen die niet bij elkaar passen. Dit gaat bijna altijd fout, met als resultaat dode vissen, zieke vissen en een verpeste hobby.

Om dit soort toestanden te voorkomen zijn hier een aantal tips die het uitzoeken van een goed visbestand een stuk makkelijker maken!

Maak een plan

Dit is de belangrijkste stap van ze allemaal, maar helaas ook de stap die het vaakst wordt overgeslagen. Maak voordat je de aquariumwinkel binnenloopt een plan – schrijf op welke vissen er in het aquarium komen en laat je niet verleiden door alle andere prachtige examplaren in de winkel. Op die manier voorkom je dat je thuiskomt met een vis die te groot wordt, agressief is of juist ontzettend gevoelig blijkt.

Om te plannen welke vissen in het aquarium komen hoef je niet van alle vissen alles af te weten – een bezoekje aan een site als de Seriously Fish Knowledge Base (Engels) kan zelfs de meest onervaren aquariaan een heel eind op weg helpen. Kijk een beetje rond, laat de foto’s je inspireren en bouw dan aan de hand van de informatie een visbestand.

Let op de waterlagen

Carnegiella strigata
Carnegiella strigata door nanjenchan

Bij het uitzoeken van een visbestand is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat niet alle vissen in dezelfde waterlaag leven. Pantsermeervallen (Corydoras) zijn bijvoorbeeld bijna de hele dag op de bodem van het aquarium te vinden, omdat ze daar naar eten zoeken. Scholenvissen zwemmen juist het grootste deel van de tijd in het midden van de bak, terwijl labyrinthvissen, die regelmatig lucht moeten happen, het liefst bij het wateroppervlak blijven.

Om dit wat duidelijker te maken worden kleine aquariums meestal verdeeld in twee waterlagen (boven en onder), terwijl de grotere vanaf ongeveer 80cm ook een duidelijke middenlaag hebben. Het geheim tot een aquarium met een goed visbestand dat er gebalanceerd uitziet, is voorkomen dat er meerdere soorten in één waterlaag zitten. Zoek dus wat video’s op van de vissen die je interessant vindt voordat je ze koopt en kijk goed in welke waterlaag ze het meest te vinden zijn.

Voorbeelden van vissen voor de bovenste laag: Marmerbijlzalm (Carnegiella strigata), Ringbandsnoekje (Epiplatys annulatus), honinggoerami (Trichogaster chuna)
Voorbeelden van vissen voor de middelste laag: Microrasbora (Boraras brigittae), glasmeerval (Kryptopterus minor), Werners regenboogvis (Iriatherina werneri)
Voorbeelden van vissen voor de onderste laag: Corydoras, Zebrabotia (Botia striata), Rhinogobius duospilus
Voorbeelden van vissen die in meerdere waterlagen leven: Kogelvis, Otocinclus

Vergelijk informatie

Als je bezig bent met het opzoeken van informatie over de vissen waar je in geïnteresseerd bent is het belangrijk om niet alleen op te zoeken hoe groot het aquarium moet zijn, maar bijvoorbeeld ook:

Trad PK Copper M - Betta-Online
Betta’s zijn prachtig, maar ze zijn niet erg tolerant tegenover andere vissen.
Trad PK Copper M – Betta-Online door betta-online
  • Wat voor temperament heeft de vis?
  • Wat zijn de optimale waterwaarden/temperatuur?
  • Moet de vis in groepen leven?
  • Hoe actief is de vis?
  • Houdt de vis van een sterke stroming, veel licht en veel planten of juist niet?
  • Wat voor substraat is het beste?

Deze informatie is erg belangrijk omdat het helpt vaststellen welke vissen bij elkaar kunnen en welke niet. Als je bijvoorbeeld weet dat Betta splendens een territoriale soort is die het liefste samenleeft met kalmere vissen, ben je al een stuk dichter bij de ideale bakgenoot. Je weet nu namelijk dat je een vreedzame, niet al te kleurrijke vis moet zien te vinden, en met die informatie kun je nu verder zoeken.

Vraag om advies

Er zijn ontzettend veel goede aquariumforums te vinden op het internet, variërend van algemene forums tot forums die bedoeld zijn voor discussie over één bepaalde vissoort. Als je een forum hebt gevonden dat bij je past, kun je een topic openen en om advies over je visbestand vragen. Sommige forumleden hebben jarenlange ervaring en kunnen je dus goed helpen met het vinden van bakgenootjes voor je ‘droom’vis, het samenstellen van een visbestand of het checken van een visbestand dat je zelf hebt bedacht.

De meeste leden vinden het leuk om andere aquarianen te helpen, en op deze manier kun je gebruik maken van de ervaring van iemand anders die misschien al jaren hiermee bezig is!


Het samenstellen van een goed visbestand is makkelijker dan je zou denken, zolang je van tevoren onderzoek doet en je niet laat verleiden tot impulsaankopen. Er is helaas nog ontzettend veel slechte informatie in omloop, zoals de “1 liter per cm”-regel die alleen maar toepasbaar is op een heel beperkt aantal soorten. Gelukkig zijn er altijd forumleden en websites die kunnen helpen uitzoeken wat zal werken in een aquarium en wat niet.

Zorg wel altijd dat je een plan B hebt klaarliggen – vooral als je van plan bent voor agressievere of territoriale vissen te gaan! Vraag even bij de dierenwinkel na of je vissen later kunt terugbrengen en zorg dat er altijd een foodsafe curverbak ergens in de kast klaarligt zodat je een vis tijdelijk apart kunt zetten als het toch allemaal niet blijkt te werken zoals je verwacht had.


Heb je nog vragen over het samenstellen van een visbestand of wil je delen hoe jij jouw visbestand hebt samengesteld? Laat dan hieronder een comment achter.

Coverfoto: Astronotus ocellatus – Oscar Fish door betta-online


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.