Slakken in het aquarium: hoe bestrijd je ze?

Mari

Mari

LAST UPDATED:

MG 8770

Sharing is caring!

Sommige slakken, zoals de soorten op deze lijst, zijn decoratief en kweken langzaam waardoor er geen risico is op plaagvorming. Sommige soorten daarentegen kunnen iets problematischer zijn: één exemplaar kan het begin vormen van een ware slakkenexplosie, waardoor je aquarium al snel bezaaid is met de beestjes.

Als je met de handen in het haar zit en geen idee hebt hoe je van al die slakken af komt, lees dan verder!

Slakken vangen

Zodra je ongewenste slakken in het aquarium vindt is het vaak al te laat om een plaag te voorkomen. De diertjes planten zich namelijk ontzettend snel voort en de bak is waarschijnlijk al bedekt met meer eitjes, kleine puntjes die in een doorzichtige ‘gelei’ zitten en daardoor lastig te zien zijn. Wat zijn nu de opties?

  • Minder voeren, meer schoonmaken. Dit is eigenlijk het allerbelangrijkste als je een slakkenprobleem structureel wilt oplossen. Slakken kunnen namelijk alleen maar een plaag vormen als er genoeg eten voorhanden is. Zorg dus dat je de vissen nooit meer voert dan ze kunnen opeten en dat je niet-opgegeten voer en andere restjes regelmatig verwijdert uit de bak.
  • Een slakkenval. Deze kun je kopen, maar er zijn ook gemakkelijkere opties. Om slakken te vangen kun je voedsel (zoals een stuk komkommer) in het aquarium leggen, liefst als het licht uit is. De slakken komen hier in groten getale op af, waardoor je na een tijdje wachten het voedsel met de slakken erop simpelweg uit de bak kunt tillen. Hiermee kun je niet alle slakken verwijderen maar het is een goede manier om de populatie onder controle te houden. Een paar slakjes zijn namelijk helemaal niet erg, aangezien ze algen en (voedsel)restjes helpen verwijderen.
  • Slaketende slakHet is normaal absoluut niet aan te raden om dieren te kopen om je te helpen met een probleem in het aquarium (zoals algen of in dit geval slakken). Echter is de slaketende slak een uitzondering: dit beestje vormt geen gevaar voor de voor de meeste medebewoners, jonge dwerggarnalen en decoratieve slakken uitgezonderd, wordt niet groot en past bij de meeste visbestanden. De slaketende slak is een kannibaal die andere slakken eet en kan dus erg behulpzaam zijn bij het voorkomen en bestrijden van problemen.

[youtube url=https://www.youtube.com/watch?v=WjZ63bRIYls&rel=none&w=400&h=250]


Slakkenplaag voorkomen

Ook als je nog geen slakjes hebt gezien in je aquarium is het goed om alert te blijven: voorkomen is immers beter dan genezen.

Ongewenste slakken belanden in het aquarium via spullen uit andere aquaria, zoals plantjes, decoraties en apparatuur. Omdat ze geen partner nodig hebben om zich te reproduceren kan één slakje al het begin van een plaag vormen, dus het is zaak om te zorgen dat dit ene diertje niet in de bak terecht kan komen. Sterkere nieuwe plantjes kun je in een bleekverdunning (1:10) dippen om met slakken en andere ongewenste bezoekers af te rekenen; fragiele planten kunnen een tijdje in ‘quarantaine’ gehouden worden. De rest, zoals apparatuur, kun je volledig laten uitdrogen alvorens het in het eigen aquarium te gebruiken.

Wat je niet moet doen

Vissoorten zoals kogelvissen en botia’s (clownbotia en Botia almorhae) zijn gespecialiseerde slakkeneters die, in theorie, korte metten zouden kunnen maken met een slakkenplaag in het aquarium. Dierenwinkels raden ze dan ook vaak aan als aquarianen zich beklagen over een teveel aan slakken in de bak. Echter is dit absoluut geen goed idee.

  • Wat ga je doen als de slakjes op zijn? Kogelvissen hebben er geen moeite mee om dan over te stappen op het knabbelen aan medebewoners.
  • Past de soort bij de andere vissen in je aquarium? Hoogstwaarschijnlijk niet. Kogelvissen zijn erg agressief en dienen in bijna alle gevallen solitair gehouden te worden. Clownbotia’s zijn groepsvissen die naarmate ze ouder worden territoriale trekken kunnen gaan vertonen. Botia almorhae zijn een erg vreedzame soort en kunnen juist weer niet gecombineerd worden met agressieve of erg actieve vissen.
  • Past de vis in het aquarium? Nogmaals, waarschijnlijk niet. Veel kogelvissoorten worden erg groot en stellen zeer specifieke eisen aan het aquarium. Clownbotia’s kunnen een lengte van wel 30 centimeter bereiken, wat dus niet gaat passen tenzij je een zeer groot aquarium hebt. Botia almorhae blijft kleiner maar heeft een zeer kalme omgeving nodig met zacht, zuur water en veel verstopplekken.
Clown loach
Clownbotia’s zijn prachtige vissen maar totaal ongeschikt voor de meeste aquaria. Clown loach door sherylspics

Als je nog meer vragen hebt over het voorkomen en bestrijden van slakken in je aquarium of als je je eigen tips en ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


 

Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.