Aquarium onderhoud: de basis

Mari

Mari

LAST UPDATED:

aquarium maintenance

Sharing is caring!

Periodiek onderhoud is cruciaal als je je aquarium en de vissen erin gezond wilt houden. Geen enkel aquarium kan zonder onderhoud, maar wat houdt dit nu eigenlijk precies in?

Lees verder voor alle basics die belangrijk zijn als het op aquarium onderhoud aankomt.


Dit is een gastartikel van Adam van The Aquarium Guide, vertaald door Aquariadise.


Aquariumwater verversen

Het klinkt misschien logisch, maar toch nogmaals: houd het aquariumwater schoon. Aquariumwater moet regelmatig ververst worden om de vissen gezond te houden, dus als je nog niet regelmatig water ververst begin dan zo snel mogelijk.

Het verversen van het aquariumwater is nodig om afvalstoffen zoals nitraten, voedselresten en vissenpoep te verwijderen. Hoeveel water je moet verwisselen hangt af van het soort aquarium dat je hebt. In een garnalenaquarium hoef je misschien maar 20% per week te verwisselen, terwijl je bij een maximaal bezette gezelschapsbak misschien eerder aan 40% moet denken. Uitvogelen hoevaak er water ververst moet worden kun je doen met je water testkit. Als de nitraten boven de 20 uitkomen is het hoog tijd! Na een tijdje weet je vanzelf hoe vaak en hoeveel water er ververst moet worden om alles in orde te houden.

Bij het bijvullen van het aquarium is het belangrijk om water van dezelfde temperatuur te gebruiken en niet al te snel te willen gaan. Een te plotselinge verandering in de waterwaarden kan namelijk nogal een schok zijn voor de vissen.

20150523_132759
20150523_132759 door mobile_gnome

Waterkwaliteit

Zoals hierboven besproken is het belangrijk om regelmatig het aquariumwater te testen. De belangrijkste waterwaarden hierbij zijn de pH, ammoniak, nitriet en nitraat. Vooral de laatste drie zijn van belang, aangezien ze aangeven of het aquarium nog goed ingedraaid is of niet.

Gebruik altijd een vloeibare water testkit zoals deze. Strips zijn namelijk niet erg accuraat en kunnen daardoor een vertekend beeld geven. Daarnaast zijn ze uiteindelijk duurder, want ze gaan stukken minder vaak mee dan vloeibare testsets.

Aquariumplanten

Echte aquariumplanten zijn voor de meeste aquarianen een must, maar natuurlijk brengen levende planten ook extra onderhoud met zich mee. Veel planten hebben extra voedingsstoffen nodig en als ze goed groeien is regelmatig snoeien daarnaast aan de orde.

Algen zijn een ander onderdeel van aquarium onderhoud. Hoewel ze vooral vervelend zijn en geen echte bedreiging vormen geven algen wel aan dat de voedingsstoffen in het aquarium niet in balans zijn. Regelmatig schrobben hoort er in de meeste gevallen gewoon bij, maar als er echt veel algengroei is dan zul je moeten gaan zoeken naar het onderliggende probleem. Overmatig voeren kan bijvoorbeeld leiden tot teveel voedingsstoffen in het water.

Schoonmaken

Een regelmatig ‘schoonmaakrooster’ is belangrijk om te zorgen dat zich nergens in het aquarium ongemerkt afvalstoffen kunnen opbouwen. ‘Stofzuig’ bij het verversen van het water de bodem met een slang om opgehoopt vuil te verwijderen en maak bijvoorbeeld één keer per maand de zijkanten van de bak schoon. Knijp regelmatig de filtersponzen goed uit in een emmer met aquariumwater om te voorkomen dat het filter verstopt raakt. Controleer of alle filteronderdelen hun werk nog doen en niet te vies zijn geworden.

Gebruik natuurlijk geen chemische schoonmaakmiddelen: het enige dat je hier nodig hebt is een spons en wat geduld.


Als je nog meer vragen hebt over het onderhouden van een aquarium of je eigen ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter.

Coverfoto: Aquascape Changes door nattarbox


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.