Aquarium fotografie tips!

Mari

Mari

LAST UPDATED:

Aquarium Photography

Sharing is caring!

Foto’s maken van levendige vissen kan nog best moeilijk zijn, wat ertoe heeft geleid dat veel mensen denken dat je per se een spiegelreflexcamera nodig hebt. Dit is echter helemaal niet zo! Een duurdere camera met meer functies is handig als je je echt in aquariumfotografie wilt verdiepen, maar voor een paar kiekjes voor in je fotoalbum op het aquariumforum is dat helemaal niet nodig.

Hieronder een paar van de tips die ik vaak geef aan mensen die zich afvragen hoe je scherpe, goed belichte foto’s van je vissen maakt. Al deze kleine dingetjes samen kunnen een enorm verschil maken!

1. Doe de gordijnen dicht

Voorkom licht op de achtergrond, zoals open gordijnen of een tv die aanstaat – dit maakt een enorm verschil omdat er geen licht meer reflecteert in het aquariumglas. Kleuren zien er meteen een stuk natuurlijker uit en op deze manier zie je geen weerspiegeling van je camera of hand in het glas.

aquariumfotografie

2. Gebruik een statief

Het is vaak moeilijk om de camera stil genoeg te houden om een foto van vissen te maken. Hierdoor zijn de uiteindelijke foto’s vaak vaag of bewogen, vooral bij slechte belichting of met een goedkopere compactcamera of telefoon. Om dit te voorkomen is het een goed idee om te investeren in een statief.

Ik gebruik vaak een statief wanneer ik foto’s van m’n eigen vissen maak (met een oude EOS 400D). Ik vind het zelf erg handig, vooral bij slechte belichting als je een langere sluitertijd nodig hebt. Het is bijna niet mogelijk om de camera zelf 100% stil te houden.

3. Leer je camera kennen (sluitertijd/scherptediepte/ISO)

Zelfs kleine, goedkopere camera’s en sommige telefoons hebben de optie om een aantal van de instellingen die de focus en belichting bepalen te wijzigen. Even de tijd nemen om uit te vogelen hoe deze instellingen werken kan een dramatisch verschil maken! Toen ik van de AUTO-instelling overstapte op Manual maakte dat een enorm verschil voor mijn (aquarium)fotografie.

Dit zijn de belangrijkste instellingen:
Sluitertijd: dit bepaalt hoeveel licht de sensor van de camera bereikt, en dus hoe licht de foto wordt. Een langere sluitertijd betekent een lichtere foto, maar verhoogt ook de kans dat de foto bewogen is, omdat alle beweging ook vastgelegd wordt. Een te lange sluitertijd is bij aquariumfotografie vaak geen goed idee, omdat vissen nou eenmaal veel bewegen.
Scherptediepte: net als de sluitertijd beïnvloedt de scherptediepte hoe licht een foto wordt. Het heeft ook invloed op de diepte – de camera op een hoger f-nummer zetten betekent dat er op meer objecten tegelijk gefocust wordt. Het zorgt er ook voor dat de foto donkerder wordt. Om erachter te komen welke scherptediepte het beste is voor een bepaalde foto kun je het beste gewoon een beetje uitproberen wat er goed uitziet.
ISO: ISO bepaalt hoe gevoelig de sensor is voor binnenkomend licht. Dit betekent dat een hogere ISO kan compenseren voor een gebrek aan licht. Helaas is het geen magisch wondermiddel voor te donkere foto’s: hoe hoger de ISO, hoe korreliger de foto wordt. Probeer dus altijd voor goede belichting te zorgen zodat je niet voor een te hoge ISO hoeft te gaan

Een goede combinatie van sluitertijd, scherptediepte en ISO maakt het een stuk makkelijker om een goed belichte aquariumfoto te nemen. Het is vaak even oefenen voor je in kunt schatten welke instellingen het beste zijn voor een bepaalde situatie, maar die tijd is het meer dan waard!fotocamera instellingen

4. Maak het aquariumglas schoon Рvan binnen ̬n van buiten!

Het klinkt misschien een beetje dom, maar ervoor zorgen dat er geen opgedroogde druppeltjes aan de buitenkant van het glas zitten en geen algen aan de binnenkant is weinig werk en maakt een enorm verschil! Niet alle vlekken en druppels zijn er makkelijk uit te editen, en ze kunnen enorm storend zijn in een foto. En hoewel je met een dun laagje algen nog steeds het aquarium in kunt kijken, zorgt schoon glas voor een stuk mooiere foto!

5. Edit foto’s met GIMP

Veel van de indrukwekkende aquariumfoto’s die op internet te vinden zijn, zijn op de computer aangepast met software zoals Photoshop. Ik edit zelf m’n eigen foto’s vaak lichtjes met GIMP – dit is, in tegenstelling tot Photoshop, helemaal gratis. Het contrast een beetje verhogen en vlekjes of krasjes wegwerken kan al een heel verschil maken!
Niet iedereen houdt ervan om foto’s achteraf bij te werken – sommige mensen vinden het ‘nep’ of ‘valsspelen’ – maar het is zeker een optie om te overwegen.

gimp

6. Investeer in een foto-aquarium

Om een mooie foto te maken van een vis/plant/ongewervelde of als je meer in de artistieke richting wilt gaan, is het misschien een goed idee om te investeren in een speciaal foto-aquarium. Hierbij kun je experimenteren met verschillende achtergronden, is het makkelijker om de belichting precies goed te krijgen, en zijn er geen afleidingen. Omdat kleine aquariums van 20 liter of kleiner goedkoop te vinden zijn op sites als Marktplaats hoeft dit ook niet duur te zijn.

Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat niet alle vissen het even fijn vinden om verplaatst te worden naar een kale bak met felle belichting erboven. Ik zou dit bijvoorbeeld absoluut niet proberen met onze dwergkogelvis, omdat deze gewoon te snel gestrest raakt. De goudvissen, betta en dwergkreeften, daarentegen, zouden waarschijnlijk prima modellen zijn.

Bij het werken met een aparte fotobak is het belangrijk om altijd het welzijn van de vis in gedachten te houden. Vul de aparte bak met water uit het grote aquarium, laat de vis er niet te lang in zitten en verplaats de vis terug als deze te gestrest lijkt.

plakat betta
Foto’s maken van een vis in een kale bak is een stuk gemakkelijker.

7. Heb geduld!

Fotografie is iets waar je steeds beter in wordt naarmate je het meer doet. In een paar maanden kun je enorme vooruitgang boeken – als het echter niet snel genoeg gaat, is het een idee om hulp te zoeken op bijvoorbeeld aquariumforums en naar de foto’s van andere mensen te kijken voor inspiratie.


Als je nog meer vragen hebt of juist nog een goede tip wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.