9 vreedzame tropische vissen voor het gezelschapsaquarium

Mari

Mari

LAST UPDATED:

Peaceful Community Fish

Sharing is caring!

Het bedenken van een visbestand voor een gezelschapsaquarium kan nogal een uitdaging zijn. Alle aquariumvissen hebben verschillende temperamenten en het combineren van de verkeerde soorten kan onaangename gevolgen hebben. Om de kans op geknabbel op vinnen, achtervolgingen en zelfs dode vissen te vermijden kun je ervoor kiezen om voor een 100% vreedzaam visbestand te gaan. 

Lees verder voor een lijst met vreedzame tropische vissen voor elke aquariumgrootte en waterlaag!


Scholenvissen

Neon Tetra
Neon Tetra door cb_agulto

Neontetra (Paracheirodon innesi)

Neontetra’s worden door veel aquarianen beschouwd als de ultieme beginnersvis, waardoor ze soms door meer ervaren hobbyisten als het ware over het hoofd worden gezien. Dit is zonde, want vanwege hun timide natuur zijn ze (samen met de grotere kardinaaltetra) een goede keus voor vreedzame gezelschapsaquaria.

Neontetra’s staan bekend om hun felle kleuren die de visjes een mooie blikvanger doen vormen, vooral in grotere bakken waar een flinke school van van bijvoorbeeld 30 stuks of meer gehouden kan worden. Houd neontetra’s in ieder geval in groepen van meer dan 8 in een beplante bak van minstens 60 cm (57L).

Werners regenboogvis (Iriatherina werneri)

Hoewel de kleurrijke mannelijke Werners regenboogvissen elkaar maar al te graag intimideren en regelmatig lijken te “vechten”, zijn deze scholenvisjes eigenlijk erg vreedzaam en zullen ze elkaar en hun medebewoners niet daadwerkelijk lastigvallen. Integendeel, door hun lange vinnen zijn ze een gemakkelijke prooi voor agressievere vinnenbijters en daardoor alleen geschikt voor de meest vreedzame visbestanden.

Houd Werners regenboogvissen in een aquarium van minstens 60 cm (57L) in groepen van 6 of meer om hun interessante gedrag tot recht te laten komen.

Threadfin Rainbow
Threadfin Rainbow door currentobsession

Marmerbijlzalm (Carnegiella strigata)

Marmerbijlzalmen (foto bovenaan artikel) zijn een uitstekende keus voor de bovenste waterlaag van aquaria van minstens 60 cm (57L). Ze laten hun medebewoners te allen tijde met rust, scholen goed en kunnen zelfs een beetje schichtig zijn, waardoor een rustige omgeving een must is. Zorg dus dat ze de bovenste waterlaag voor zichzelf hebben en dat je minstens 6 exemplaren aanschaft.

Als je marmerbijlzalmen wilt houden is het belangrijk om een kap op het aquarium te hebben. Deze visjes schrikken snel en willen dan nog wel eens het luchtruim kiezen, dus zonder kap kunnen ze op de vloer belanden.

Meervallen

Naaldmeerval (Farlowella vittata)

By Fishgirlwrites
Door Fishgirlwrites

Als je geïnteresseerd bent in Ancistrus meervallen maar liever voor een nog vreedzamere soort wilt gaan is de naaldmeerval misschien een vis om te overwegen. Naaldmeervallen zijn zo timide dat voedsel al snel voor hun neus wordt weggekaapt door medebewoners, wat betekent dat ze alleen geschikt zijn voor zeer rustige visbestanden. Je kunt een naaldmeerval al houden in aquaria vanaf ongeveer 80 cm. Hierbij geldt dat groter meestal beter is, deze vissen zijn namelijk gevoelig voor slechte waterwaarden en een stabiel aquarium met schoon water en regelmatige waterwissels is dus erg belangrijk.

Naaldmeervallen zijn effectieve algeneters, maar houd er rekening mee dat de meeste aquaria niet genoeg algen bevatten om ze in leven te houden en dat bijvoeren dus altijd nodig is. Dit kun je bijvoorbeeld doen met zinkende algenwafers en geblancheerde groenten zoals courgette.

Otocinclus (Otocinclus affinis)

019
019 door phopf

Een van de kalmste en meervalsoorten voor het aquarium is de Otocinclus. Net als naaldmeervallen zijn Otocinclus goede algeneters, en door hun geringe grootte kunnen ze ook in kleinere aquaria gehouden worden: 40 cm (38L) is al een goed begin.

Voor Otocinclus heeft een sterk beplant aquarium met verstopplekken in de vorm van bijvoorbeeld garnalenflats en een groep van minstens 6 exemplaren de voorkeur. In een open omgeving met weinig soortgenoten worden deze vissen namelijk snel schuw. Zorg er ook voor dat het aquarium volledig ingedraaid is en dat de waterwaarden altijd in orde zijn, want Otocinclus zijn erg fragiel en kunnen daardoor niet tegen slechte waterkwaliteit.

Panda Corydoras (Corydoras panda)

Panda Corydoras zijn één van de kleinere Corydorassoorten en kunnen al gehouden worden in aquaria vanaf 60 cm (57L). Omdat Corydoras bodembewoners zijn die voedsel zoeken door met hun baarddraden door het substraat te woelen is een bodem van zand aan te raden; daarnaast is het handig om minstens 6 van deze visjes aan te schaffen, het zijn namelijk echte groepsvissen. Zolang aan deze eisen voldaan wordt zullen deze visjes met hun hyperactieve gedrag voor een vrolijke noot in het aquarium zorgen.

Mocht je op zoek zijn naar een net zo vreedzame maar nóg kleinere Corydorassoort zijn er ook nog Corydoras pygmaeus, hastatus en habrosus.

Corydoras panda
Corydoras panda door gartenfreuden

Ongewervelden

Garnele 2/2
Garnele 2/2 door avatar-1

Garnalen

Populaire dwerggarnalensoorten (vuurgarnalen, crystal reds, rili garnalen) en Japonica garnalen kunnen een leuke toevoeging zijn aan vreedzame gezelschapsaquaria. Ze helpen het aquarium schoon te houden door overgebleven voedseldeeltjes op te eten en vallen hun medebewoners onder geen beding lastig. Zorg natuurlijk wel dat je ze niet met andere agressieve vissen houdt: door hun geringe grootte vallen vooral jonge dwerggarnalen gemakkelijk ten prooi aan hongerige jagers.

Dwerggarnalen doen het zelf in de kleinste aquaria goed (hoewel sommige soorten relatief fragiel zijn en dus erg stabiele waterwaarden nodig hebben), terwijl Japonica garnalen al voor bakken vanaf 40 cm (38L) een optie zijn.

Slakken

Als je op zoek bent naar de ultieme, 100% vreedzame aquariumbewoner dan kom je al gauw uit bij de nederige slak. Hoewel sommige soorten gezien worden als plaagdieren laten bijna alle slakjes hun medebewoners met rust. Voor kleinere aquaria kun je Neritina soorten overwegen, die als bijkomend voordeel ook nog zeer effectieve algeneters zijn. Voor de grotere bakken zijn er bijvoorbeeld appelslakken en Sulawesi slakken, die een stukje groter worden en daardoor echt iets toevoegen aan het visbestand.

Een lijst van aquariumslakken vind je hier – vermijd alleen de slaketende slak, die kannibalistische trekjes heeft en daarom niet bepaald als ‘vreedzaam’ bestempeld kan worden.

and i dont want the world to see me
and i dont want the world to see me door aloshbennett

Anders

Indische modderkruiper (Pangio kuhlii)

Kuhli loach. Really quite graceful.
Kuhli loach. Really quite graceful. door kappuru

De Indische modderkruiper, ook wel bekend als Kuhli, is een vreedzame bodembewoner die het grootste deel van zijn tijd doorbrengt met soortgenoten, foeragerend of opgestapeld in verstopplaatsen. Om deze vis te houden is een aquarium met veel donkere plekjes en schuilholen dus gewenst.

Houd Indische modderkruipers in een aquarium van minstens ongeveer 80 cm met zoveel mogelijk bodemruimte in groepen van minstens 5 stuks. Zorg voor een zanderig substraat om te voorkomen dat de buikjes en baarddraden van de vissen beschadigd raken en om te zorgen dat ze hun natuurlijke gedrag kunnen tonen.

Voor alles wat je moet weten over de Indische modderkruiper (Pangio kuhlii) vind je het volledige visprofiel hier.


Als je nog meer vragen hebt over vreedzame gezelschapsaquaria of de vissen op deze lijst óf als je je ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.