7 makkelijke scholende aquariumvissen

Mari

Mari

LAST UPDATED:

Easy Schooling Aquarium Fish

Sharing is caring!

Wanneer je aquariumvissen aan het uitzoeken bent is het vaak een goed idee om één soort voor elke waterlaag te kiezen. In dit artikel hebben we het over de middelste en bovenste waterlagen: scholende vissoorten zijn hier de perfecte bewoners voor. 

Lees verder voor een lijst met gemakkelijke, vreedzame én prachtige scholenvissen die geschikt voor beginners maar zeker niet saai zijn. 

Kegelvlekbarbeel (Rasbora heteromorpha)

DSC02802
DSC02802 door stee

Kegelvlekbarbelen zijn één van de populairste tropische vissoorten, en niet zonder reden. Het zijn taaie visjes met felle kleuren en een vreedzaam temperament die zonder twijfel een plaats verdienen op de lijst van beste beginnersvissen.

Kegelvlekbarbelen stellen weinig eisen aan het aquarium. Een rechthoekig aquarium van minstens 60 cm zou voldoende moeten zijn voor een klein schooltje van 6-7 exemplaren, hoewel een grotere bak zoals altijd beter is en de mogelijkheid biedt om een grotere (en daarmee mooiere) school te houden.

Omdat kegelvlekbarbelen een voorkeur hebben voor zacht, zuur water zijn ze een goede optie voor zwartwater biotopen, hoewel ze zich goed kunnen aanpassen aan minder ideale waterwaarden zolang het aquarium maar volledig ingedraaid is. Het toevoegen van Catappa bladeren geeft het water een donkere tint en helpt daarmee het natuurlijk habitat van de kegelvlekbarbeel te imiteren.

Sherrybabeel (Puntius titteya)

Het imago van barbelen is onder aquarianen een beetje verpest door het Sumatraantje (Puntius tetrazona), een nogal pittig visje dat niet altijd even geschikt is voor gezelschapsbakken omdat het andere vissen vaak lastigvalt. Jammer, want niet alle barbelen zijn lastpakken. De sherrybarbeel (foto bovenaan dit artikel) is daar een goed voorbeeld van; hoewel dit visje af en toe langvinnige medebewoners verveelt is het een vreedzame soort die geschikt is voor een vreedzaam gezelschapsaquarium.

Als je sherrybarbelen wilt houden, ga dan voor een groep van minstens 8 visjes. Omdat ze een grootte kunnen bereiken van 5 cm is een aquarium van minstens 80 cm (zoals dit) een goede keus.

Rouwtetra/zwarte tetra (Gymnocorymbus ternetzi)

The new guys
The new guys door piratepics

Als je interesse hebt in tetra’s maar de felle kleuren van de neon- en kardinaaltetra wel gezien hebt is de wat meer ingetogen zwart met zilveren rouwtetra misschien een leuke optie.

Rouwtetra’s zijn één van de gemakkelijkste tetrasoorten en je kunt ze vinden in de meeste aquariumwinkels. Specifieke waterwaarden zijn niet nodig, hoewel dit visje het wel kan waarderen als het licht ietwat gedimd wordt door bijvoorbeeld drijfplantjes en een donker substraat. Zorg voor een aquarium van minstens 80 cm om je rouwtetra’s voldoende zwemruimte te bieden. Planten worden gewaardeerd maar probeer ze te beperken tot de randen van de bak.

Platy/plaatje (Xiphophorus maculatus)

Als het op aquariumvissen aankomt kun je de platy niet wegdenken. Deze levendbarenden worden gewaardeerd door aquarianen om hun vreedzame temperament en stellen weinig eisen aan de watersamenstelling. Deze eigenschappen maken het een geschikt visje voor gezelschapsaquaria.

Hoewel de populariteit van de platy ervoor gezorgd heeft dat je dit visje in elke aquariumwinkel kan vinden heeft het ook een keerzijde: veel commercieel gekweekte platy’s met hun felle kleurtjes zijn door inteelt zwak geworden. Daarnaast worden ze net als goudvissen vaak gekocht voor te kleine bakjes en kommetjes. Net als alle andere tropische vissen hebben platy’s echter ook gewoon een verwarmd, gefilterd en ingedraaid aquarium nodig en dienen ze in een groep van minstens 6-7 exemplaren gehouden te worden.

Een beplant aquarium van minstens 80 cm is een goede optie voor een groepje platy’s. In tegenstelling tot de andere vissen op deze lijst houden platy’s niet erg van zacht, zuur water; een pH van minstens 7.5 word gewaardeerd. Houd in je achterhoofd dat platy’s, net als andere levendbarenden, erg snel kweken. Als babyvisjes niet je ding zijn overweeg dan om alleen mannetjes te houden!

Jan 24 2010_2037
Jan 24 2010_2037 door wcdumonts

Vuurneon (Hemigrammus erythrozonus)

Net als de rouwtetra is de vuurneon een populaire tetra die in bijna elke aquariumwinkel wel te vinden is. Deze tropische vissen zijn meestal zilver van kleur met een horizontale streep langs de zijkant van het lichaam, hoewel er ook een albinoversie verkrijgbaar is.

Net als de andere tetra’s op deze lijst geven vuurneons de voorkeur aan ietwat zuur water en een sterk beplant aquarium, wat een zwartwater biotoop de beste keus maakt. Door hun supervreedzame karakter zijn ze zeer geschikt voor gezelschapsbakken en kunnen ze eigenlijk met alle kalme aquariumvissen die van dezelfde waterwaarden houden gecombineerd worden. Andere tetra’s zijn een goede optie en de tetrasoorten op deze lijst kun je zelfs prima combineren (mits het aquarium groot genoeg is natuurlijk). Een aquarium van minstens 80 cm is in ieder geval genoeg voor een mooi schooltje vuurneons.

glowlight tetra
glowlight tetra door H080

Roodvinzalm (Aphyocharax Anisitsi)

Hoewel de naam anders suggereert is ook de roodvinzalm een tetra. Deze soort is wat minder populair dan de andere tetra’s op deze lijst maar zeker het overwegen waard als je een gemakkelijk scholenvisje zoekt. Deze actieve zwemmers zijn niet al te kieskeurig als het op waterwaarden aankomt (zolang het aquarium maar goed onderhouden wordt) en de opvallende combinatie van zilver en rood maakt ze echte blikvangers.

Hoewel roodvinzalmen net als de meeste andere tetra’s niet de beste optie zijn bij langvinnige medebewoners zijn ze voor het grootste deel vreedzaam en een goede optie voor tropische beplante gezelschapsaquaria. Zorg voor een flink schooltje om te zorgen dat de visjes zich veilig voelen en gebruik drijfplanten en een donker substraat om het licht in de bak ietwat te dimmen.

Bloodfin Tetra
Bloodfin Tetra door jilldoo

Chinese danio (Tanichthys Albonubes)

White Cloud Mountain Minnow 2
White Cloud Mountain Minnow 2 door Sannse

Chinese danio’s zijn geen echte tropische vissen; in het wild zijn ze te vinden in begroeide bergstromen met sterk wisselende temperaturen. Ook in het aquarium kunnen deze visjes (die ondanks de naam geen echte danio’s zijn) een breed scala aan temperaturen overleven. De ideale temperatuur ligt echter tussen de 15-22 °C, wat ze ongeschikt maakt voor de meeste tropische bakken.

Hoewel de temperatuurvoorkeuren van de Chinese danio gezien kunnen worden als een nadeel biedt deze vis wel de leuke optie om een wat ongewoner aquarium te starten, bijvoorbeeld een hillstream bak met medebewoners uit soortgelijke wateren. Het zijn leuke visjes om te houden en je zult de mannetjes regelmatig zien baltsen, waarbij ze hun kleurrijke vinnen tentoonspreiden.


Als je nog vragen hebt over de aquariumvissen op deze lijst of als je je eigen ervaringen met één van de soorten wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


Sharing is caring!

1 thought on “7 makkelijke scholende aquariumvissen”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.