7 leuke garnalen, krabben en kreeften voor het aquarium

Mari

Mari

LAST UPDATED:

Aquarium Invertebrates

Sharing is caring!

Ongewervelden zoals garnalen, kreeften en krabben zijn grote favorieten in de aquariumhobby, en niet zonder reden! Veel soorten zijn gemakkelijk te houden en doen het ook goed in kleinere aquariums. Ze zijn leuk om naar te kijken en sommige soorten hebben zelfs een beetje persoonlijkheid.

Lees verder voor een lijst van 7 gemakkelijke ongewervelden voor in het aquarium. 


Navigatie


Garnalen

Er zijn veel garnalensoorten, waarvan sommige ook nog erg eenvoudig te houden zijn in aquaria. Garnalen zijn leuk om te zien en goede opruimers, dus een groepje ervan is nooit overbodig in een vreedzaam gezelschapsaquarium.

Japonica garnaal (Caridina multidentata)

Japonica garnalen zijn een goede keus voor gezelschapsaquaria vanaf ongeveer 40 liter. Ze zijn wat groter dan dwerggarnalen waardoor ze minder risico lopen ten prooi te vallen aan hongerige vissen en kweken daarnaast niet in zoetwater, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken om een garnalenexplosie.

Japonica garnalen worden vooral gewaardeerd om hun schoonmaakcapaciteiten: ze zijn goede algeneters en halen daarnaast hun neus niet op voor restjes voer die door de rest van de vissen overgelaten zijn. Een groepje van vijf garnalen kan al genoeg zijn! Andere aquariumbewoners laten ze met rust en ze stellen weinig eisen aan de waterwaarden.

Alles dat je moet weten over het houden van Japonica garnalen is te vinden in het Japonica garnaal visprofiel.

Vuurgarnaal (Neocaridina heteropoda var. Red)

Vuurgarnalen zijn één van de populairste garnalensoorten voor het aquarium. Dit is niet moeilijk te verklaren: ze stellen weinig eisen, kweken extreem gemakkelijk en doen het net als de Japonica garnaal goed als schoonmaakploeg. Een gefilterd aquarium van 20 liter is al meer dan genoeg om een kolonie vuurgarnalen te onderhouden, dus een grote bak is ook niet nodig.

Als je vuurgarnalen houdt in een gezelschapsaquarium, houd er dan rekening mee dat de meeste vissen wel een hapje garnaal lusten: voeg verstopplaatsen zoals planten en garnalenflats toe.

Alles dat je moet weten over het houden van vuurgarnalen kun je vinden in het vuurgarnaal visprofiel.

Crystal red garnaal (Caridina cantonensis sp. Red)

Hoewel ze net iets veeleisender zijn dan de supergemakkelijke vuurgarnaal zijn crystal reds (foto bovenaan artikel) zeker een garnalensoort om te overwegen vanwege hun opvallend rood-wit gestreepte uiterlijk. Als je crystal reds wilt houden, houd je waterwaarden dan goed in de gaten en zorg dat het aquarium volledig ingedraaid is: ze zijn wat kwetsbaarder en gevoelig voor fluctuaties.

Houd crystal reds in een speciaalaquarium of een gezelschapsaquarium met vreedzame medebewoners en je zult na een tijdje vanzelf nageslacht zien verschijnen.

Sakura
Amanogarnaal (links) en vuurgarnaal (rechts). Sakura door sergio89

Kreeften

Hoewel ze wat minder populair zijn in de aquariumhobby dan garnalen, zijn kreeften zeker te overwegen als je op zoek bent naar leuke ongewervelden. De kleine dwergkreeft is een goede keus voor gezelschapsaquaria, terwijl de grotere kreeftensoorten liever een speciaalbak voor zich alleen hebben.

Dwergkreeften (geslacht Cambarellus)

Dwergkreeften zijn kleiner en minder agressief dan grote kreeftensoorten en zullen de meeste medebewoners met rust laten. De meest populaire dwergkreeftensoort is de CPO (Cambarellus patzcuarensis orange, ook wel bekend als de oranje dwergkreeft), die selectief gekweekt is op feloranje kleur. De meeste andere dwergkreeftensoorten, zoals Cambarellus shufeldtii en montezumae hebben deze felle kleur niet, maar vertonen gelukkig wel hetzelfde interessante gedrag als de CPO en zullen er niet voor terugdeinzen om met opgeheven scharen naar je toe te rennen als je te dichtbij het aquarium komt.

Een aquarium van 30 liter is genoeg voor een koppel of trio dwergkreeftjes, hoewel je ze dus ook in gezelschapsaquaria kunt houden zolang je al te trage of kwetsbare medebewoners vermijdt (zoals te zien in het filmpje hieronder). Net als garnalen verstoppen dwergkreeften zich graag en een aantal schuilholen wordt dus zeer gewaardeerd.

Alles dat je moet weten over het houden van dwergkreeften is te vinden in het dwergkreeft visprofiel.

Blauwe Florida kreeft (Procambarus alleni)

De felblauwe Florida kreeft is een stuk groter en agressiever dan dwergkreeften en daardoor een stukje lastiger te huisvesten. Echter zijn ze in principe niet al te moeilijk te houden: zolang het water schoon is kunnen ze een enorme variatie aan temperaturen en waterwaarden hebben.

Vanwege hun grootte en agressief gedrag is een wat grotere speciaalbak aan te raden als je een blauwe Floridakreeft wilt houden: liefst minstens 80cm. Als je ze wilt combineren met vissen moet je er helaas rekening mee houden dat trage en zwakke medebewoners zonder pardon tussen de scharen van de kreeft zullen verdwijnen, dus hou ze liefst alleen (of in koppels). Een dergelijk groot aquarium voor slechts één of twee kreeften klinkt misschien saai, maar ze vertonen erg interessant gedrag en zijn de moeite dus zeker waard.


[youtube url=http://www.youtube.com/watch?v=mVuMousxF70&rel=none&w=350&h=250]


Krabben

Van de ongewervelden op deze lijst worden krabben het minst gehouden. Veel krabben hebben een paludarium met toegang tot land nodig en moeten daarnaast in brakwater gehouden worden, wat veel aquarianen afschrikt. Dit is echter niet nodig: een dergelijk aquarium inrichten is niet zo moeilijk als het lijkt!

Roodklauw krab (Perisesarma bidens)

DSC02125
DSC02125 door captkodak

Je kunt roodklauw krabben vinden in de meeste aquariumwinkels, maar vaak is er niet al teveel kennis over de eisen die ze stellen aan het aquarium en worden ze verkocht voor ‘gewone’ zoetwaterbakken. Hierin zullen ze het helaas niet lang overleven: ze zijn geen echte waterbewoners en hebben daarnaast een zoutgraad van ongeveer 1.005 nodig.

Een aquarium voor roodklauw krabben is liefst ongeveer 60 cm met een waterniveau van minstens 15 cm en genoeg “land”. Deze krabben zijn echte ontsnappingskunstenaars en zullen door elk klein gaatje proberen te kruipen, dus zorg dat ze de bovenkant van de bak niet kunnen bereiken en plak voor de zekerheid gaten af om te voorkomen dat je je krabben op een dag terugvindt op de keukenvloer.

Roodklauw krabben zijn omnivoren; je kunt ze voeren met garnalenvoer, diepvriesvoer en verse groenten zoals erwten en spinazie.

Micro krab (Limnopilos naiyanetri)

De piepkleine micro krab is nog niet zo lang geleden geïntroduceerd in de aquariumhobby en kan daarom soms nog moeilijk te vinden zijn. Ze stellen grotendeels dezelfde eisen als dwerggarnalen en zijn daarom prima te combineren met bijvoorbeeld vuurgarnalen (of andere zeer vreedzame medebewoners). Vanwege hun geringe grootte is een groot aquarium niet nodig: minstens ongeveer 20 liter is al voldoende.

Een kalme filterstroom is aan te raden. De micro krab foerageert graag in drijfplanten en filtert daar kleine deeltjes uit het water met behulp van zijn klauwtjes.

3421011038 0814f8c2cf
Limnopilos naiyanetri 8 door threefingers

Als je nog vragen hebt over de ongewervelden op deze lijst of je ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Coverfoto: CRS by asimulator


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.