6 makkelijke koudwater planten voor het aquarium

Mari

Mari

LAST UPDATED:

coldwater aquarium plants

Sharing is caring!

Als het aankomt op ‘koudwater’ denken veel aquarianen alleen aan vijvers of goudvissen. Er zijn echter veel meer vissoorten die geen verwarming nodig hebben èn in een aquarium passen. Denk hierbij aan de populaire vuurgarnaal en dwergkreeft, maar bijvoorbeeld ook aan soorten zoals de populaire Chinese danio.

Er zijn dus genoeg vissen en ongewervelden voor een koudwater aquarium, maar zijn er ook planten? Natuurlijk! Lees verder voor een lijst van relatief gemakkelijke planten die geen probleem maken van lage temperaturen.

Marimo
Marimo door olenashmahalo

Marimo mosballen (Aegagropila linnaei)

Mosballen zijn eigenlijk gemaakt van een algensoort die van nature voorkomt in koude wateren, zoals in IJsland en Japan. Ze kunnen dus niet alleen goed tegen koud water maar hebben er zelfs een voorkeur voor, wat ze perfect maakt voor aquaria zonder verwarming.

Mosballen stellen weinig eisen aan hun omgeving. Je kunt ze als decoratie houden in een vaas of kommetje of toevoegen aan het plantenbestand van een aquarium. Houd er wel rekening mee dat ze vrij kwetsbaar zijn: grote kreeftensoorten maken bijvoorbeeld korte metten met onfortuinlijke mosballen die te dicht in de buurt belanden.

Meer informatie over Marimo mosballen vind je hier.

Javamos (Taxiphyllum barbieri, soms Vescicularia dubyana)

Javamos (foto bovenaan) is een erg gemakkelijk plantje en daarom populair voor tropische aquaria, maar waar veel aquarianen zich niet van bewust zijn is dat dit mos het ook prima doet in subtropische en koudwater bakken: temperaturen tussen de 15-30 °C worden verdragen. Kleine vissoorten en ongewervelden zoals garnalen zoals de vuurgarnaal waarderen Javamos vanwege de beschutting die het biedt en zullen er dankbaar gebruik van maken.

Javamos staat op de lijst van de 8 gemakkelijkste aquariumplanten en is dus geschikt voor beginners. Het heeft geen extra Co2, plantenvoeding of sterke verlichting nodig en kan als drijfplant gebruikt worden of vastgebonden aan hout of steen. Zorg wel dat je het regelmatig snoeit om te voorkomen dat de middelste delen afsterven en bruin worden.

Cabomba (Cabomba caroliniana)

Cabomba heeft relatief veel licht nodig maar maakt dit goed met een zeer snelle groei en decoratief uiterlijk. Het kan gebruikt worden als achtergrondplantje in subtropische aquaria vanaf ongeveer 18 °C. Omdat de toppen na het snoeien opnieuw geplant kunnen worden zal het onder de juiste omstandigheden en met een beetje hulp al snel uitgroeien tot een dicht ‘bos’. Echter kan het ook gebruikt worden als drijfplantje.

Als je op zoek bent naar wat extra kleur voor een onverwarmd aquarium is deze plant het overwegen waard: er is ook een rode variant verkrijgbaar, die een mooie afwisseling kan vormen tussen het groen.

12-Mai 2014 (6)
12-Mai 2014 (6) door d0lur1g

Slaplantje (Samolus parviflorus/valerandi)

Het slaplantje is nog niet al te populair in de aquariumhobby en kan daarom ietwat moeilijk te vinden zijn. In het wild groeit het boven- en onderwater in moerassen, in aquaria is het zeer geschikt als voorgrondplantje. De naam is afgeleid van het groeipatroon, de rosetten lijken namelijk wel wat op een krop sla of kool.

Het slaplantje groeit nogal langzaam maar kan wel lage temperaturen tot ongeveer 15 °C prima doorstaan. Zorg wel dat er genoeg licht voorhanden is, anders heeft het slaplantje de neiging uit te gaan rekken en zijn sla-achtige compacte vorm al snel te verliezen.

Braziliaanse klimop (Hydrocotyle leucocephala)

Braziliaanse klimop is een zeer snelle groeier, een echte must voor low-tech aquaria zonder verwarming en een goede keus voor beginners met weinig ervaring met aquariumplanten. Het heeft geen extra Co2 of veel licht nodig en hoeft zelfs niet per se in het substraat geplant te worden; sommige aquarianen rapporteren dat het beter groeit wanneer het als drijfplant gebruikt wordt.

Net als Javamos kan Braziliaanse klimop een dichte kluwen vormen waardoor het gewaardeerd wordt door de kleinere aquariumbewoners. Een temperatuur van minstens ongeveer 18 °C is gewenst, wat prima zou moeten werken voor de meeste onverwarmde aquaria die binnenshuis gehouden worden.

Pistia stratiotes, Hydrocotyle leucocephala
Hydrocotyle leucocephala door sphaerichthys

Javavaren (Microsorum pteropus)

Hoewel het soms een behoorlijk trage groeier kan zijn is Javavaren één van de gemakkelijkste en minst veeleisende planten die verkrijgbaar zijn in de aquariumhobby. Het groeit goed in enorm uiteenlopende omstandigheden en temperatuur is daarbij ook niet al te belangrijk: zolang Javavaren niet in het substraat geplant wordt maar vastgebonden op hout of steen (hoe je dat doet lees je hier) is het bijna onverwoestbaar. Een bijkomend voordeel is dat zelfs de meest uitgehongerde herbivoren het over het algemeen met rust laten, aangezien de bladeren hard en bitter zijn.

Hoewel de groei in eerste instantie dus langzaam kan zijn, vormt Javavaren uiteindelijk een grote, decoratieve waaier. Kleine, los ronddrijvende ‘babyplantjes’ kunnen weer opnieuw geplant worden.

530x330 ???????
530×330 ??????? door kamujp

Als je nog vragen hebt over de koudwaterplanten op deze lijst, een suggestie hebt of je ervaringen wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!

Coverfoto: Kevin & Gregg’s Fishtank 2212 door pkmousie


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.