5 leuke aquarium slakken (die geen plaag vormen)

Mari

Mari

LAST UPDATED:

Aquarium Snails

Sharing is caring!

Slakken hebben onder aquarianen een slechte reputatie. Ze worden vaak alleen gezien als een plaag en niet als een daadwerkelijke toevoeging aan het visbestand. Nu zijn er inderdaad slakkensoorten die erg snel kweken waardoor ze al snel een probleem kunnen vormen, maar gelukkig geldt dit lang niet voor alle slakjes!

Lees verder voor een lijst van vijf aquarium slakken die een leuke toevoeging aan het visbestand vormen – zonder risico op een plaag.

Zebra slak/renslak (Neritina sp.)

Zoetwater slakken van het geslacht Neritina (zie foto hierboven) zijn één van de meest populaire aquarium slakken. Het zijn effectieve algeneters met een decoratief uiterlijk en allerlei patronen: geel, bruin, streepjes, stipjes en stekels, je kunt het zo gek niet verzinnen.

Houd Neritina slakken liefst in groepjes van minstens 5 als je ze regelmatig wilt zien. Over nageslacht hoef je je geen zorgen te maken, aangezien ze niet kweken in zoetwater. Als er genoeg algen voorhanden zijn hoef je Neritina’s niet of nauwelijks bij te voeren, maar het is handig om algenwafers voorhanden te hebben voor het geval er te weinig algengroei is en de slakken geen voedsel kunnen vinden. Zorg dat de kap van het aquarium stevig vast zit, want als de waterwaarden niet ideaal zijn willen deze slakjes nog wel eens proberen uit de bak te klimmen.

Sulawesi slak (Tylomelania sp.)

Hoewel de andere bekende aquariumbewoners uit Sulawesi – garnalen – erom bekend staan dat ze nogal veel eisen stellen en moeilijk te houden zijn geldt dit niet voor de Sulawesi slakken van het geslacht Tylomelania. Zolang de temperatuur hoog is (27-30 graden) en je zorgt voor vreedzame medebewoners zijn Sulawesi slakken gemakkelijk te houden en erg mooi om te zien.

Sulawesi slakken zijn omnivoren. Je kunt ze dus voeren met algenwafers en verse groenten zoals courgette, maar zorg dat je ook regelmatig voedsel met meer eiwitten aanbiedt, zoals garnalenwafers. In tegenstelling tot Neritina slakken kweekt Tylomelania wel in het zoetwater aquarium, maar dit is geen reden tot zorg aangezien er meestal slechts één jong tegelijk wordt geproduceerd.


[youtube url=https://www.youtube.com/watch?v=OLBx-NTnuRI&rel=none&w=350&h=200]


Septaria porcellana

Septaria porcellana is verwant aan Neritina slakken maar ziet er iets anders uit: deze slak is namelijk plat en heeft een onopvallende bruine kleur. De soort staat bekend om zijn effectiviteit als algeneter en het feit dat andere voedselsoorten maar moeilijk geaccepteerd worden. Als je ze wilt houden is het dus handig om te zorgen dat je niet alle wanden van het aquarium schoonmaakt.

Septaria porcellana kweekt net zoals Neritina soorten niet in zoetwater. Eén probleem waar veel aquarianen met deze slak tegenaan lopen is het feit dat ze plat zijn en zich erg sterk vastzuigen aan het oppervlak waar ze op zitten, waardoor ze nauwelijks los te maken zijn. Als je een Septaria slak wilt losmaken kun je het best je nagel een stukje onder de schelp steken en het dier over het glas schuiven tot hij loskomt.

Slaketende slak (Clea helena, voorheen Anentome helena)

Slaketende slakken doen precies wat de naam suggereert: het zijn carnivoren die actief jagen en er geen moeite mee hebben om andere slakken te kannibaliseren. Een goede oplossing dus als je met een slakkenplaag zit, het decoratieve uiterlijk van de slaketende slak kan op zichzelf al een reden zijn om er een aantal toe te voegen aan je aquarium.

Als je slaketende slakken wilt houden, houd er dan rekening mee dat ze in tegenstelling tot de andere slakken op deze lijst wel redelijk goed kweken, zeker als er een grote hoeveelheid voedsel voorhanden is. Echter vertraagt de kweek aanzienlijk als er minder voedsel is en zijn er daarnaast vaak wel andere aquarianen te vinden die een aantal slaketende slakken willen overnemen om met hun eigen slakkenplaag af te rekenen.

Houd er rekening mee dat deze slakken dus jagers zijn. Een jong garnaaltje of decoratieve slakken zoals Neritina soorten zullen ze met alle plezier verschalken en ze zijn dus geen goede combinatie met de andere slakken op deze lijst.

Kevin & Gregg's Fishtank 2189
Kevin & Gregg’s Fishtank 2189 by pkmousie

Appelslak (Pomacea diffusa)

Appelslakken zijn een grote favoriet in de aquariumhobby. Er zijn een aantal slakken van het geslacht Pomacea verkrijgbaar in de handel, maar Pomacea diffusa is de enige die gezonde planten met rust laat, waardoor hij een stukje gemakkelijker te houden is.

Appelslakken zijn redelijk gemakkelijk te kweken in het aquarium; veel aquarianen kweken deze slakken als hobby en focussen hierbij op het produceren van interessant gekleurde varianten. Echter produceren appelslakken lang niet zoveel nageslacht als de bekende ‘plaagslakken’, dus dit zal niet snel een probleem vormen.

Appelslakken houden van relatief hard water, dat meer calcium bevat. Je kunt ze voeren met verse groenten, algenwafers en normaal visvoer, bijvoorbeeld vlokken. Omdat deze slakken nogal groot worden en veel vuil produceren is het niet aan te raden ze te houden in aquaria onder de 55 liter.


[youtube url=https://www.youtube.com/watch?v=t_P30slUyG8&rel=none&w=350&h=200]


Als je nog vragen hebt over de slakken op deze lijst of je ervaringen met één van de soorten wilt delen, laat dan hieronder een comment achter!


Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]


Sharing is caring!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.